Černobílí gothici pijí zelený absinth

cbgpza_sDnešní přírůstek do rubriky "Média o goths", kam ukládáme pokud možno všechny články o gotické subkultuře, které se v tisku objeví, je o to zajímavější, že Jiří Hloušek pro Mladou Frontu před měsícem vyzpovídal dva příslušníky této scény – studentku literatury Weirdo a Radima "Storka" Čápa z Depressive Disorder. Jak to dopadlo?



 

Autor: Jiří Hloušek
Zdroj: Mladá Fronta – Sedmička.cz
Foto: Jiří Sláma

Mají rádi tajemno, černé kostýmy a bílou pleť. Seriál o subkulturách představuje gothiky.O gothicích se říká, že nedají dopustit na procházku hřbitovem, libují si v masochismu a pocitech zoufalství i zmaru. Většinu z toho devatenáctiletá studentka literatury Lena Lednická alias Weirdo a čtyřiatřicetiletý klávesista skupiny Depressive Disorder Radim Čáp alias Stork odmítají. Jedno je ale jisté, soláriu se gothici vyhýbají jako čert kříži.

Odkdy patříte do gotické subkultury?

Weirdo: Začala jsem s metalem, ale něco mi stále chybělo. Gothica mě oslovila před třemi lety. Líbí se mi, že mezi gothiky poznávám především lidi, kteří už vědí, co chtějí. Někteří prošli různými styly a dospěli ke gothice.
Stork: V devadesátých letech, kdy do Česka začala gothica pronikat, jsem spolupracoval se skupinou Černá krajina a dalšími. Nebyla to gothica v dnešním smyslu, ale tehdejší texty plné romantiky se s gothicou snoubí. Od roku 2003 jsem klávesistou skupiny Depressive Disorder a hrajeme tvrdou elektronickou hudbu. Říká se jí industrial či electronic body music a jejím příznivcům z řad gothiků cyber gothici.

Gothici tedy neposlouchají jen kytarovou hudbu?

Stork: Když jsme poprvé hráli na vyhlášené Gothic Party na Favále, obával jsem se přijetí publikem. Ale mezi gothiky jsme zapadli dobře. I pochmurnými texty o sociálních problémech. Základem gotického stylu je nicméně tvrdý rock či metal.

Jak vzniklo označení gothic?

Stork:
Jednak jde o odkaz na období gotiky a architektury s tajemnou atmosférou. Spojení „gotická taneční hudba dvacátého století,“ použil poprvé v osmdesátých letech manažer britské skupiny Joy Division.

Jakou mají gothici filozofii?

Weirdo: Mezi gothiky převládá silný individualismus. Chceme být jiní než zbytek společnosti, ale přitom být sami sebou. Krásné je, že dokážeme společnost vnímat svým způsobem, mít svůj názor a styl. Nedokážu si představit, že bych jako většina lidí chodila v riflích a bílém tričku.

Vyžíváte se v pocitech marnosti a depresích?

Stork: Lidé tak gothiky možná vnímají, ale to je povrchní pohled. Smutní občas přece bývají všichni.
Weirdo: V negativních pocitech si nelibuji, ale inspirují mě. Mnoho gothiků využívá smutek při tvorbě, já píši básně a povídky. Smutek zkrátka poskytuje nejsilnější emoce. Když si třeba básně zpětně čtu, je to, jako by je psal někdo jiný. 

 

cbgpza

 

Jak často navštěvujete hřbitovy?

Stork: Na Dušičky.
Weirdo: To, že gothici milují hřbitovy, je dost přehnané. Rozhodně si neříkáme: „Hele, dnes jsme ještě nebyli na hřbitově.“ Je ale pravda, že se mi hřbitovy líbí. To proto, že je na nich klid a nikdo tu nikam nespěchá.

Na filozofické fakultě studujete angličtinu a ruštinu. Vychází gothic styl i z ní?

Weirdo: Určitě. Literaturou se zabývám teprve dva roky, takže jsem takzvaný gotický či temný romantismus ještě neprobádala. Známými předchůdci gothic stylu jsou spisovatelé Edgar Allan Poe a Charles Baudelaire.

Co obvykle oblékají gothici?

Weirdo: Černé oblečení kontrastuje s bledou pletí, z níž vystupují černé oční linky a stíny. Černý je i lak nehtů. Oblíbené je síťované oblečení a rukavice, roztrhané silonky, korzety někdy nosí i kluci. Dívky často nosí těžké boty, ale i vysoké podpatky či klíny. Gotická móda přejímá i prvky fetišismu a sadomasochismu, tedy latex, obojky s cvoky a různé náramky a kříže. Kamarádka má dokonce připínací netopýří křídla. Sporá latexová móda se mi líbí, ale nedovedu si představit, že bych přišla na party skoro nahá. Ač to nemusí být zřejmé, jde i z prvků gotické módy vytvořit něžný obleček. Černá nicméně není podmínkou, viděla jsem i gothiky v bílé, v poslední době ráda kombinuji černou a další barvy.
Stork: Příznivci elektronické hudby, cyber gothici, latex oživují barevnými doplňky a nápaditými účesy. Cyber gothici navíc mají specifický, impulzivní a zběsilý tanec.

