Recenze Stephen King - To

Třicet let uběhlo od prvního amerického vydání legendárního hororového románu a český vydavatel jej oslavil spolu s fanoušky novým vydáním v naší mateřštině.

Stephen King - To
Vydal: Knihy Dobrovský (1092 stran)

K románu jako je „To“ člověk musí dojít. Udělat si na něj čas. Není to kniha, kterou byste si mohli krátit čas v MHD cestou do školy či do práce. Pokud ovšem nemáte v plánu během čtení posilovat. Bichle o rozsahu bezmála 1100 stránek vyžaduje jistou fyzickou sílu, ale také jistou kulturu četby. Zkrátka, jestli máte pocit, že už jste přečetli lecjaký horor a cítíte se neuspokojení, pak se usaďte, nadechněte se a vydejte se do Derry, protože papírová lodička už poskakuje po Witcham Street, blíží se ke kanálu a za ní běží ve žluté pláštěnce malý George Denbrough. 

 



Koktavý Bill, chabrus Eddie, třídní šašek Richie, tlustý Ben, černý Mike, žid Stanley a děvče z chudé rodiny Beverly – to je klub Smolařů. Každý z těchto outsiderů má co dělat s tyrany ze školy či s vlastními rodiči. Přátelství se jim nenavazují snadno a nejspíš i to je nakonec všechny v létě roku 1958 svede dohromady. Když už se zdá, že se jim společně daří všem trablům vzdorovat, postaví se jim do cesty To, schované za šminkami klauna Pennywise a za množstvím dalších tváří a podob. Pradávné Zlo, které dřímá a zdá se být prorostlé celým městečkem. To se vrací v sedmadvacetiletých intervalech, postupně utahuje smyčku krvavých událostí a jeho řádění většinou završí katastrofa, po níž se zase na chvíli stáhne. 

Až se mu připletou do cesty Smolaři. Díky silnému poutu přátelství a dětskému pohledu na svět, se jim podaří svoje obživlé noční můry zahnat. Jsou si vědomi, s jakou hrůzou se utkali, a proto si slíbí, že kdyby se To mělo do Derry vrátit, vrátí se i oni. O sedmadvacet let později celou partu obvolá Mike, který se jako jediný neodstěhoval z místa, kde vyrůstal. Jenže z nevinných dětí jsou dospělí lidé, se všemi starostmi a povinnostmi. Dokážou se znovu semknout a najít sílu vzdorovat svým dětským strachům, které přetrvaly? Kniha se tedy odehrává ve dvou časových rovinách, které se vzájemně prolínají v reálném čase a vzpomínkách, které si Smolaři vzájemně ujasňují.

 



Důležitým prvkem příběhu je i Derry samotné. V mezihrách se dozvíte o jeho pochmurné historii, která je v celkovém konceptu příběhu skvělým a strhujícím osvěžením, ale i varovným mementem. Po čase také poznáte většinu místních figurek, ale díky Kingově mistrovství se v záplavě postav neztratíte a naopak, budete po přečtení knihy v Derry jako doma. Že se autor umí bezvadně vcítit do dětských postav, dokazuje hned několik jeho prací.  První láska, první cigáro, první ztráta. „To“ je v tomhle směru vrcholem, který podtrhávají pochmurné myšlenky způsobené stárnutím. Starostí přibývá, vlasů ubývá. Inu však to znáte. Nebo poznáte.

Bylo by zbytečné zde prozrazovat cokoliv dalšího, nebo celé tohle veledílo dál velebit. Škoda času, který můžete věnovat právě jeho četbě. Za zmínku ještě určitě stojí, že nové vydání vyšlo hned ve dvou podobách. Hlavně to luxusnější, které knihu schovává v papírovém boxu, se opravdu povedlo. Vzhledem k tomu, že předchozí vydání moc krásy nepobralo, stylová obálka s klaunem Pennywisem určitě potěšila. Našel bych několik „kingovek“, které mám o chlup raději než „To“, ale pokud máte chuť na něco…VELKÉHO…pak TO máte na dosah. „Hyjé, Stříbňáku, do cvalu!“ 

Nové vydání románu "To" koupíte ZDE, jubilejní edici ve speciálním boxu ZDE a další knihy Stephena Kinga hledejte ZDE

Blíží se taky nový film s Pennywisem, připomeňme si tedy ještě filmovou podobu tohoto slavného hororu.

To (It) 1990

Řekněme si na rovinu, že tenhle materiál není snadné převést do filmové podoby. Tommy Lee Wallace se o to pokusil, a i když dělal, co mohl, dál než k televizní podobě se nedostal. Vcelku hezky se mu povedlo vykreslit městečko a postavy, jenže psaná hrůza často balancuje na pomezí groteskního děsu a ne všechno, co vypadá dobře na papíře, funguje i ve filmu. Pokud bude někdy venku deštivo a nebude se vám chtít jít na ulici pouštět lodičky, pak si odpočiňte u tohoto tříhodinového bijáku, do kterého se i tak spousta věcí nevešla. Víc než relax od něj však nečekejte i když několik podařených chvil má.  

 


Stephen King - It (trailer)

To (It) 2017

A teď pozor. Je to právě 27 let, co vznikl první film o Pennywisovi. Po sedmadvaceti letech se v románu vrací hrůza do městečka Derry a po stejné časové prodlevě se do kin vrátí i parta Smolařů. Tomu říkám stylovka jako blázen! Andres Muschietti ("Mama") údajně celý děj šoupne blíž k současnosti a mlaďoši tak budou chit do kina na jiné filmy a poslouchat jinou hudbu. Zdá se však, že se přípravám věnuje poctivě, živě diskutuje s fanoušky a pravdou je, že má před sebou spoustu možností, kterak natočit opravdu dobrý film. Držme palce ať se dílo zdaří a vznikne i na rok 2018 plánovaná dvojka!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.