Report z koncertu VNV Nation v Praze

vnvnation2013_sAneb kterak dělala celá Lucerna "tududududududu" pohledem Demiho a Terezy.









 

Tereza:

Jestliže jste fanoušci příjemné taneční elektroniky a ještě přesněji futurepopu, jak se s oblibou říkává, nemohli jste si nechat ujít kulturní příležitost, která se odehrála tuto neděli. V pražském klubu Lucerna Music Bar se konal koncert britsko-irské kapely VNV Nation, která přivezla představit v živém podání novou desku „Transnational“. Toť základní fakta.

Hned po vstupu do klubu vás přivítal bohatý merch. Tudíž, kdo se cítil málo módně stylový a nebo potřeboval doplnit hudební sbírku s nápisem VNV, měl možnost.

Do Lucerny nebylo třeba spěchat, jelikož Britové neměli žádné předskokany a předkoncertní chvíle vyplňoval DJ Krischan Wesenberg a jím reprodukovaná hudba. Myslím, že nikdo tímto faktem nebyl pohoršen a hudební nedočkavci postávali u pódia či u baru.

 

VNV Nation 2013


Zajímavým faktem bylo spektrum lidí, kteří na tento koncert VNV Nation přišli. Většinou už při příchodu do klubu je znatelné z image účastníků akce, jaké hudební menu bude nabízeno. V neděli to tak jednoznačné nebylo. Kapela VNV Nation je vlastníkem širokého spektra posluchačů a díky tomu se v neděli v LMB shromáždily partičky gotiků, elektroniků, romantických žen, manažerů v obleku i zcela normálních lidí. Jak bylo zjištěno vtipnou a investigativní konverzací přímo Ronanem, na koncert přijeli i zástupci fanoušků z ciziny.

Samotný koncert začal zcela na čas a Ronan Harris přišel na pódium ve velmi dobré kondici a od první chvíle bylo jasné, že fanoušci nebudou litovat. Celá show byla odstartována čtvrtým trackem z nové desky a to „Retaliate“. Na tomto koncertě bylo příjemné, že se neztratil ani ten, kdo neměl nastudované nové album. Celý playlist byl proložen staršími tracky jako jsou „Sentinel“, „Chrome“, „Standing“…. Citlivé duše si přišly na své při skladbě „Illusion“. Z poslední desky zazněly písně jako „Primary“, „Everything“, „Of Screen“…

 



VNV Nation -- Illusion (live in Prague with singing people) 

Ronan se při své show snažil uspokojit i fanoušky žádající podpisy, což se mu povedlo. Bravurním trojhmatem dokázal držet mikrofon, následně CD či vstupenku a podepisovat se….a to bez defektu na zpěvu. Tento fakt přilákal mnoho příznivců k pódiu, jelikož nejeden fanda chtěl podpis a to ještě během koncertu.

Je třeba zmínit také fakt, že klub byl příjemně zaplněn. Což znamená, že nešlo masově o život, ale zároveň nebylo liduprázdno. 
Čím víc se blížil závěr vystoupení, tím nabíral koncert na obrátkách. Velké pozdvižení zvedl tradičně song „Control“ z alba „Automatic“. Stačily první tóny a ruce šly nahoru. Nadšenci si to odskákali, slabší nátury zvolili volnější styl…tzv. Gottovo podupávání jednou nohou, kdy stehno je rozvlněno do požadovaného rytmu. Každopádně nadšení bylo davové.

Samotné finále patřilo tracku „Perpetual“. Tradiční začátek písně byl předurčen za zvuku kláves na popěvek: „ Tududu, tududu!“. Tempo písně je opět skočné, tudíž nezbývalo nic jiného, než se pustit do tance..možná i do skoku. (Tímto bych chtěla poděkovat Zuzaně Synthii a Demimu, kteří neváhali a skočnou jsme si dali společně!).

Po celý koncert byl Ronan Harris velmi kontaktní vůči obecenstvu a přiznejme si, že zde si je velmi jistý a ví, kudy na to. Zpětnou vazbou jsou pozitivní reakce a ohlasy obecenstva. Důkazem toho byla dlouhá fronta obdivovatelů čekajících na podpis, která se vytvořila po samotné show.

 

VNV Nation 2013

Demi

Mne překvapilo snad jen to, že se ke slovu dostaly hned tři cajdáky. Konkrétně zmíněná „Illusion“, první přídavek hodně pozvolna rozjela klavírně poklidná verze staršího songu „Further“ a druhý přídavkový blok zase novější „Nova“. Jinak předvedlo celé kvarteto profesionální výkon, podpořený nějakou tou blikavou podívanou za jejich zády.

Samotného mne nové album zatím tak docela nepřesvědčilo, ale onen mix se staršími jistotami fungoval. Nějakých osmnáct hitovek nám během dovádění uteklo jako nic. Největší zážitek? Samozřejme - „tududududu, tududududu,...“.

Stručný fotoreport od JiSeho
najdete v naší fotogalerii.

Tracklist

1. Retaliate
2. Sentinel
3. Chrome
4. Primary
5. Illusion
6. Everything
7. Space & Time
8. Tomorrow Never Comes
9. Standing
10. Off Screen
11. The Farthest Star
12. Resolution
13. Further (akusticky)
14. Epicentre
15. Control
16. Nova
17. If I Was
18. Perpetual
1. Retaliate
2. Sentinel
3. Chrome
4. Primary
5. Illusion
6. Everything
7. Space & Time
8. Tomorrow Never Comes
9. Standing
10. Off Screen
11. The Farthest Star
12. Resolution

13. Further (akusticky)
14. Epicentre
15. Control

16. Nova
17. If I Was
18. Perpetual
 

 

VNV Nation 2013

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Gottovo podupávání jednou nohou ... no, ale v tohle je největší přeborník sám Ronan.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.