Report z koncertu Camouflage a Lakeside X v Praze

Camouflage_live_Prague_2013Poslední letošní žánrovou akcí v českých luzích a hájích byl koncert synthpopových legend Camouflage, která začala koncem roku slavit třicet let fungování. Domácím supportem povedeného koncertu byli Lakeside X. Jak akce dopadla, referují v následujícím reportu Pavel Zelinka a Nephilim.

 

 

 

 

 

 

Fotografie z koncertu laskavě poskytl Jan Šída. Děkujeme!

 

Ještě předtím než došlo k rozluštění největší tajenky večera, opanovali polokruhové pódium klubu na třičtvrtěhodinku domácí Lakeside X. A i když jsme je proklatě dlouho neviděli na pódiích a na nazvučení měli pouze pár minut, podařilo se jim odvést velmi dobrý výkon. Ať si kdo chce co chce říká, temně zabarvený poprock Pražáků je jasným žánrovým vývozním artiklem, což potvrdilo i nedávné vydání posledních dvou desek kvartetu na německém labelu Black Rain. Teď už by to chtělo jen pár nových písniček a byl bych osobně docela spokojený. A publikum, které bylo částečně složeno z domácích a zahraničních fanoušků Camouflage a částečně z VIP hostů pořadatele, dokázalo, stejně jako hlavní hvězda večera, výkon Lakeside X ocenit.

 

Camouflage_12013_010-1

 

O tom, jak večer 15. prosince v pražském Lucerna Music Baru nakonec dopadne, se nevědělo do poslední chvilky. Ještě při orchestrálním medley největších hitů trojice se čekalo, zda se na pódiu objeví zpěvák Markus Myer a v jakém rozpoložení. Když ale naklusal svižným krokem v elegantním bílém sáčku a ihned energicky spustil úvodní We Are Lovers, všem spadl kámen ze srdce. Hned v první pauze pak předák vysvětlil svou anabázi, kdy mu doktoři Thomayerovy nemocnice pomohli na večer navrátit jinak beznadějně ztracený hlas, poprosil publikum, aby mu proto více pomohlo svými hlasivkami a velmi slušně zaplněný Lucerna Music Bar pětici ihned zobal z ruky. Ten chlápek ví, jak pracovat s publikem!

 

Camouflage_12013_111-1

 

Camouflage se v Praze představili znovu ve stejném složení jako před dvěma roky v KC Vltavská a je poznat, že za tu dobu se pětice neskutečně sehrála. I díky excelentnímu zvuku Camouflage bořili představu večera jako o bezkrevném vzpomínání na staré dobré časy. Vysloveně mimo mísu se pak jevila pověst kapely, jako slabší kopírky Depeche Mode. Ano, tu a tam souvislost se superstar z Basildonu naskočila, většinu času ale v Praze hrála kapela, která dokázala synthpop přizpůsobit obrazu svému a přitom během tří desetiletí vyplodit velké množství hitů. Dvakrát se v pozici hlavního zpěváka představil Oliver Kreyssig a skalními fans byla vydupána i nová skladba "Shine". Pro frenetické publikum pak viditelně dojatí Camouflage zahráli velmi spoře hraný cover Fat Gadgeta "Back To Nature" a úplně na konci Markus publiku představil kromě spoluhráčů i Maroshe (to je důvod, proč už se tahle kapela 2x v Praze ukázala) a manažera Kai Lotzeho, který to s trojicí táhne už od roku 1988. V půl jedné se pak Němci naposledy s publikem rozloučili příslibem další návštěvy českého hlavního města a představením opulentního boxu, který kapele na jaře vyjde k 30. výročí kapely.

 

Camouflage_12013_113-1

 

Byl to podařený večírek, který měl napětí (viz. Markusova indispozice) a jenž si užila jak výborná, energií a pohodou sršící kapela, tak i nadšené publikum. Dobře tak charakterizoval celý 'gotický' rok 2013, který alespoň našim okem musíme zhodnotit jako velmi vydařený.

 

Setlist Camouflage:

1. Intro

2. We Are Lovers

3. Dreaming

4. Heaven (I Want You)

5. Perfect

6. I'll Follow Behind

7. That Smiling Face

8. Motif Sky

9. You Turn

10. Neighbours

11. I Can't Feel You

12. Misery

13. Suspicious Love

14. Confusion

15. They Catch Secrets

16. Love Is a Shield

 

17. Back To Nature (Fad Gadget cover)

18. Shine

19. The Great Commandment

 

20. Me and You

 

Camouflage_12013_117-1

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.