Proč jsme se rozhodli udělat koncert Hocico v Chapeau Rouge...

hocicolives ....aneb přestaňme si hrát na megalomany.








 
 

Bylo nám to docela jasné, že tahle otázka se zveřejněním koncertu Hocico v Praze přijde. Proč proboha děláte koncert takové hvězdy v malém Chapeau Rouge? Proč ne třeba v Lucerna Music Baru jako VNV Nation nebo Dance Or Die v Rock Café? Odpověď může být docela jednoduchá, ale my bychom rádi využili této příležitosti a VELMI ZJEDNODUŠENĚ poodhalili, jak celý ten proces pořádání koncertů versus zájem scény funguje.

Ta jednoduchá odpověď, kterou asi všichni čekali, zní: „Protože scéna je prostě malá.“ Správnější odpověď, alespoň jak to cítíme my, je: „Protože je jiná“.

Vraťme se trochu do historie. Někteří z nás taky patří do té skupiny fanoušků, kteří zažili koncerty dnes velkých hvězd jako Front Line Assembly, Das Ich nebo Project Pitchfork v Bunkru, Cat Rapes Dog v Repré a řadu dalších. Záměrně zmiňujeme právě tyhle vypečené večírky v menších klubech, které dodnes výrazným způsobem figurují v našich pamětích jako koncerty s nezapomenutelnou atmosférou.

Čím to bylo? Jasně, především skvělou muzikou, kvůli které byly kluby často narvané až k prasknutí. Nikdo si tenkrát nestěžoval na menší pohodlí. Co si ale pamatujeme, byla skutečnost, že právě plný menší klub dokázal vytvořit báječnou atmosféru, která nás lákala na další a další vystoupení.

bunkr


To byla zlatá doba první poloviny devadesátých let, kdy tvrdá elektronika a vůbec gotika jako taková byla v indie mainstreamovém kurzu, propagovali ji známí moderátoři na Radiu 1 (teď mluvíme jako Pražáci o situaci v hlavním městě), psalo se o ní v relevantních tiskovinách.... a pak přišla vlna obliby taneční hudby a bylo po propagaci.

Na rozdíl od zemí okolo nás gotika ztratila své informační kanály, nenašel se silný promotér, který by paličatě dovážel kapely ze zahraničí, začali se ztrácet fanoušci. Tato situace trvala téměř 10 let. Naštěstí se objevili mladí nadšenci – Mirage, Neosféra, ghostCafé – kteří začali čechrat léty ztvrdlou půdu a situace se začala obracet k lepšímu. Přesto se kvůli vakuu cca mezi roky 1995 a 2005 ztratila téměř celá jedna generace fanoušků, kteří si našli jinou muziku nebo dokonce jinou zábavu. 

Když tedy vysvětlujeme zahraničním manažerům kapel, jak to v Čechách se scénou je, nepřestává je udivovat, jak slušnou posluchačskou základnu u nás mají třeba v Německu i jinde pozapomenutí Dance Or Die nebo Cassandra Complex – a naopak jak mizivou (v porovnání se západem) obec příznivců mají takové hvězdy jako Covenant, And One nebo Suicide Commando. Pokaždé vysvětlujeme, že to je tím, že tihle muzikanti začali být známí až v době, kdy v Čechách o jejich úspěších nikdo nereferoval.

Máme z tohoto důvodu do Čech a na Moravu vozit pouze osvědčené jistoty a vzpomínat na staré dobré časy? Ne, to sami nechceme. I když spousta fanoušků to má postavené tak, že dnes už nic zajímavého nevychází, my si to nemyslíme. Předstírat ale, že na každou dnešní hvězdu čekají v ČR davy natěšených fanoušků, je koledováním si o rychlou promotérskou sebevraždu.

Dance Or Die

A tak jsme se rozhodli, že se po sice vynikajících koncertech, ale finančních propadácích s Dance Or Die a In Strict Confidence podíváme na domácí scénu střízlivýma očima a podruhé vstoupíme do stejné řeky. Nejen, že kapelám nabídneme to, co je finančně reálné vzhledem k plánované návštěvnosti koncertů, ale vedle toho vystupující nebudeme zbytečně cpát do klubů, které jsou pro takto -ehm- "velkou" scénu příliš velké a hlavně ZBYTEČNĚ DRAHÉ. A věřte, že se jedná o rozdíl doslova v pěticiferných částkách.

Máme tedy pro vás návrh: Pojďme znovu zažít koncert, kde bude příjemně plno, a ne poloprázdno. Kde se nebudeme otáčet za sebe a říkat si, „Ty vago, moc nás tu tedy není“. Samozřejmě, naším cílem není za každou cenu vydělat, ale čistě pokrýt náklady. Zážitek, kdy je jeden fanoušek nalepený na druhého, stojí za rohem na jedné noze a to ještě ne na své, ale zároveň není důvodem, proč bychom i my sami chtěli koncerty dělat. Z toho důvodu jsme třeba Project Pitchfork ponechali v Rock Café.

Přesto jsme ale přesvědčeni o tom, že koncert Hocico (a dalších plánovaných hvězd) bude nakonec v Chapeau Rouge lepší, i když tam nebudou světla nebo zvuk jako Paláci Akropolis nebo dokonce na německém festivalu. 

