Páté pokračování Night Side se blíží

Night_Side_2011_-_crop_squareV pátek 16. září proběhne v pražském klubu HooDoo pátý ročník největšího tuzemského festivalu, zaměřeného na gothic scénu. Hvězdou letošního ročníku, na kterém dostanou prostor hlavně tvrdší kytary, jsou norští Gothminister.

 

 

 

 

 

Už pět let označuje Night Side definitivní konec léta a ladí vnímavé publikum na temnou melancholii podzimu. Za dobu svého fungování se akce stala největším českým gothic festivalem, který domácímu publiku přivezl taková jména jako je holandská hvězda darkwave Clan of Xymox, polští DeathCamp project, uhrančiví gothrockeři Garden of Delight z Německa, japonští The Royal Dead nebo Two Witches z Finska. Ani letos nebude o hosty ze zahraničí nouze, a tak se můžeme těšit na spolky ze Slovenska, Nizozemí, Německa a Norska.

Tím hlavním tahákem letošní Night Side je severský „ďáblův advokát“ z Osla Bjørn Alexander Brem se svým projektem Gothminister. Mix tvrdých kytar, industriálních vlivů a hymnických symfonických aranží, zhmotněných i na aktuální desce „Anima Inferna“, aktuálně okupuje TOP 10 alternativní německé hitparády German Alternative Charts. A není divu. Gothminister se za dvanáct let působení stačil představit snad na všech světových žánrových festivalech a získat tak srdce fanoušků hudby, rozkročené mezi metalem a temnou elektronikou.

To se mu daří už od debutového alba „Gothic Electronic Anthems“ z roku 2003, kdy se mohli fanoušci poprvé ponořit do Bjørnova infernálně hlubokého vokálu, doprovázeného hradbou kytar, protkaných jiskřící elektronikou. Právě tyto prvky se, společně s čím dál rozsáhlejšími dostavbami symfonických prvků, staly poznávacím znamením Gothminister, které projekt piloval od alba k albu až k současnému „Anima Inferna“. Ruku v ruce se zvukem jdou texty plné prokletí, fascinace smrtí a spalující vášně, hledající útočiště v temnotách, obrněné typickým černým humorem. Premiérové vystoupení Gothminister tak jistě bude neopakovatelným zážitkem.

I druhou hvězdu večera, německé Lacrimas Profundere, poznáte podle charakteristického soundu. Čtveřice z Mnichova už od roku 1993 buduje svůj moderní pohled na gothic rock a sleduje stopu, kterou vyšlapali finští vampire/glam/goth rockeři The 69 Eyes. Na rozdíl od svých známějších kolegů však Lacrimas Profundere do svého zvuku míchají tvrdší vlivy, které nezapřou původní doom/sympho metalové kořeny kapely.

Asi právě proto si kapelu na své turné vybrala jako předskok Apocalyptica a ujal se jí producent John Fryer (HIM, Depeche Mode apod.). Po personálních změnách dorazí Lacrimas Profundere se svou s loňskou dark rockovou deskou "The Grandiose Nowhere" i do Prahy, kde jsme je poprvé měli možnost vidět před dvěma lety na festivalu Into Darkness.

Fandíte smečkám jako KMFDM, Ministry nebo Pain? Baví vás řezavé kytary na tvrdém elektronickém podkladu? Pak byste neměli prošvihnout vystoupení indusrock/metalové sebranky Deadcell z holandského Eindhovenu. Pětice, ve které nechybí ani dvě vystylované dámy, v těchto dnech vydává čtvrtou desku „The Heart Of The Sun“, kterou přiveze ochutnat i do našeho hlavního města.

A co trocha tradičnějšího pojetí gothic hudby? I toho se dočkáte. Vlajková loď slovenského deathpunku The Last Days of Jesus totiž po delší době opět připluje i do našeho přístavu. Opět se můžeme těšit na maryA, Feššyho, Anjoua, Vajca a Baja a jejich nezaměnitelný set, kterému dominují energické skladby se správně „sick“ nábojem a téměř kabaretní show. A když budeme hodní, třeba se dočkáme i pár živých kousků ze zatím posledního počinu kapely, EP „Vtedy na Východe“, na kterém The Last Days of Jesus vzdali hold skupinám východního bloku osmdesátých let. Deathawky nahoru a alou do první řady!

Jediným zástupcem domácí scény budou brněnsko-pražští elektronici Depressive Disorder, kteří se po deseti letech rozrostli z původního dua na čtyřčlennou formaci i s kytarou. V té letos vydali pilotní singl „Insane“ a natočili v Brně živé DVD, které by mělo spatřit světlo světa letos. Lepší, než koukat na záznam, je ale prožít koncert na vlastní kůži. Přijďte včas, abyste na Night Side o nic nepřišli!

Night Side 5 – Gothminister (N), Lacrimas Profundere (D), Deadcell (NL), The Last Days of Jesus (SK), Depressive Disorder
16. září 2011 (start 19:30)
Praha, klub HooDoo (Korunní 108)
Vstup: 350,- předprodej¨


Night Side 5

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.