Recenze Gary Numan – Dead Son Rising

Gary_Numan_-_Dead_Son_Rising_sPředstavovat na našem webu jméno Garyho Numana by bylo bezpochyby zbytečné. Zaměřme se proto raději na jeho čerstvou a zatím poslední řadovku "Dead Son Rising". Indusrockové mašině se pod kapotu podíval Pavel Zelinka.







Gary Numan - Dead Son Rising 
Vydavatel: Mortal rec.

Pět let čekala veřejnost na nový přísun muziky od jedné z nejvlivnějších postav na elektronické scéně – Garyho Numana. Hudebník, který není jen kmotr Trenta Reznora z Nine Inch Nails, ale jehož vzývají hvězdy napříč žánry od Kanye Westa přes Foo Fighters až ke Queens Of The Stone Age a další hromada jeho muziku sampluje (jen pro ukázku – Basement Jaxx, Damon Albarn, Africa Bambaataa, RZA z Wu-Tang Clanu a mnoho dalších). Mistr ale tentokrát nepřichází  s klasickou řadovkou, ale se souborem písní, které vznikly na základě dříve opuštěných demo nahrávek. Je vcelku pochopitelné, že výsledná podoba novinky "Dead Son Rising" je více experimentální.

Gary Numan byl evidentně spokojen s minulou deskou "Jagged". Znovu se totiž spojil s Ade Fentonem, který notně pomáhal tomuhle albu na svět a jehož zlověstně elektronický rukopis je na letošní novince od počátku jasně patrný. Připravte se na kolekci písní, která se pohybuje vpřed velmi obezřetně, ale jako zas na druhou stranu jako buldozer před sebou hrne hutné kytarové riffy, těžké elektronické beaty a vůbec elektroniku. Nejednou tak připomene mentální spřízněnost s panem Reznorem.

 


Gary Numan - The Fall

Textově na tom nejsme o moc pozitivněji. Valivý singl "The Fall" s lezavým videoklipem referuje o špatném konci jednoho déletrvajícího přátelství, další přináší krátké ukázky z hororového sci-fi příběhu, který má Numan už pár let rozepsaný. Ano, desce chybí moment, který rozeběhne album v trochu rychlejším tempu, místo toho v 11položkovém menu najdeme dvě instrumentálky a dvě klavírní reprízy kousků, jež předtím zazněly v hutně industriálně-rockovém duchu.

Pokud jste čekali, že Numan na "Dead Son Rising" vystřelí do vzduchu plnou nálož svého muzikantského umu, pak vydavatel už od počátku varuje: „Tahle deska je určena především těm Garyho fanouškům, kteří si libují v experimentech, jež letos třiapadesátiletá ikona světovépopmusic rozházela po B-stránách singlů nebo umístila jako scénickou muziku do řady filmů a videí." 

Přesto ostatní obdivovatelé pana Numana nemusí zoufat. Nové, tentokrát klasické řadové album má být vcelku už příští rok.

Pokud mělo "Dead Son Rising" sloužit především jako návnada na věci příští, pak nemám námitek. Na regulérní řadovku je totiž uprostřed více než padesátiminutové stopáže přeci jen na můj vkus moc vaty.

Hodnocení: 70%

 

Gary_Numan_-_Dead_Son_Rising

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.