Recenze Blutengel – Black Symphonies

blutengelblacksymphonieBlutengel nedávno vydali svébytnou orchestrální výběrovku „Black Symphonies“. Jak zní? Na to se podívala Sudlice. Děkujeme!







 

Není tomu tak dávno, co jste se mohli vrhnout do potemnělých vln alba „Monument“ a již nyní, téměř přesně po roce, vydávají Blutengel nový počin „Black Symphonies“ s výmluvným podtitulem „An Orchestral Journey“.

Jak sám název napovídá, nejedná se o typické řadové album, ale o specialitku, díky níž si můžete připomenout nebo právě nově poznat tvorbu Blutengel oděnou v čistě symfonickém hávu.

Předobrazem „Black Symphonies“ bylo veleúspěšné vystoupení na prvním ročníku festivalu Gothic Meets Klassik v Lipsku. Blutengel tam tehdy ve vyprodané koncertní síni Gewandhaus vystoupili v doprovodu Zielonsko-Gorského symfonického orchestru.  Akce měla takový úspěch, že přivedla kapelu na myšlenku nenechat symfonické aranže svých písní upadnout v zapomnění, ale naopak je znovu předvést živě koncem roku 2013 během tour s komorním souborem, což nakonec vyústilo na konci letošního února ve vydání studiového alba, jehož recenzi právě čtete.

Obal s okřídleným smyčcovým nástrojem příliš originální není, nicméně ukrývá celkem 12 skladeb, vybraných z největších hitů napříč diskografií kapely, ovšem většinové zastoupení tu má rovnou pěti skladbami loňský počin „Monument“.

Do hudebního nitra nás nekompromisně uvede skladba „Legend/Nachtbringer“, za níž následuje novinková „Krieger“, kterážto funguje jako jakýsi práh do svatyně notoricky známých hitů jako jsou: „Soultaker“, „Über den Horizont“, „Deine Welt“, „Behind The Mirror“, „Kinder dieser Stadt“, „Reich mir die Hand“, „Die Zeit“, velmi procítěná „Seelenschmerz“, „You Walk Away“ a závěrečná „Monument“, která v čerstvém symfonickém kabátku zní jemněji a mnohem méně klišovitě než na původním albu.



Blutengel – Krieger
 

Během poslechu masivní pasáže střídají jemnější a intimnější polohy.  V kombinaci s čistými zpěvy Chrise Pohla a Ulrike Goldmann se jedná o velmi vyvážený počin, odhalující tvorbu Blutengel v trochu jiném, slavnostnějším světle.

Pro opravdové srdcaře je album k mání i v luxusním setu obsahujícím CD/DVD verzi alba + CD sigl „Krieger“, tričko a další sběratelské lahůdky. Na DVD najdete nejzásadnější momenty legendární show z festivalu Gothic Meets Klassik z roku 2012. 

Samotné album je jako vyšité pro komornější večery a bezesné noci zalité modravým svitem měsíce. Jednoznačně věc, která by ve vaší hudební knihovničce neměla chybět.

Hodnocení: 82 %

BlutEngel

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.