Jsou muži v korzetech na party spíš výjimeční?

Weirdo: Gothiků, kteří by se líčili a nosili korzety, je hrstka. Můj známý s tím přestal, protože nesnesl pohledy lidí, když jel přes město na party. Jeho přítelkyně mu od té doby vyčítala, že už to není ono.

Jak vaši vizáž přijali rodiče?

Weirdo: Ze strany rodičů jsem zpočátku cítila silný odpor. Když mi bylo patnáct, stanovili pravidlo, že musím mít k černé alespoň jeden barevný doplněk. Z mé strany tehdy byla černá hlavně rebelie. Táta to vždy komentoval slovy: „Zase jdeš jak na pohřeb.“

Měli jste kvůli svému stylu někdy konflikty?

Stork: V devadesátých letech jsme se naháněli s neonacisty po městě. Když jsme vyšli z klubu Babyloon, tak už na nás čekali. Zajímavé je, že v Německu na gotickém festivalu vedle sebe v míru tancují gothici i lidi s vyholenými hlavami a mikinami Lonsdale.
Weirdo: Krom toho, že nás někteří lidé zabíjí pohledem, se mně ani známým nic nestalo.

Upíři pijí krev. Co pijí gothici?

Weirdo: Na gotických večírcích s přáteli pijeme především absinth. Spojení s upíry je ale další z klišé o gothicích. Je ovšem pravda, že slunce nevyhledávám.
Stork: To je fakt. Do solárka gothici opravdu nechodí.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

škoda že na tý fotce radim vypadá spíš jak hopík než goťík :sigh:
Tak dlouho jsem sbírala Sedmičky, až jsem se dočkala! (A nemusela jsem plakat, diky bohu:D)
Nemůžu si pomoct, ale řekla bych že to cítím dost jinak než tito lidičkové...Asi prostě nejsem ten temný človíček popíjející absinth. Jinak EBM neposlouchám vůbec (a ke goth stylu ho řadím docela nerada...a pak se asi stýkám i s jinými lidmi a vživotě bych si nedovolila říct že gothic hudba je nějak tvrdá a má něco společného s metalem)...no i kyž mohlo to dopadnout daleko hůř a chápu oba dotazované, že asi bylo dost těžké odpovídat tak, aby to šmakovalo "normálním" lidem
Tak to jsou věci, který každý bude vždycky vnímat individuálně. <br />Já osobně mám EBM ráda, ale beru to jako svébytnou věc, metal bych do toho taky nepletla. Ale tak to jsou drobnosti:)
jasně, doufám že jsem článek nějak extra nesepsula...zase tak špatné to není, ale já to cítím odlišně
[quote name="Anne"]Nemůžu si pomoct, ale řekla bych že to cítím dost jinak než tito lidičkové...Asi prostě nejsem ten temný človíček popíjející absinth. Jinak EBM neposlouchám vůbec (a ke goth stylu ho řadím docela nerada...a pak se asi stýkám i s jinými lidmi a vživotě bych si nedovolila říct že gothic hudba je nějak tvrdá a má něco společného s metalem)...no i kyž mohlo to dopadnout daleko hůř a chápu oba dotazované, že asi bylo dost těžké odpovídat tak, aby to šmakovalo "normálním" lidem[/quote]<br />Toto vpresne irituje aj mna, chcela som napisat to iste, ale suhlasom sa aspon nebudem opakovat :)
Not bad, ale když už je to seriál o subkulturách, mělo by tam být psáno, že ač se jedná o pohled zevnitř, tak to neznamená, že platí pro všechny stejným dílem. Nemůžu mluvit za ostatní subkultury, ale ta gotická stojí hlavně na individualitě, tak aby si kvůli takovým článkům náhodou někdo zvenčí nemyslel, že to co je v nich řečeno, platí na všechny. Když použiju přirovnání - podle jednoho Španěla si nejde udělat obrázek o celém Španělsku, jde si udělat leda tak představu.
+ co sa tyka tej mody a gotïckej architektury.. tu naozaj spojenie neexistuje. gothicky roman sa datuje uplne inam. rovnako v obliekani ide najma o viktoriansku dobu, ktora v 12tom storoci urcite nebola :)
Celkom s tebou súhlasím, ale keby máme zachádzať do konšpiračných prvopočiatkov, tak aký vplyv a čo spoločné so súčasnou gotikou mal germánsky kmeň vizigótov alebo ostrogótov, ktorý fungovali už niekedy v začiatkoch letopočtu? ;)
jo,to mi táta taky říká,že chodím jako na pohřeb,ale zvykla jsem si:-DD

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.