Ohlédnutí za rokem 2010 – díl první

ohlednuti_2010_ilustracniJiž skoro uplynulý první měsíc nového roku poskytnul dostatek času na to, pořádně rozvážit, co nejlepšího z hudby a scény nám přinesl letopočet 2010. Opět se tedy vracíme k pravidelnému ohlédnutí, ve kterém se ptáme zajímavých osobností ze scény, nás samotných, ale i Vás, čtenářů, na názor (pokoušeli jsme se ptát pouze lidí, kteří loni nedostali prostror, abychom se neopakovali, proto vám možná některá jména můžou v letošních ohlédnutích chybět). Jak tedy loňský rok hodnotí třeba Christ vs. Warhol, Ľahká Múza, Bratrstvo Luny, Hell.cz nebo redaktoři CzS? Čtěte dále...

Položeny byly klasické čtyři otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2011?

Eveghost (Christ vs. Warhol)

Eveghost – Christ vs. Warhol1) Jiná než naše deska? ;) Řekla bych, že nejzajímavější nahrávkou roku 2010 bylo album "Go" frontmana Sigur Rós Jonsiho. Pro mne bylo inovativní, emocionální a těžko se mi jej přestávalo poslouchat. Související živá prezentace navíc nebyla nic menšího než ohromující a veškerý souvstažný vizuál byl taktéž úžasný. To vše dohromady pak dělalo z Jonsiho pojetí hudební událost, která opravdu stála za vidění. A ve skutečnosti to byla i dost velká odbočka od Sigur Rós. Kromě toho se mi moc líbila "You Are Here" od Apparatjik, která byla rovněž spojena s propracovaným vizuálem a několika opravdu bizarními koncerty – další skutečně inovativní uskupení. Pozornost si zaslouží i deska "Change in the Neon Light" od Veil Veil Vanish a stejně tak Menomena s albem "Mines" a "Seratonin" od The Mystery Jets. Tohle by byla bez pochyby moje Top pětka pro rok 2010.

2) Nejlepší koncert, který jsem viděla, byli A-ha v Drážďanech a Los Angeles, Jonsi v Los Angeles a Pomoně, Florence & the Machine v Los Angeles. Všechna tato vystoupení byla stejně úžasná.

3) Pokouším se nemít žádná velká očekávání. Pro mne to asi byla zpráva o rozpadu A-ha a úmrtí Micka Karna (anglický multiinstrumentalista, nejznámější jako basista formace Japan – pozn. CzS), ale to už bylo po novém roce.

4) Budu pracovat jak na novém materiálu s Christ vs. Warhol, tak s novým projektem, který bude obsahovat i nějaké mé sólové věci ovlivněné tradičním folkem. V zásadě mám plán nechat věci volně plynout.

Gudrun (Ľahká Múza
, Hieros Gamos)

Gudrun1) Vzhľadom k tomu, že posledné roky sa nič zaujímavé vo všeobecnosti nedeje a hudobný vývoj už dlho stagnuje, tak nič výnimočné neevidujem (samozrejme môžem hodnotiť len malý útržok hudobnej produkcie...). To ale neznamená, že sa nenahráva kvalitná a príjemná hudba... V poslednom čase ma skôr zaujme dobrá filmová hudba. Mám jednoducho rada scénickú hudbu, dobrú atmosféru a výborný spev.

2) V mojom veku dávam prednosť skôr kvalitne natočeným koncertom na DVD....Tak to som sa potešila s DVD Young Gods - acoustic tour. Rovnako dobre ako v elektronickej verzii im to šlape aj na akustické gitary. Výborné nápady a skvele zaražovaná, s nadhľadom zahraná hudba... Ale neodolala som a zašla na bratislavský koncert našich vrstevníkov Nitzer Ebb a to bola fakt parádička! Skvelý klub (majestic Music Club) a v ňom parádny live set tejto kapely. McCarthy výborne spieval  no a ostatní členovia primerane sekundovali...

3) V širšom kontexte negatívny vplyv hospodárskej krízy, ktorý sa naozaj reálne prejavil na zmarení nielen naších koncertných plánov... A taktiež že ani v roku 2010 nevznikla niejaká forma "bookingovej" agentúry ako bola kedysi Neosféra. Proste niekto, kto by zastrešoval dobré české a slovenské kapely tejto scény aby ich mohol ponúkať na kvalitné domáce a hlavne zahraničné akcie. Tam sa totiž bez bookingovej agentúry s Vami baviť nebudú... Preto je čím dalej horšie si niekde pre kapely tohoto razenia zahrať... Nemajú agentúru a to je potom extrémne ťažké. Kolegovia muzikanti dobre vedia o čom tu píšem... Naopak s časti sem chodia hrať pomerne priemerné kapely len vďaka tomu, že v Nemecku je pod niejakou agentúrou každý kto hrá aspoň jeden koncert ročne :-)))) Tak to niekedy aj vyzerá... Naše kapely ich s prehľadom na pódiu "pobijú" ale čo z toho, keď teritórium sa obmedzuje hlavne len na domáci výbeh...

