Violator od Depeche Mode slaví 30 let

Na den přesně před třiceti lety vyšla zásadní deska nejen kariéry samotných Depeche Mode, ale i populární hudby jako takové.

"Violator" není pouze sedmým řadovým albem Depeche Mode. Je především vyvrcholením hledání vlastní tváře, která od veselého synthopopu začátku 80. let přešla temným industriálně syntetickým údolím, až k synkretickému zvuku desky odrážející vlivy syntezátorové hledání, pop i rock. 

 

Depeche Mode - Personal Jesus
 
 

Výraznou zásluhu na podobě desky má fotograf a výtvarník Anton Corbijn, autor veškerých vizuálních prvků okolo alba, od obalu až po videoklipy. Hudební stránka kolekce je pak výsledkem spolupráce Martina Gorea, Alana Wildera a producenta Flooda. Ten donutil Martina dopravit písničky do studia pouze v demáčové podobě. Spolu s Alanem pak dotáhli podobu písniček, s výrazným přispěním elektrické kytary, do poměrně hybné i vzdušné podoby zároveň. Jak v době vydání pravil v recenzi pro Rock&Pop Josef Vlček: "Violator" je albem, které polidštilo syntezátory. V míře jako nikdy předtím to přestaly být bublající a klapající automaty.-Depeche Mode z nich konečně udělali prostředek k senzitivnímu vyjádření jednoho z miliónů pohledů na tento svět."

 

Depeche Mode - Enjoy The Silence
 
 

Vedle silných písniček a invenčních aranží kapela sklidila s vydáním "Violator" plody předchozích let. Na úspěchu alba se projevilo masivní úspěšné koncertovaní, které tak sugestivně zachytil živák "101". Na nové písničky bylo natěšeno výrazně větší počet posluchačů, než na jakoukoliv předchozí desku čtveřice. Výsledek? Miliónové prodeje desky, úspěchy v albových, ale i singlových žebříčcích na obou březích Atlantiku, vyprodané nekonenčné World Violation Tour a nominace do seznamu nejlepších desek všech dob řady renomovaných plátků včetně Rolling Stones. 

Přechod ze střední popularity do pozice hvězd první třídy ale zanechala na kapele následky. Daniel Miller pro Electronic Beats nedávno v souvislosti s "Violator" vzpomenul: "Jako lidé se nikdy nezměnily, vždy stáli nohama pevně na zemi, ale byli povýšeni na superhvězdy a to se na lidech projeví." Tak či onak je tato deska jedním z nejzářivějších démantů v mimořádně úspěšné karieře Angličanů. To následky následné slávy nikdy nemohou snížit.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvělé album, od začátku do konce. Nikdy neomrzí, Zní moderně i v dnešní době.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.