Report z IAMX

IAMX report 2010Jak proběhla další koncertní zastávka IAMX, tentokráte ve velkém prostoru pražské Meet Factory?








Uplynul sotva rok, kdy nás Chris Corner v telefonickém rozhovoru (přečíst si jej můžete zde) přesvědčoval o tom, že se chystá na několik měsíců ztratit do hor a ejhle, už je zase zpět. Z variant, které zmiňoval (tedy že buď zešílí, nebo udělá novou hudbu) si vybral tu plodnější a tak se mohl 22. října opět objevit v Praze. Ostatně, ještě aby české hlavní město vynechal, když zde počet stoupenců projektu IAMX roste s každým vystoupením.

Podle toho to taky vypadalo ve vyprodaných rozlehlých, ale útulných vnitřnostech přestavěných jatek Meet Factory, které tak trochu vrací myšlenky do lipské Werk 2. Tady ovšem na lesklé cyberfreaky nebo vyšňořené goths dnes narazíte jen výjimečně (ač se jich pár našlo). Většinu osazenstva totiž tvoří „běžní návštěvníci“, kteří se početně dělí zhruba půl na půl s mladými dívenkami pod 20, jež byste čekali v úplně jiných klubech. Inu, Chris Corner už dávno není neznámou undergroundovou záležitostí, a i když si hudbu, vizuál, mix i distribuci produkuje především sám, jeho projekt IAMX je zkrátka momentálně „trendy“. A to mezinárodně, neboť nemalé procento návštěvníků Meet Factory tvořili cizinci.

Na podobné úvahy máme spoustu času, neboť koncert v avizovaných devět rozhodně nezačne. Alespoň okoukneme pódium, ukryté za záclonou, na němž vidíme kromě kláves, Voxe a obývákové červené lampičky i různé perkusivní nástroje. To by mohlo být zajímavé. Po jednom cvičném „odfouknutí“ dýmu v půl desáté a solidním naplnění klubu (odhady hovoří o 900 – 1000 návštěvnících) jdou pět minut po dvaadvacáté závoje konečně od sebe a spustí se řev. Největší porci decibelů z hlediště si samozřejmě vyslouží vzrůstem nevelký Chris, který přichází na pódium bez svého charakteristického kloboučku. Při tomto diváckém virválu už nám vůbec nedělá problém uvěřit zákulisní historce, kdy se měly mladičké fanynky IAMX před vstupem do Meet Factory údajně málem ušlapat, jen aby byly hned u pódia první…

Pan řídící hned na začátek upozorňuje diváky, že dnešní koncert bude zcela výjimečný a chybět nebudou ani zbrusu nové tracky. Chris a stará známá zpívající klávesačka/basačka Janine Gezang (dnes vypadající obzvláště mužně), doplněna houslistkou a kytaristou (ovšem bohužel bez živého bubeníka), zařadili právě tyto skladby hned na začátek koncertu a ačkoliv živé podání mělo vynikající zvuk (zejména parádní basy), jejich obecně pomalejší tempa koncert do otáček zrovna nedostala. Pravda, projekce vypadala skvěle a zapojení záběrů z Prahy při skladbě „Oh Beautiful Town“, věnované právě tomuto městu, zahřálo na duši, přesto hudebně show jela tak nějak na půl plynu.

Pravověrným „IAMXařům“ to však pranic nevadilo a na každou skladbu reagovali nadšeně, bez rozdílu tempa či nálady. Pro ty ostatní se začalo něco podstatnějšího dít až s kabaretněji laděnou novinkou „Bernardette“ a skladbou „Nature of  Inviting“, otevírající zatím poslední album „Kingdom of Welcome Addiction“ (a po čertech připomínající hitovku „Kiss and Swallow“).


IAMX


Dav konečně poznal své zamilované skladby a přidal na intenzitě jak reakcí, tak vlastního pohybu (při „Alternative“ už skákala nejméně polovina haly). Během průletu všemi třemi nosiči čtveřice ukázala, že většinu nástrojů opravdu hraje živě (což je v dnešní době u elektronické kapely rozhodně chvályhodné), zapojila konstrukci s perkusemi a vybrané skladby protknula zvukem živých houslí („President“ nebo „I’m Terrified“). Samozřejmostí byla Chrisova čistá vokální intonace (dokonce i ve většině fistulek), ladící dvojhlasy, sehranost.  Když se to napíše takhle za sebou, vypadá to, že show není co vytknout. Přesto pomalý rozjezd koncertu poněkud zadupnul brzdy a až do konce vystoupení se nepodařilo zcela odbrzdit. A to ani největšími šlágry jako je zmiňovaná „Kiss and Swallow“, která uzavírala hlavní set. Je ovšem pravda, že podstatný díl diváctva (zejména toho mladšího) měl evidentně názor zcela opačný a přídavkovou trojici poctivě propařil s důrazem na finální „After Every Party I Die“.

Je tedy po půlnoci, světla na pódiu vadnou a podivný hudební podkres dává jasný signál, že tady se žádná afterparty konat nebude. Je tedy čas "zemřít", připojit se k nekonečné frontě na kabáty a nechat Cornerovy beaty v hlavě pomalu utichnout. Po cestě z klubu si tak člověk klade několik otázek a odpovídá domněnkami. Jaké asi bude další vystoupení IAMX v Praze? Pokud zájem neopadne a bude i nadále narůstat, vypadá to už na nějakou sportovní halu. A pokud nová deska bude celá v duchu, který Chris nastínil ve svých ukázkách, bude se spíše poslouchat než tančit. Ale nechme se překvapit.

Fotky najdete v naší Fotogalerii.

Playlist

*Fire And Whispers
*Oh Beautiful Town
*Bernadette
*Music People
Nature of Inviting
The Alternative
Sailor
My Secret Friend
I'm Terrified
President
Tear Gerden
The Great Shipwreck of Life
Spit Ot Out
*Cold Red Light
Kiss and Swallow
----
Nightlife
Your Joy Is My Low
After Every Party I Die

* novinky

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pop,pop,pop... Vyližte si.
Ta písnička se jmenovala oh beutiful town ;)
Aha, to by celkem dávalo smysl :). Vycházeli jsme z playlistu, který Pavel Zelinka získal od světlaře IAMX, ale asi to je nějaký interní joke...
Jednoduše jsem to blbě přepsal, když mi v noci po koncertu hlava driblovala o klávesnici. Stížnosti na mojí hlavu!
Tak odtud vítr vane :) Okay, opravuji v článku, každopádně díky za upozornění ;)
Ja bych panove s dovolenim kladl vice durazu na prispevek predchozi, od naseho ctenare s nickem "qwiff"...bohuzel alespon co se tyce nove tvorby IAMX totiz docela dobre vystihuje (i pres svoji radikalnost) muj dojem z patecniho koncertu :D:D
Mě to nepřišlo špatný. Je to pop a na nic víc si to nehraje. A je to osobitý a často velmi hitový pop. Jen koncert před dvěma roky na Love Planet mě přišel plnokrevnější. To je můj názor na věc.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.