4) No po katastrofálnom roku 2010 nedúfame v žiadne zázraky. Snáď teda v to, že bude treba rovnako ťažko makať a niečo sa podarí v oblasti zaujímavého koncertovania a snáď aj dokončenia rozrobeného CD. Bolo by fain, keby sa nám podarilo stabilizovať hudobnú výbavu, pokračovať vo fotení dobrých obrázkov a tiež v ďaľšiu spoluprácu s našou hosťujúcou performerkou Erewan. Ostané bude už len fanúškoch a troche toho poviného štastia!!!

Hrabě R. X. Thámo (Bratrstvo Luny)

rxthamo1) Nyní se mi nevybavuje žádný novinkový hudební počin s letopočtem 2010, který by mě nějak zvlášt zaujal... no přece, třeba hitovka "Emily" Clan of Xymox, která se stala hymnou loňského Castle Party.

2) Tradičně jsem si užil romantické Castle Party, kde mě překvapivě zaujala live show Aleca Empire. Poprvé v životě jsem se mihnul na Brutal Assault a výtečně si užil, snad po patnácti letech, My Dying Bride. Ve Státní opeře jsem doslova hltal hudebně poetický Hapkovsko-Horáčkovský klenot "Kudykam", v O2 aréně mě pozitivně rozsekali Guns N´Roses, tedy dnes spíše Axl Team se třemi kytaristy. Opravdu překvapivý mazec, hrálo jim to neuvěřitelně a Axl byl snad ve větší formě než v roce 1992 na Strahově. Co se týče párty, tak je pro mě určitě nezapomenutelná ta s teamem Bratrstva Luny a s přáteli s gothic serveru Altergothic v legendárním krakowském klubu Kazamaty na Pervers party...a vůbec celá polská mise :-). Nesmím zapomenout ani na podzimní gothic show v Liďáku v podání XIII. století a House of Ushers s pěti stovkami fans a kralupský koncert kytarové čarodějky Lenky Filipové.

3) Behemoth na Castle Party a stále v sobě nosím lehké zklamání z nové desky mých miláčků Iron Maiden, i když to zase relativizuje čas a věřím, že live show ho vymaže naplno...

4) Nejsem schopný přes velký tvůrčí kvas koukat dále než okolo mého komína :-). Pevně věřím, že nahrávání nové desky Bratrstva Luny neohrozí žádné rány osudu a vše nám vyjde dle plánu. Jsem moc zvědavý na přijetí novinky na scéně, její květnový křest a samozřejmě, že na přijetí na Castle Party...

HerrICH (piercer v tetovacím a piercingovém studiu HELL.cz)

herrich1) No, na prvním místě musím zmínit poslední desku Frontline Assembly "Improved Electronic Device", je to naprosto jedinečná, energická a progresivní deska. Určitě taky Chrysalide, to je pro mne objev roku, rozhýbe mne vždy až do křečí :D. A Leather Strip! Tolik asi z elektronické scény... ...Ale nekončim. Side projekt MC Raaka Pee z Turmion Kätillöt, který nazvali "2 times terror" je jedinečné metaldisko (moje osobni škatulka, haha). Jednoznačně i Fear Factory s novým "Mechanize", kde jsem hned v prvním songu dostal pocit, jako by nahrávka pocházela z obří postapokalaptický fabriky. Teda ne podle špatného zvuku, ale náladou samozřejmě.

2) Skoro to bude vypadat jako že se opakuju, ale FLA to v Lucerna Music Baru rozbalili perfektně a při Chrysalide v Matrixu jsem se taky nezastavil. Měl jsem velkou radost, že jsem mohl naživo vidět i Killing Joke, jejich mechanická monotónnost púsobí snad i na neprozkoumané části mozku. Ze sólovek to byli ještě Dimmu Borgir a jejich možná už trochu provařenej, ale dobrej tyjátr. Už od začátku roku jsem sledoval, jakými jmény se plní festival Brutal Assault a musim říct, že to byl jeden titul za druhým. Z toho, na co jsem tam jel já, jmenuju Il Nino, Sepultura, Meshuggah, Mnemic Sadist, Sybreed a Devin Townsend (to byl pro mne trhák dne, pak jsem už neslyšel nic, protože to  nestálo za to ;) ). Skvělá byla i organizace festu ale to by bylo na dlouhé psaní...

