Make-up na gotické scéně

vampiraLíčení – tradiční a nedílná součást gotické subkultury. Odkud se ale myšlenka barvení tváří na scéně vzala? A jak na to? Na historii i praxi se můžete podívat v článku Leny Lednické a Riel Noir – děkujeme, dámy!







 

Náš nový makeupový seriál by vám měl přnést nějakou tu informaci, ale hlavně praktickou výpomoc či inspiraci s vybarvováním ctěných čtenářských tváří. Praktickou částí vás bude provázet Lena (odlišíte ji dle tajuplného exotického jazyka, s nímž se jistě popasujete) a za minulostí líčení se ohlédne Riel. Výsledky vašeho snažení si ověříme na některé z našich plánovaných akcích.   

Dnešní článek Vás blíže seznámí s historií gotického 
líčení a s důvody, proč hraje v dnešní době na scéně významnou roli.

První náznaky se objevují již ve dvacátých letech dvacátého 
století, kdy kontrastně namalovaní herci dodávali autentickou atmosféru němým hororovým filmům. Bílý pudr a černé oční stíny vypadali na snímcích působivě, protože evokovali v divácích, že mají před očima jakýsi mrtvolný zjev. Nejznámější herečkou a průkopnicí je femme fatale Theda Barapřezdívaná The Vamp, která natočila přes 40 němých filmů. Na ni navazovala Musidora, která hrála upírku v sérii němých filmů Les Vampires. 


Theda_Bara
Theda Bara

Patří sem i první zfilmovaný Dracula a jeho představitel 
Bela Lugosi, který ve filmu má na rtech tmavou rtěnku a bledou pleť. Další je Bettie Page, která se proslavila v padesátých letech svými pinup fotkami.

Nejvýznamější vliv na tento styl líčení ale 
přinesl černobílý seriál Addamsova rodina, kterému byla předlohou komiksová série vydávaná v magazínu The Newyorker. Následoval barevný remake seriálu, dva barevné filmy, další komiksy... Lidem se tahle rodinka zalíbila nejen po stránce charakterové, ale i vizuální. Morticia Addamsová působila excentrickým dojmem díky svému líčení, které dnes spousta lidí považuje za vzor a základ gotického líčení. Ten pak dále šířila a rozvíjela slavná hororová televizní moderátorka Vampira.

 
Morticia_adams_origional
Morticia Addams (Carolyn Jones)

Další ikony, které tu měly vliv, 
jsou například David Bowie, Lux Interior, Dave Vanian ze skupiny The Damned nebo Robert Smith ze skupiny The Cure. Svým výrazným líčením přispěla k dílu i zpěvačka a herečka Nina Hagen nebo Patricia Morisson, basačka slavných The Sisters of Mercy. 

S rozvojem internetu a jeho 
dostupností se na netu začaly objevovat první blogy, které byly zaměřeny na gothic módu a líčení a dnes není problém takové věci vyhledat a naučit se to. Proč se lidé v této subkultuře líčí? Protože je to baví, líbí se jim to a rádi takhle dolaďují své outfity na akce, kde chtějí působit originálně a extravagantně.

399px-Nina_Hagen

Nina Hagen

Rada by som vám predstavila úvodný diel zo série gotických lookov, 
ktoré pre vás budem postupne filmovať. Dúfam, že vás aspoň niektoré diely inšpirujú viac experimentovať s makeupom alebo sa aj niečo nové naučíte. Prejdeme si spolu cez rozné štýly, od romantic goth, cez death rock až po cyber goth.

V prvom dieli som sa rozhodla vám ukázat niečo, 
čo by mohol využiť snáď každý. Je to taký ten obyčajný, úplne základný look, ktorý si môžete obmeniť a doplniť podľa vlastných predstáv alebo sa ním môžete inšpirovať pre iné looky. Ukážem vám, ako si l'ahko a rýchlo vytvoriť čierne dymove oči na každý deň alebo aj na večer a ako si môžete takýto jednoduchý look doplniť, aby bol o čosi pútavejší. Prajem príjemné pozeranie!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.