Zveme vás tedy na domácí koncert Hocico právě do Chapeau Rouge z těchto důvodů. Moc se na něj těšíme a doufáme, že rozhodnutí, udělat jejich show v menším klubu nebudeme litovat ani my, ani vy a ani vystupující.

Vaše názory a příspěvky jsou vítány.

CzS Logo

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Naprostej souhlas! Good Luck
...taky naprostej souhlas...v Chapeau Rouge jsem měl sám koncert a klub se mi líbí a na starý koncerty v menších klubech vzpomínám moc rád...myslím si, že tohle je dobrý nápad....uvidíme....rozhodně Vám fandím!!!
Výborně řečeno Pavle, velmi rozumný příspěvek.
mě se na vás hlavně kluci líbí ta neustálá snaha ty akce, přes relativně nízkej zájem, pořádat..informovat lidi, vozit sem starý a zaběhlý a zároven i nový a neokoukaný kapely a nenecháte se odradit nízkou návštěvností....proč pořádat akce v Lucerně, Akropoli a podobných, když jediný výsledek je poloprázdné publikum a prázdná pokladna? všechny i ty aktuálně sebeznámější kapely v malých klubech začínaly a v malých klubech poprvé okusily koncertní atmosféru, stejně jako fanoušci, kteří na ty kapely do těch klubů chodili...věřím, že každá kapela ocení víc malý,ale plný klub s perfektní atmosférou, než poloprázdnej Strahov :)...fandím kluci a věřím že koncert Hocico bude pecka!
Argumenty beru a vas postoj chapu.. ;-) Ale moji odmerenost k malym klubum to stejne nezmeni. :-* Ale asi se zajdu podivat. Slysel jsem ze prej to neni spatna kapela ;-) 8)
nevim covece, to se ti asi libit nebude. sou to spis takovy pisnicky...
Super chalani, neviem sa už dočkať jednej mojej z najoblubenejších kapiel, nakoľko mi nevyšla Castle party, určite na tento koncert dorazím
Nemám moc ráda velký prostory, protože si tam pak přijdu mnohem cizeji. V menším klubu mi ten zážitek připadne mnohem intenzivnější a osobnější, což podle mě musí cítit i ta kapela. Takže Chapeau Rouge a koncerty v menších klubech jedině vítám. A na Hocico se moc těším!
Jo je to tak,lidi nechodí tak je zbytečné to dávat do velkých prostor.Pořád mám před očima koncert Covenant v Roxy to bylo k pláči... Ale mám kamaráda který se mnou začal chodit na koncerty právě pro nízkou návštěvnost a dostatek prostoru kolem sebe. Doufám že v tom Chapeau (nikdy jsem tam nebyl)to nebude druhý extrém a nebudeme si šlapat po nohách a nebo jiných částech těl... V každém případě bych se měl začít zajímat o předprodej.Poslední dobou jsem to vůbec neřešil - představa vyprodaného koncertu tohoto žánru rozhodně nehrozila...
No už aby to bylo
to vsetko je celkom pochopitelne... <br />akurat este keby sa v tom ChR dalo dychat a mali pivo (a nie hnusny starac za 45 - alebo sa to uz zmenilo, som tam par rokov nepachol)
Spodni cast klubu, kde bude koncert, je po rekonstrukci, takze klima je urcite lepsi. Navic je tam levnejsi pivo nez nahore na baru:).
A bude to nakonec ? Hocico uz se slibovalo nekolikrat. Na podobny koncerty uz jezdim jen do Nemecka (Lipsko, Drazdany ...), protoze tam ma tenhle styl prece jen daleko vic prizne. Maly kluby ok, ale chce to slusny zvuk, coz nevim jak tady dopadne. Treba takovy http://www.bunker-dresden.de/ je na tom ohledne zvuku velmi dobre (cele podium sestavene z sub-basovych beden), umistene mimo obydlenou oblast, doporucuji navstevu :-)<br /><br />Dalsi problemu tu byva cena, kdyz uz je to nekdy i drazsi nez ve zminenem Nemecku (ja vim, tady na to skoro nikdo neprijde), a tam se ted v klubech navic nekouri, takze clovek pak nesmrdi jak starej popelnik. Me osobne to dost vyhovuje.<br /><br />Samozrejme vam preju aby se to povedlo, kdyz uz se vetsina soucasnych EBM/Aggrotech/DarkElectro kapel vyhyba CR jak jen muze.
Ahoj, Bude to. Když už to píšeme, tak to bude.. Pokud se tedy kapela nebo její management necuknou.<br />Jinak zvuk v Chapeau Rouge je velmi dobrý, také po rekonstrukci tam je nadprůměrná ventilace vzduchu. Co se týče ceny, myslím, že bude pro české publikum příznivá.
No to bych prosila, aby to bylo, už se nemůžu dočkat. Jen prosím o info, kdy a kde se začnou prodávat lístky. Jo a ty "další plánované hvězdy" prozradíte? Asi ne, co:-)
Kolik se tam vejde spanelskych kocek, ze bych nejake privezl? :)
200? Nejmíň??? ;)
Kdy se začnou prodávat lístky a kde?
Kdy se začnou prodávat lístky a kde?
Je zvlastni ze na myspace a outofline je koncert psany v Rock Cafe.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.