3) Moc si jich nepamatuji, protože když mne něco nebaví, neposlouchám to! Co si ale pamatuju, bylo poslední album Combichrist. Nevím, možná dali všechno do předposlední desky a těžko se jim bude překonávat. No a z koncertů to bylo přinejmenším trapné, falešné a namyšlené vystoupení Fear Factory na Brutal Assaultu.

4) Nemůžu se dočkat až uslyším nové album Turmion Kätillöt, přestože "U.S.C.H." nebylo nijak skvělé album, ale spíš průměrné (dle mého to způsobila angličtina). Poté, co jsem slyšel první pecku z připravovaného nového alba, kde na mne opět velmi rázně zazněla finština, nenechává mne to klidným. Tohle je muzika, která mne vždycky dokáže zvednout ze židle a pěkně se mnou zacloumat a to mi sedí. No a Skinny puppy prý něco připravují :) No a 22.03.11 ma přijet Devin Townsend, akorat jsem zvědav, kam ho dají, když zavřeli Roxy. Každopádně od toho mám velké očekávání.

 


 

První várku ukončujeme klasicky i sbírkou názorů z útrob redakce.

Ezechiel


1) Sopor Aeternus and The Ensemble of Shadows "A Strange Thing to Say EP", Christ vs. Warhol "Dissent", Joy Disaster "StaygAtow", How to Destroy Angels "How to Destroy Angels", poměrně i Front Line Assembly "Improvised Electronic Device" a pár tracků z "Pins and Needles" od The Birthday Massacre.

2) S kolegou Nephilimem se určitě shodneme na vystoupení S.P.O.C.K na letošním WGT, od kterého jsme nečekali nic a asi i proto nás to tak dostalo. Celkem dobrý byl i koncert Welle: Erdball tamtéž. Jinak samozřejmě celé WGT, Castle Party, PGT, třetí Postapo Party, Halloween, Zombiewalk, Night Side 4, desátý Electro Prague Fest, Bat Moon Rising, ze samostatných koncertů určitě Faith and The Muse v Exitu, Christ vs. Warhol kdekoliv, Combichrist v Praze. Speciální cena za live zážitek jde Bennymu Rietveldovi a jeho verzi "Imagine" čistě na basu, ze které šel mráz po zádech...

3) Bohužel stále aktuálním zklamáním zůstává přístup a chování některých lidí na scéně (naštěstí jde jen o velmi ojedinělé případy, ale stejně...), přes leta pokusů o osvětu stále živoucí dezinformace a dezinterpretace gotické subkultury v obecném povědomí a čerstvě i spíše klesající tendence návštěvnosti gotických akcí. Hudebně například Alien Sex Fiend na WGT (pravda, vydrželi jsme jen do půlky, a pak se to prý rozjelo), čekal jsem víc třeba i od In Strict Confidence, z návštěvnických pak (doufejme, že jen dočasná) odmlka Dead Dolls Disca.

4) Klasika – WGT, Castle Party a především akce, aktivity a večírky pod korouhví (a se členy i sympatizanty) CzS. Z redakčního okénka se pak těším na nové aktivní kolegy a jejich začlenení do našich nynějších aktivit. Čerstvě pak i další dění kolem Depressive Disorder a dalších tuzemských formací (nějaké nový by rozhodně neškodily). Tak trochu rovněž doufám, že mne letos konečně zase nějaká kapela/deska posadí na zadek – a pokud bude z našich končin, tím lépe!

Nephilim


1) In Strict Confidence "Le Parade Monstrueuse", Front Line Assembly "Improvised Electronic Device", Christ vs.Warhol "Dissent", Merciful Nuns singl "Body Of Light", The Beauty of Gemina "The End Of The Sea".

2) Z koncertů zahraničních kapel jednoznačně S.P.O.C.K. na Wave Gotik Treffen. O stupeň níž pak Brendan Perry v Arše, Der Blaue Reiter v Exitu a Rabia Sorda na Electro Prague Festu. Z českých kapel Phosgene Girls na Bat Moon Rising a Depressive Disorder na EPF. Z DJů mě pak totálně rozsekal Knüppel aus dem Sack a jeho noční/ranní set na Prague Gothic Treffen.

3) Smrt Petra Muka a Petera Steela, mizerná návštěvnost některých akcí v ČR (za všechny Electro Prague Festival) a stav české scény vůbec, opět žádná nová deska The Sisters of Mercy, zrušený koncert Niny Hagen...

4) Koncert The Mission v (téměř) původní sestavě, nové placky Fields of the Nephilim a Die Krupps, obnovení tradice Dead Dolls Disco, Skeletal Family konečně naživo...a samozřejmě hromada skvělých koncertů, festivalů a parties!

