Pražský rozhovor s Front Line Assembly

Rozhovor Bill Leeb 2Pokud byste měli dojem, že jsme rozhovor s Billem Leebem uveřejňovali na našich stránkách před nedávnem, měli byste pravdu. Pavel Zelinka ovšem před přažským vystoupením pronikl do šatny Front Line Assembly a vyzpovídal celou sestavu podrobněji a tváří v tvář. Vracíme se tedy k FLA druhým rozhovorem, ve kterém jsme si blíže posvítili na spolupráci kapely s Alem Jourgensenem, nakousli vztahy a možnost kooperace se Skinny Puppy, podívali se blíže do kuchařky, podle které kapela vaří své tracky, poptali se na vedlejší projekty protagonistů a vůbec pohovořili na různá zajímavá témata.

CZ SANCTUARY: PRVNÍ OTÁZKA NARÁŽÍ NA FAKT, ŽE VAŠE NOVÉ ALBUM MÁ V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ O DVĚ SKLADBY VÍC NEŽ KLASICKÁ CD VARIANTA - PROČ?

Bill Leeb:
To je čistě rozhodnutí vydavatele. Jsou přesvědčeni o tom, že exkluzivní skladby v digitální podobě pomohou prodeji alba. Popravdě řečeno, dříve nebo později by se tam objevily, i kdyby byly na limitovaném vinylu. A navíc zadarmo.

CZ SANCTUARY: KOLIK PÍSNIČEK ZBYLO NEPOUŽITÝCH PO VYDÁNÍ I. E. D.?

Bill Leeb: Kolik jich zbylo, potom co je Chris (Peterson – pozn. autora) prosel? (Bill se obrací na Jareda Slingerlanda).

Jared Slingerland: No, měli jsme nahráno asi dvojnásob písniček, než se vešlo na finální podobu desky. Takže mimo zůstalo osm až deset.

CZ SANCTUARY: JSOU S NIMI NĚJAKÉ PLÁNY? UMÍSTIT JE NA NĚJAKÝ DALŠÍ SINGL NEBO EP?

Bill Leeb: Stoprocentně. Až se vrátíme z první větve turné, tak si sedneme a rozmyslíme, co z desky bude vybráno za další singl (dnes už je jasné, že je to písnička „Angriff „– poznámka autora), co přihodíme za nevydané skladby a koho oslovíme ohledně remixů.

CZ SANCTUARY: RÁD BYCH SE ZEPTAL NA TO, JAK PROBÍHALA VAŠE SPOLUPRÁCE S ALEM JOURGENSENEM Z MINISTRY NA TRACKU "STUPIDITY". POTKALI JSTE SE BĚHEM PROCESU VZNIKU SKLADBY OSOBNĚ, NEBO VŠE PROBÍHALO JENOM VE VIRTUÁLNÍ ROVINĚ?

Bill Leeb: Začátek byl čistě fyzický. Jeremy, náš klávesák, jel se svojí kapelou Left Spine Down šňůru s Revolting Cocks a obě kapely spolu začaly hodně kamarádit. Do toho se s Alem znovu po letech potkal Michael Balch, náš studiový technik, který dříve pomohl na svět několika deskám Ministry. Hudební svět je příliš malý na to, abychom na sebe během těch let nenarazili. Když k tomu přišla ta smutná zpráva o úmrtí Dannieho Fleshera, druhého z tandemu bývalých majitelů legendárního labelu Wax Trax, myšlenka natočit skladbu jako poctu zásadním hybatelům scény byla brzy na světě. Natočili jsme tedy základní kostru písničky, Alovi se líbila, tak se do ní vrhnul po hlavě.

CZ SANCTUARY: A JAK JSTE SPOKOJENO S FINÁLNÍ VERZÍ SKLADBY? OSOBNĚ MI V UŠÍCH ZNĚJÍ SPÍŠE MINISTRY KOLEM DESKY "PSALM 69" NEŽ COKOLIV OD FRONT LINE ASSEMBLY.

Bill Leeb:
Je tam Alův vokál a byl to on, kdo dal písničce výsledný tvar, takže je logické, že Tě to napadlo.

Jeremy Inkel: A cíl byl natočit právě takovou skladbu, která by staré dobré časy Wax Trax připomínala.



Front Line Assembly - Stupidity (feat. Al jourgensen)


CZ SANCTUARY: NA PŘEDCHOZÍM ALBU "ARTIFICIAL SOLDIER" JSTE MĚLI ZA HOSTY JEAN-LUC DE MEYERA Z FRONT 242 A ESKILA SIMONSSONA Z COVENANT, TEĎ PŘIŠEL NA ŘADU AL JOURGENSEN...TO VYPADÁ JAKO HEZKÁ TRADICE I PRO PŘÍŠTÍ DESKU...

