Zářijové strašání

Pro ty mladší z nás bude nejspíš největší horor těchto dní návrat do lavic. Pokud vás však ani škola neděsí, snad si vyberete z následující nadílky.


Do kin přichází nový snímek uruguayského režiséra Fedeho Alvareze, muže, který se nebál natočit remake kultovní pecky "Evil Dead". A dle prvních reakcí se zdá, že "Smrt ve tmě" (původně "Don´t Breathe") není vůbec marnou záležitostí...

"Rocky (Jane Levy), rozhodnutá vymanit se z područí své násilnické matky a zachránit svou mladší sestru před životem bez jakékoliv perspektivy, ke kterému jsou obě okolnostmi odsouzeny směřovat, je ochotna udělat pro dosažení svého cíle naprosto cokoliv. Společně se svými kamarády Alexem (Dylan Minnette) a Moneym (Daniel Zovatto) mají už na svém kontě sérii pečlivě naplánovaných vloupání ve snaze získat dostatek peněz na nový život daleko od svých beznadějných osudů v rodném Detroitu.

Jejich zoufalá kriminální činnost jim ale zatím příliš peněz nevynesla, takže když se jim donese informace o slepci (Stephen Lang), žijícím o samotě v opuštěné čtvrti, v jehož domě se údajně ukrývá velké bohatství, souhlasí všichni tři s tím, že se pokusí o svou největší a poslední loupež. Jejich zamýšlená oběť se ale velice záhy ukazuje jako mnohem nebezpečnější, než si vůbec dokázali představit. Zatímco je slepec nemilosrdně pronásleduje svým důkladně opevněným domem, s hrůzou zjišťují, že se v něm ukrývá mnohem více než pouhé cennosti."

 


Smrt ve tmě - trailer
 

Spíš na vizuální stránku věci cílí ve svém snímku "Neon Demon" dánský rejža Nicolas Winding Refn. Jestli dokáže i vystrašit, to se teprve uvidí...

"Jesse je mladá, krásná a má onu tajemnou esenci, která ji vyčleňuje ze zástupu dokonalých krásek ucházejících se o svých pár let slávy na módních molech v Los Angeles. „Kdo by chtěl zkyslý mlíko, když může mít čerstvý maso," utrousí na její adresu jedna ze závistivých kolegyň. Neonový puls fashion světa pohlcuje Jesse natolik, že přehlíží varovné signály. Za marnivými kulisami kultu krásy totiž dříme dávné zlo, které se živí nevinností."
 


Neon Demon - trailer
 
Pokud máte raději pohádkovější strašidla, možná vás potěší filmové zpracování úspěšné knížky "Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti". Už proto, že se do jeho režírování nepustil nikdo menší než Tim Burton a na plátně si zařádily takové hvězdy jako Samuel L. Jackson či Eva Green.

"Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná "podivnost" může zachránit jeho nové přátele."
 
 

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - trailer
 

Máte rádi horory a rockovou hudbu? Pak jste těžko mohli minout Alice Coopera. A právě o něm se spoustu věcí dozvíte ve snímku "Super Duper Alice Cooper". A že život hvězdných rockerů není žádná nuda, o tom se jistě nemusíme bavit... 

"Předtím než na pódia přišel Marilyn Manson, předtím než na plátna přišel Freddie Kruger, svět hrůzy ovládal Alice Cooper. Unikátně filmařsky zpracovaný portrét Vincenta Furniera, syna faráře, který se změnil v noční můru všech rodičů – Alice Coopera. Portrét mistra hororových show s funkční gilotinou a spoustou krve na pódiu. Příběh rockové ikony, který vypráví Alice Cooper osobně."

 


Alice Cooper - trailer
 

No a nesmíme zapomenout na to, že za pár dní budeme moct zajít na film "Nick Cave: One More Time with Feeling", v němž si budeme moct poprvé poslechnout songy z chystané desky oblíbeného zpěváka. O filmu jsme už napsali víc než dost, ale nutno dodat, že takové soužití s příbuzenstvem může být mnohdy taky pěkný horor...