Paesant

1) Grinderman "Grinderman 2", BZFSO "Return of the Bloodsucking Zombies from Outerspace", The Deep Eynde "Spell Bound", Atari Teenage Riot "Activate", How To Destroy Angels "A Drowning",

2) Amanda Palmer v Akropoli, The Brains na Wave Gothic Treffen, Crystal Castles v Lucerně, Steam-up Party ve Stromoffce, Zombie Walk afterparty a zombie řádění v nákupním centru na Cinema Royal 03…ale zpět k hudbě: Alamaailman Vasarat, Acoustic Ladyland a Marky „schovejte ho za závěsem“ Ramone na Colours of Ostrava, The Dillinger Escape Plan v Abatonu a samozřejmě Atari Teenage Riot tamtéž!

3) S koncerty věhlasných kapel z venku se roztrhl pytel a člověk aby se málem taky roztrhl ve snaze navštívit alespoň polovinu – na domácí scéně ale kde nic tu nic…žádné nové projekty, odvážné žánrové experimenty ani změny pohlaví okoukaných kapelníků… Jinak zamrzí odrovnaný žaludek a tím promrhaná část Castle Party.

4) Copak asi přinese letošní Halloween…? Jinak se natřásám na nadcházející Postapo Party, aftermejdan letošního zombie pochodu a samozřejmě nelze opomenout všechny ty nově vzniklé hudební projekty z Čech, které v nadcházejících měsících zaplní hluboké mezery žánrů deathrock či horrorpunk v našich prohnilých končinách!

Pavel Zelinka

1) Bez udání pořadí – zahraniční: Psyborg Corp. "The Mechanical Renaissance", Veil Veil Vanish "Change In The Neon Light", Tying Tiffany "Peoples Temple", Solemn Novena "Kiss The Girls", Rome "Nos Chants Perdus", Endless Asylum "Beyond Mental Illness", Killing Joke "Absolute Dissent", Svalbard "Heimkunft", Razorblade "Liberation EP", Spiritual Front "Rotten Roma Casino". Domácí: Swan Bride "2", Kora et le Mechanix "Metropolis", Lakeside X "City Of Red Lights", K.I.F.O.T.H. "Violence Corporation".

2) Chronologicky: Sonority (Music Infinity), Post Apo vol.3, Combichrist (sólově v Abatonu), Stendeck (Nová Alternativa II.), Sonic Area (Moravský industriální festival), Rabia Sorda (Electro Prague Festival 10), Killing Joke, The Prostitutes (Palác Akropolis), Chrysalide (NoiseZone)

3) Průšvihy okolo Throbbing Gristle – nejdřív rozpad kapely tři dny před pražskou zastávkou, pak smrt Petera Christophersona. Kromě Phosgene Girls na na našich pódiích neobjevila žádná nadějná domácí žánrová formace – vše visí na starých bardech. Osobní zklamání – promarodění WGT 2010.

4) WGT 2011, Goth Rock Over Prague a další rýsující se domácí koncerty. U nových alb se nechám překvapit – vždy, když se moc těším, tak většinou zůstávám zklamán. Snad se nám pořadí dotáhnout nějaké rozjeté projekty CzS do finální podoby

Samgarr

1) Je toho spousta, takže namátkou, náhodně a nezávisle na uvedeném pořadí: The Transisters "How To Irritate People", Swan Bride "2", Joy Disaster "StaygAtow", Voodoo Church "Eminence Of Demons", Rhombus "Open The Sky", Mad Sin "Burn And Rise", Jacquy Bitch "When Wall Cry", The Hellfreaks "Hell, Sweet Hell" a to jsem ty nejzajímavější určitě zapoměl!

2) Christ vs. Warhol a Los Carniceros del Norte na WGT, Mad Sin na narozkách Green Monster ve Futuru, Chrysalide na NoiseZone, Prague Gothic Treffen, Klingonz na Mighty Sounds...a zbytek akcí byl taky fajn, jen si teď nemůžu vzpomenou co jsem všechno viděl... :-D

3) Až na vyjímky zase žádná nová česká kapela na scéně! Jinak minulej rok vidim pozitivně a sluníčkově.

4) Klasicky čekám s čím příjde WGT, těším se na Drop Dead Festival v Berlíně, na akce plánované CzS a na spoustu parties propařenejch do rána!




A jak vidíte uplynulý rok vy? Podělte se o svůj názor do diskuse pod článkem – na každou reakci se těšíme! CZ Sanctuary.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

1. Asi BLACK COAL DEPRESSION od českých Gorgonea Prima nebo přijemně staře znějící Belus od Burzum.<br />2. Pražské koncerty Laibach, Front Line Assembly, Der Blaue Reiter, Rabia Sorda, Combichrist (Ababton)... z českých jákekoliv vystoupení Tábora Radosti :) párty byly rovněž dobré :)<br />3. Občas opravdu zarážející návštěvnost některých akcí.<br />4. Že stihnu aspoň tolik akcí co letos.
*co loni <br />:D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.