Bill Leeb: Už máme pár nápadů, koho přizvat k budoucímu natáčení FLA.

Jeremy Inkel: Není to ale tak jednoduché, jak se to na první pohled zdá. Na pět nápadů kolaborace připadne pouze jeden, který se nakonec vydaří.

Bill Leeb: Nebudeme zveřejňovat podrobnosti, aby to nevyznělo jako hořké stěžování, protože co se s někým nepovedlo jednou, může se podařit o pár let později.

Jeremy Inkel: Je to nová věc v životě FLA, mít hosty na svých deskách. Hodně nás to baví a bereme to jako kreativní výzvu.

Bill Leeb: Rád bych hudbu Front Line Assembly spojil s hlasem Douglase McCarthyho z Nitzer Ebb. Podle mě by mohla naše spolupráce přinést zajímavý výsledek. Nechceme uhlazeného Douglase jako u Recoil, ale pěkně nabroušeného jako „Where is the youth....“ (sípe citaci skladby "Murderous" od NE). Tak si ho představuju.

Jeremy Inkel: Dalšího, koho bychom chtěli je Dr. Dre. (smích)

Bill Leeb: „California Girls....“ (zpívá přitepleným hláskem) – takhle nějak, že jo? (všeobecný smích).

CZ SANCTUARY: PŘED NECELÝM MĚSÍCEM JSEM MLUVIL S CEVINEM KEY O NOVÉM ALBU FRONT LINE ASSEMBLY. MOC SE O VAŠI DESKU ZAJÍMAL, SPECIÁLNĚ O KOLABORACI S ALEM JOURGENSENEM. CO BYS ŘEKL NA NÁPAD SPOJIT SE V PODOBNÉ KOLABORACI SE STARÝMI PARŤÁKY ZE SKINNY PUPPY?

Bill Leeb: Nedávno jsem říkal Jeremymu, že ta idea, spáchat něco po letech s klukama ze Skinny Puppy, je pro mě velmi lákavá, ale obávám se, že by cEevin neměl zájem.

Jeremy Inkel:  Ogre by byl podle mě více nakloněný.

Bill Leeb: Je mi jasné, že by se jednalo o hodně trnitou cestu skrze společnou i rozdělenou historii našich kapel. Ale osobně si myslím, že by mohlo být cool. Já motivaci mám. Obávám se ale, že cEvin chuť do společné práce nemá. Budu mu muset zavolat a zeptat se ho.

CZ SANCTUARY: POKUD MOHU PROZRADIT, JAK NA TUTO OTÁZKU REAGOVAL ON, TAK SI MYSLÍ, ŽE JSTE OBA UŽ ÚPLNĚ NĚKDE JINDE...

Bill Leeb:
Ale přesně takhle dobré kolaborace přicházejí! Pokud dají hlavy dohromady dva muzikanti se stejným rukopisem, vznikne z toho další „standardní“ track. Kooperace hudebníků s rozdílným viděním je právě to, co může přinést nejzajímavější výsledek.

Jeremy Inkel: Přesně tak. Podívej se na Stupidity s Alem. On je metalová těžkotonážní mlátička a vyšla z toho skladba jako víno.

Bill Leeb: Ten Ogre není vůbec špatný nápad (a tentokrát napodobuje dramatický způsob Ogreho prezentace na pódiu). Jsme široce otevření spolupráci a uvidíme. Třeba se nakonec něco semele.

CZ SANCTUARY: MÁTE ZA SEBOU HRANÍ SE SKINNY PUPPY NA AMPHI FESTU A GOTHIC FESTIVALU V BELGII. VIDĚLI JSTE JEJICH SET? JAK SE VÁM LÍBIL?

Jeremy Inkel: Na Amphi jsme se minuli, protože jsme hráli každý jiný den. V Belgii jsme ale měli dost času si jejich set vychutnat.

Bill Leeb: V zákulisí stály naše tour busy vedle sebe. Náš společný kamarád prodával propagační předměty obou kapel.... Jinak to nešlo, než se sčuchnout, vždyť jsme byli v tom obrovském davu jediní z Vancouveru (salva smíchu). Osobně se mi ale příčí se na turné primárně bavit o byznysu. Radši si chci užít cestování a soustředit se na samotné hraní.