"Když vás okolnosti donutí ubytovat příbuzné u sebe doma, nebývá to žádný med. Stačí chvilka a jeden je podrážděný, druhý ukřivděný a třetí vám závidí auto. S přibývajícím počtem dní strávených v jednom bytě graduje tahle výbušná situace do sledu vtipných, dramatických i absurdně banálních historek, až se nakonec ukáže, že toho, kdo vám nejvíc leze na nervy, máte vlastně hrozně rádi. Živě a autenticky vykreslené rodinné setkání natočil maďarský režisér Szabolcs Hajdu, který si ve snímku zahrál i se svou ženou a dětmi a z 51. MFF Karlovy Vary si po právu odvezl jak cenu za nejlepší herecký výkon, tak hlavní cenu festivalu za nejlepší film."
 


One More Time with Feeling - trailer
 

Chce se vám raději číst a máte rádi strašidelné domy? Pak tedy zkuste román "V tomto domě straší" od Johna Boynea o který se stará nakladateství Plus.

"Román V tomto domě straší od irského spisovatele Johna Boynea, který proslul celosvětově knížkou pro děti Chlapec v pruhovaném pyžamu, je strhující poctou duchařským příběhům z devatenáctého století. Boyne mistrně využívá prostředky dickensovského stylu i klasické duchařské motivy. Je rok 1867 a Eliza Cainová se po smrti otce, jehož stála život návštěva přednášky Charlese Dickense, ocitne bez prostředků a přijme místo guvernantky na odlehlém norfolském sídle Gaudlin Hall.

Řada neblahých zážitků, které jí otřásly už cestou tam, pokračuje, když ke svému překvapení zjistí, že jsou v celém domě jen dvě děti: Isabella a Eustace. Kdo je její tajuplný zaměstnavatel, se od nich nedozví a večer, když uléhá, ji vyděsí další nevysvětlitelná událost, jež ještě posílí čím dál neodbytnější dojem, že se tu děje něco zlého. Od příštího rána jako by na každém kroku narážela na přítomnost čehosi velmi zlověstného, co spolu s ní a dětmi obývá zdi Gualdlinu… Má-li sebe i děti zachránit, bude muset přijít na kloub dávno pohřbenému tajemství domu a čelit démonům z minulosti."

 

 

Osudovým setkáním se zlem po letech připomíná kniha "Útěk" od Petera Maye Kingovo "To". Jak se vás povede zatáhnout do příběhu skotskému spisovateli si můžete ověřit sami díky aktivitě vydavatelství Host.

"Je rok 1965 a pětice teenagerů pod vedením sedmnáctiletého Jacka Mackaye opouští své domovy v Glasgow a míří do Londýna. Jack nemusel přátele dlouho přemlouvat, aby utekli před svými nudnými životy a násilnickými rodinami a aby jako kapela vyrazili za slávou a štěstím.

Jenže chlapci brzy zjišťují, že realita nemá s jejich sny nic společného, a tři z nich se do osmi týdnů od útěku vracejí domů s nenávratně poškozenými životy. O padesát let později dojde v Londýně k brutální vraždě a tři muži, nyní téměř sedmdesátníci, se musejí vrátit do města a čelit démonům, kteří je po pět desetiletí strašili a ničili jim život."

 

 

Pořádný napínák slibuje taky Steve Robinson, kterému u Mystery Press vyšel román "Hluboký hrob". Jestli bude pro vás, to už posuďte sami.

"Současnost. Do jednoho z domů na předměstí Washingtonu dorazí bez vysvětlení zastaralý dětský kufřík. O týden později se americký genealog Jefferson Tayte ocitne v anglickém hotelovém pokoji tváří v tvář nabité zbrani. 

Válkou zmítaná Británie roku 1944. Právě sem zavedou Tayta stopy v pokrevní linii jeho klientky. Eliza Grayová by se ráda setkala se svou skutečnou matkou, kterou nikdy nepoznala, neboť netušila, že je adoptovaná. Tayte doufá, že zařídí jejich znovushledání, místo toho ale odhalí příběh mladé anglické dívky a amerického vojáka z 82. výsadkové divize, jejichž láska skončila více než tragicky…"

 

 

A stejně jako minule tu máme na závěr antologii hororových povídek, v níž najdete práce tlupy zahraničních autorů, ale zaujmout se vás pokusí i spisovatelé tuzemští. V knize "Za tebou" najdete výběr kratších prací, které jste dosud mohli najít jen v hororovém časopise Howard. Ten jejím vydáním oslaví pět let existence a vy můžete už zítra juchat spolu s tvůrci v Brně (vícero infa ZDE), kde bude také kniha k sehnání a k podepsání.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.