Subkultura gothic (3. díl seminární práce)

WGTPo reportážní náloži se opět můžeme vrátit k seminární práci Aleny Sýkorové o gotické scéně. V předposledním díle si můžete přečíst výtahy a závěry z odpovědí některých respondentů, kteří se zúčastnili průzkumu v rámci práce.






 

(pozn. Sanctuary – práci neuveřejňujeme v plném rozsahu, ale pouze ty nejzajímavější pasáže, přeskakujeme např. metodiku pro sběr dat a podobne. Text doplňujeme grafy, ilustračními obrázky z festivalů a akcí, aby se v něm lépe orientovalo.)

Vyhodnocení rozhovorů

Jelikož jsme neměli přístup do gothic komunity, využili jsme ke kontaktování e-mail dostupný na oficiálním gotickém webu Sanctuary.cz. Odpověď došla obratem a byla nám slíbena pomoc s tímto tématem. Bylo nám doporučeno několik členů komunity, se kterými jsme se po vzájemné dohodě osobně setkali. Byly uskutečněny rozhovory se čtyřmi členy subkultury gothic. Jeden proběhl na party Batsave, kterou jsme navštívili za účelem osobního setkání se členy subkultury a pozorování (tzn. poslech typické hudby, chování členů subkultury a jejich image). Ostatní rozhovory byly uskutečněny v klidnějších prostorách pražských kaváren/restaurací.

1)
Jak byste charakterizoval/a gotickou subkulturu a co považujete za její klíčový prvek?

Za hlavní prvek, který členy gothic scény spojuje, lze považovat hudbu. Jedná se hlavně o hudební komunitu.  I když její členové mají někdy odlišný hudební vkus (od death metalu, přes post punk a electro) tyto směry jsou pro ně mohou být “gotickou hudbou“ (záleží na osobních preferencí). Subkultura gothic, jak již vyplývá z teoretické části, má velmi mnoho různých směrů (cybergothic, lolita goth, victorian goth apod.). Všichni patří ale stejně do jedné velké rodiny „goths“, aby nedošlo k jejich rozdrobení na početně nevýznamné skupinky, což by výrazně zvýšilo nebezpečí jejich zániku.

Subkulturu gothic lze také charakterizovat na základě specifického oblečení, které je pro ně rovněž typické. Členové gotické scény jej ale nepovažují za důležitější než hudbu. Image je pro ně důležitá hlavně z hlediska sebevyjádření, originality a někdy i touze zaujmout – šokovat. Gotická móda je rozmanitá, dělí se podle jednotlivých gotických směrů a využívá morbidních prvků a symbolů (netopýři, kostry apod.). Téměř všichni goths si prošli svým „extrémním obdobím“, kdy chodili extravagantně oblečeni. Přiznávají ale, že s přibývajícím věkem, příchodem do zaměstnaneckého poměru apod. už módu tolik neřeší.

Třetím typickým znakem, který zmínili všichni respondenti, bylo kreativní smýšlení. Většina gotiků se zabývá nějakou kreativní činností a mnohdy ji dokážou dotáhnout až na profesionální úroveň. (fotografové, ilustrátoři, hudebníci apod.)

WGT


2)
Je tato subkultura v současné době více založena na hudbě nebo na módě?

Odpověď na tu to otázku vyplývá z výše uvedeného. Hudba je nejdůležitějším prvkem subkultury. Vždycky tomu ale tak nebylo. Když byl v České Republice gothic styl nový, hlásili se k němu i někteří lidé, kteří chtěli pouze šokovat společnost. Dnes už tomu tak není do takové míry (z důvodu příchodu nových subkultur).

3)
Na základě čeho se považujete za člena gotické subkultury?

Všichni se shodnou na tom, že je to hlavně hudbou, kterou poslouchají, někteří určitě i díky stylu oblékání. Aktivní členové gotické scény pak říkají, že také na základě toho, že se účastní gotických akcí nebo je přímo pořádají.