CZ SANCTUARY: TECHNICKÁ ODBOČKA - RÁD BYCH SE ZEPTAL, JAK TVOŘÍTE RYTMICKOU KOSTRU SKLADEB, KTERÁ JE VĚTŠINOU VELMI KOMPLIKOVANÁ A MNOHOVRSTEVNÁ, NA DRUHOU STRANU ALE VZDUŠNÁ A PŘEHLEDNÁ. JAKÉ PROSTŘEDKY POUŽÍVÁTE K JEJICH TVORBĚ?

Jeremy Inkel: Začínáme úplně jednoduše. Jednoduchý beat, basová linka, nějaké melodické smyčce, sampl, nebo něco co vytvoří atmosféru. Pak přijdou na řadu primitivní efekty jako chorus nebo reverb, množení jednotlivých stop atd. Nedá se to ale zobecňovat, protože máme songy, které jsou punkově přímočaré a jiné zase hodně zašmodrchané. Navíc v současné sestavě hrajeme s nápady ping-pong. Jeden z nás přinese základní jiskru, druhého pak při špeku napadnou různé efekty a takhle se každý track ubírá zcela svébytnou cestou. Používáme Logic, spousta věcí je mixována v ProTools, ve studiu pak na sebe necháváme polotovary společně působit, přidáváme spoustu melodických linek, které pak zase hromadně prosíváme. Máme rádi samply z filmů, které vytváří skladbám jedinečnou atmosféru. Vůbec atmosféra je to hlavní, co se snažíme ze silného základního motivu zachovat. A na závěr dekorujeme a dekorujeme. Takhle jsme v poslední době vytvořili víc jak stovku tracků.

CZ SANCTUARY: TECHNICKY - ZAČÍNÁTE TAM, KDE NITZER EBB KONČÍ...

Bill Leeb: Více méně ano. Za léta jsme si vybudovali reputaci díky komplexním aranžím, které jsou naším poznávacím znamením.

Jeremy Inkel: Na nové desce je zajímavé, že spousta základních nápadů přišla od Jareda jako kytarový riff, což je velká změna od minulé desky.


FLA v Praze


CZ SANCTUARY: CO NOVÉHO, BILLE, OHLEDNĚ VEDLEJŠÍCH PROJEKTŮ? SLYŠEL JSEM, ŽE SE SCHYLUJE K NĚČEMU NOVÉMU U DELERIUM...

Bill Leeb: Ano. Pracoval jsem na nápadech pro Delerium v pauzách mezi směnami na I.E.D. Máme s Rhysem a Kristy hotovou kupu základních nápadů a už teď je jisté, že nová deska Delerium bude temnější a hlučnější. Možná i tajuplnější.

CZ SANCTUARY: SPOUSTĚ FANOUŠKŮ POTÉ, CO SE DELERIUM HNULO POPOVÝM SMĚREM, SCHÁZÍ AMBIENTNÍ STRÁNKA VAŠÍ KUCHYNĚ. NECHYSTÁŠ(TE) NĚCO NOVÉHO I V TOMTO SMĚRU?

Bill Leeb:
Možná tomu nebudeš věřit, ale pracujeme na novém albu Noise Unit. Zapomeň na poslední desku „Voyeur“, připravovaný materiál bude mnohem vyklidněnější. Děláme na něm už hezky dlouho, skoro dva roky, přesto nedokážu ještě odhadnout, jak bude výsledek nakonec znít.

CZ SANCTUARY: A CO TY, JEREMY, A BUDOUCNOST LEFT SPINE DOWN?

Jeremy Inkel: Nová deska, právě jí nahráváme. Budeme se její tvorbě věnovat celý podzim mimo dobu, kdy budu s FLA v Evropě.

CZ SANCTUARY: NA ŘADĚ JE JARED...

Jared Slingerland: V přípravě je projekt Circle in Doom. Zatím je to supertajná kapela, takže k tomu nemůžu nic říct.

Bill Leeb: Já snad jen dodám, že tenhle projekt je opravdu velké vykročení z osy, na které jsou navlečeny ostatní projekty, které jsme tu dnes zmiňovali. Zatím máme pár tracků v demo podobě. Nespěcháme. Necháme věci, ať se sami vybarví. To se mi líbí na práci s kluky. Často nevím, co z nich vypadne a to mě nutí být stále ve střehu. Také přichází s takovou sortou nápadů, se kterými se dostávám poprvé do křížku, a to mě také baví. Baví mě prostě pracovat na věcech, o kterých jsem netušil, že mne s nimi Osud srazí.

Jeremy Inkel: Naše výhoda je v tom, že nás baví tvořit dohromady. Sedli jsme si po lidské stránce a to cítím, že je v současnosti největší devíza FLA, která se v tom nejlepším promítá do naší produkce. Pozitivní ohlasy to jen potvrzují.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.