Zemřel Tommy Ramone, poslední člen základní sestavy Ramones

Původní sestava punkových věrozvěstů Ramones už je v punkovém nebi kompletní. Včera podlehl rakovině poslední z kvarteta, bubeník Tommy Ramone.

 

Tommy Ramone

 

Než se pro rockový svět stal nedílnou součástí punkové rodiny Ramones, protloukal se mladý muzikant světem jako Tamás Erdélyi. Ano, Tommy byl Maďar, který se narodil roku 1952 v tehdy komunistickém Maďarsku. Už v pěti letech se mu společně s rodiči podařilo emigrovat do Spojených států, kde se stal už začátkem 70. let významnou figurou hudebního dění. Spolu s Johnnym Ramonem založili na střední garážovou partu Tangerine Puppets a v pozici asistenta poducenta je také zapsán pod nahráváním alba "Band of Gypsys" Jimiho Hendrixe.

V Ramones původně zastával pozici manažera, ale protože basák Dee Dee nastačil hrát i zpívat zároveň, dosedl po Joyem na bubenickou sesli. S kapelou nahrál první tři přelomová alba a živák "It's Alive", aby se následně stáhl do pozice producenta. S kapelou v této roli nahrál desky "Road to Ruin" a "Too Tough to Die". Dee Dee na Tommyho ve své autobiografii vzpomíná jako na nejpraktičtějšího člena kapely, který si byl, na rozdíl od ostatních, schopný doma i uvařit.

Jako producent se Tommy zapsal i pod ceněné desky Replacements nebo Redd Kross. V poslední době hrál na kytaru a zpíval v bluegrass-folkovém duu Unkle Monk. Na začátku letošního roku mu byla diagnostikována rakovina žlučovodu, které včera, ve svých 62 letech podlehl. Následoval tak své parťáky, kteří jej předešli do rockového nebe mezi roky 2001 a 2004.

 

The Ramones - Blitzkrieg Bop (live 1977)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.