4)
Byl/a jste v minulosti členem jiné subkultury? Jaké?

„Myslím, že většina lidí se rekrutovala z punkové nebo metalové scény. Podobně tomu bylo i u mě,“
odpovídá Pez, spoluorganizátor gotických akcí. Pokud gothic příznivci dříve nebyli členy jiné subkultury, stali se její součástí proto, že jim gotika přišla originální, bylo to pro ně něco nového a zajímavého. Na rozdíl od předchozích respondentů Anežka nikdy nebyla součástí žádné jiné subkultury. Paradoxně tvrdila, že „nikdy nebude chodit v černé“. „Měla jsem pocit, že mi lidi rozumí jenom tak částečně, že se nemám jak vyjádřit a v tomhle jsem se z nějakého důvodu našla. I když jsem nikdy dříve nejevila nějaké výrazné makabrozní sklony. Určitě v tom ale byla i nějaká potřeba „být vidět“. Mě si totiž lidi nikdy nezapamatovali,“ říká Anežka, členka goth subkultury.

5)
Jak konkrétně vás příslušnost k této subkultuře ovlivňuje? Jaká jsou pozitiva a v čem vás naopak omezuje?

Členové subkultury si nejsou vědomi toho, že by je subkultura nějak výslovně omezovala. Spíše jde o to najít kompromis přijatelný pro gotiky i pro jejich okolí. (zaměstnavatel, rodina apod.)
„Když se nějakým způsobem vymezujete, musíte počítat s tím, že se lidé budou vymezovat i vůči vám, to je jejich přirozená vlastnost. A když oni mi budou dělat ústupky tím, že mi dají práci, i když mám oholenou hlavu a nosím obojek, tak já musím zase ustoupit jim, že si nastavím také nějaké hranice,“ odpovídá Anežka.

6)
S jakými reakcemi okolí se nejčastěji setkáváte?

Respondenti přiznávají, že se setkávají spíše s negativními reakcemi. Ve vztahu lidí ke gotikům sehrál svou roli bulvární tisk, který z gotiků udělal satanisty, ničitele hřbitovů, depresivní sebevrahy apod. V tomto ohledu jim udělala velkou službu subkultura emo, která z goths “spláchla“ tyto novinářské výmysly. Jako velkou chybu shledávají to, že se o nich moc neví, i přes mediální obrodu, o kterou se snaží.

7)
Znáte nějaké české vyloženě gotické kluby?

Gotici by jistě tyto kluby znali, kdyby ovšem nějaké existovaly. Dozvěděli jsme se, že v ČR byly už dříve nějaké snahy o gotický klub, bohužel podnik zkrachoval, nebo se transformoval na klub metalový (subkultura metalistů je u nás nejrozšířenější).

SIlvestr


8)
Jaké navštěvujete gotické festivaly?

Gotické festivaly se staly oblíbenou a vyhledávanou zábavou. Jako trend můžeme označit fakt, že mladí lidé se čím dál častěji vypravují na německý festival Wave Gothic Treffen, pořádaný každý rok v Lipsku. Tento festival je určitě pastvou nejen pro uši, ale také pro oči.
„Najdete tu pravověrný  gothicrockery a deathrockery, který mají obrovský číra a jsou komplet v pavučinách. Pak tam najdete lidi, který poslouchají tvrdou elektroniku, který jsou celý v latexu, vypadají jak vystřižený z cyberfilmů... Pak tam jsou lidi, kteří poslouchají horrorpunk, ti zase vypadají jako kdyby vstali z hrobu… Do toho máte klasický Viktoriány v těch nádherných róbách apod.“ popisuje Ezechiel. Pez zase tento festival přirovnává k modnímu molu. Dalším zahraničním festivalem je Castle Party pořádaná v Polsku. Mezi české festivaly respondenti řadí dnes již nefunkční Night Side a Gothic Party Brno, fungující Electro Prague Fest a Prague Gothic Treffen.

9)
Nakupujete především v ČR nebo v zahraničí? Upřednostňujete kamenné nebo internetové obchody?

Jak již bylo zmíněno, gotici jsou velmi kreativní lidé, kteří mají rádi originalitu. Po velkém boomu internetových gotických obchodů se nákupy v těchto obchodech rozmohly natolik, že gotický outfit začal být jednolitý. Přišla tedy nová éra oblékání - vytváření vlastních modelů. Někteří zruční jedinci si oblečení šijí, další se zabývají návštěvami second-handů a následnými úpravami zde nakoupených kusů oblečení. Dalším důvodem ke změně tohoto postoje může být i krize, která donutila lidi šetřit:
„Nikdo nechce vypadat jako dalších sto lidí v řadě, proto se začal uplatňovat tento trend. Já například si už moc oblečení nemodifikuju, ale sem tam si zajedu do Vídně, protože tam mají větší výběr a cena je příznivější.“ Jako další nevýhodu Pez shledává neschopnost českého trhu reagovat na trendy ve světě (vznikne nová kapela, ale tričko s ní tu neseženete). Respondenti k nákupu spíš využívají internet, protože je zde větší šance najít něco opravdu zajímavého, ale myslí si, že hodně lidí se spokojí s tím, co najdou v kamenných obchodech.

10)
Oblékáte se „goticky“ i ve vašem každodenním životě? Jaké barvy preferujete?

Dotazovaní mají svůj styl, který nosí i v každodenním životě. Nejedná se ale o žádné extravagantní modely, které by jim znepříjemňovaly život. Z pozorování vyplývá, že extravagantnější typy se objevují spíše na gotických akcích. V každodenním životě volí styl časově méně náročný (záleží na jednotlivci). Už z pozorování je patrné, že převažuje černá barva. Někdy se ještě objevuje v kombinaci s bílou nebo červenou.

PGT


11)
Kolik času v průměru věnujete svému vzhledu? Kolik peněz v průměru investujete do svého vzhledu?

Respondenti nestráví před zrcadlem více než 15 minut denně (ne více než ostatní lidé). Dodávají ale, že určitě existují i někteří jedinci, pro které není problém strávit úpravou zevnějšku hodiny.
„Za oblečení a doplňky utratím tak cca tisícovku měsíčně. Já nejvíce utratím za kafe.“ dodává s úsměvem Anežka.

12)
Jste ochotni si za kvalitní nebo výjimečné výrobky připlatit?

Respondenti se v této otázce shodují na tom, že by si asi za výjimečné zboží (značku) nepřiplatili:

„Myslím si, že ten pocit dopřát si nějakou značku je asi stejný jako u jiných komunit. Ale jinak si myslím, že Češi obecně mají v tomhletom i na týhletý scéně tendenci „vyrob si sám“, najít levněji, ve slevách. Což jsem vlastně přiznal i já tím, že jsem říkal, že jezdím do Vídně, protože tam jsou slevy. Takže bych si asi nepřiplatil“
odpovídá na tuto otázku Pez.

13)
Věnujete se aktivně nějaké umělecké činnosti? Jaké jsou vaše další koníčky?

Všichni vyznavači gotiky, kteří se zúčastnili rozhovoru, se věnují alespoň nějaké umělecké činnosti, které jsou i jejich koníčkem. Z odpovědí můžeme vybrat: fotografování, malování, psaní příběhů či básní, hra na nástroj apod. Mezi další koníčky dotazovaných patří: horrorové filmy, četba, sbírka dekadentní poezie, pořádání gotických akcí, správa Sanctuary.cz apod. V gotické komunitě se dále nachází lidé, kteří se zabývají modelingem, burlesque, architekturou, ilustrátorstvím apod.

CP

Pokračování příště...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.