Hororový říjen

Podzim je tu v plné kráse. Venku pošmourno, poprchává - ten nejlepší čas vzít knížku. Ti otrlejší samozřejmě můžou vyrazit do kina!

Na první snímek vyrazí celkem jasně daná cílovka. Pokud fandíte sérii "Saw", potom nejspíš půjdete omrknout i nový drasťák "Jigsaw", kterému jak zasvěcení vědí dal jméno dirigent veškeré krvavé zábavy těchto hravých filmů. O režii se postaralo bratrské duo Spierigů, které si zatím získalo ostruhy pouze scífkem "Predestination". Uvidíme jak se jim podaří uhrát několikrát provařenou hru.

"Zohavená těla se začnou objevovat na různých místech ve městě. V průběhu vyšetřování všechny důkazy jednoznačně ukazují na jednoho muže: Johna Kramera. Jak to jen může být možné? Muž zvaný Jigsaw je totiž více než 10 let po smrti. Pokračování známé hororové série SAW je tu znovu.... Těšte se, budete se bát."



Jigsaw - trailer

Další invazivní biják je tu. Děsí vás narušení vašeho osobního prostoru? Zboření jistot, které dnešní život nabízí? Potom by na vás mohl fungovat film "matka!". Jeho režisér Darren Aronofsky se díky snímkům "Requiem za sen" či "Černá labuť" stal pro řadu diváků vyhledávaným tvůrcem a nemalá očekávání jsou vkládána i do novinky, která snad bude zábavnější než dosud poslední rejžův biblický "Noe".

"Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá."



matka! - trailer


To by byl měsíc, abychom si nestřihli nějaký ten armageddonek. Tentokrát se o něj postará lidstvo samo - pro změnu. Jako by nestačilo, že poručit větru a dešti uměli soudruzi v Sovětském svazu. Jsou tu nové pokusy, protože koho by donekonečna bavilo věřit blábolům meteorologů a potom moknout na údajně prosluněném fesťáku. Jenže potom se něco pokazí a bude nejspíš docela fuška tuhle klimošku vypnout. Film "Geostorm: Globální nebezpečí" natočil režisér obou "Dnů nezávislosti" Dean Devlin.

"Po sérii bezprecedentních přírodních katastrof ohrožujících naši planetu se přední představitelé z celého světa dohodnou na vytvoření rozsáhlé sítě satelitů k řízení globálního klimatu, které mají zajistit bezpečnosti všech obyvatel planety. Ale nyní se něco pokazilo – systém vytvořený k ochraně Země začne na Zemi útočit a začíná závod s časem, kdy je nutné zjistit skutečnou hrozbu dříve, než geomagnetická bouře smete ze zemského povrchu všechno... a všechny."



Geostorm: Globální nebezpečí - trailer


Co knížky? H. P. Lovecraft - to je věčné téma. Nakladatelství Carcosa potěší všechny hororové panice, kteří se s podivným pánem z Providence ještě nesetkali a nechtějí začínat kompletem jeho sebraných spisů. Znovu totiž vydává soubor "V horách šílenství" pod novým názvem, který zní "Zjevení Cthulhu"

"Výběr z díla jednoho z nejvýznamnějších hororových spisovatelů 20. století. Šestice povídek, mezi nimiž jsou i slavné a klasické texty „Volání Cthulhu“, „Hrůza v Dunwichi“ a „V horách šílenství“, čtenáře odvádí na děsuplnou výpravu do pustin Antarktidy a Austrálie, do odlehlých končin oceánu, lesů a luk Nové Anglie a ulic legendárního Arkhamu, za tajemstvími Necronomiconu a na dohled velkého Cthulhu. Lovecraftův horor je zádumčivý, hutný a silně sugestivní, dodnes je mocnou inspirací řadě umělců a následovatelů a patří do zlatého fondu fantastické literatury. Tento svazek je reinkarnací sbírky V horách šílenství, která byla oceněna českou Akademií science fiction, fantasy a hororu jako nejlepší kniha hororového žánru roku 2002."
 


Sázkou na jistotu bývá téměř každý měsíc i Stephen King. Tentokrát se vás však nebude snažit vystrašit, nýbrž trochu polaborovat v knize "Danse Macabre" nad naší společnou láskou - hororem. Vydává nakladatelství Beta.

"Knihu o hororu jako kulturním fenoménu napsal Stephen King s vervou a velkou láskou k tématu. Do podmanivého průvodce specifickým žánrem vložil pronikavé postřehy i upřímná vyznání, odhalil své zdroje inspirace a nabídl zasvěcené komentáře ke slavným i obskurním dílům, od Draculy po Záhadu Blair Witch.

Proč jsou lidé ochotni utrácet tolik peněz, jen aby se dostali do stavu, který je jim mimořádně nepříjemný? Kdo jsou lidé, kteří horor vyhledávají? Čeho se vlastně bojíme? Proč tolik takzvaných hororových filmů prostě nefunguje? Stephen King si klade řadu otázek a nebojí se na ně odpovědět.

Kniha je pro všechny, kteří horor nejen rádi čtou, ale také o něm přemýšlejí. A kdo jiný by byl lepším průvodcem ve světě hororu než jeho král?"



Po "Okultaci" se na pulty českých knihkupectví vrací také často k Lovecraftovi přirovnávaný Laird Barron. Tentokrát se vás díky péči nakladatelství Gnóm! pokusí vyděsit sbírkou povídek "Ta nadherná věc, jež na nás všechny čeká"

"Devět povídek autora považovaného za jeden z nejvýraznějších talentů současného hororu. Příběhy plné nadpřirozených hrůz i existenciální úzkosti spojuje nejen promyšlený koncept sbírky, ale také nezpochybnitelné literární mistrovství, s nímž Barron pozvedá „pokleslý žánr“ do netušených výšin."

                


I něžné pohlaví, přesněji řečeno jeho ruce, se nás pokusí zaujmout strašením. Jess Kidd se u nás poprvé představí románem "Živel". Ten vydává Host a na své si přijdou hlavně milovníci duchařin.

"Neodolatelný dublinský zlodějíček aut Mahony odjakživa sdílel svůj svět s přízraky mrtvých. Avšak ta, kterou hledá, mu stále uniká.

Jako dítě byl Mahony nalezen na schodech sirotčince. Vždycky si myslel, že matka ho buď opustila, nebo zemřela. Když o šestadvacet let později dostane anonymní zprávu, že jí byl násilně odebrán, vydá se do své rodné vesnice Mulderrig, aby zjistil, co se tehdy stalo. Jeho příjezd, tmavé oči a cizácké chování vyvolají mezi místními nebývalý rozruch a obrátí vesnici vzhůru nohama. S pomocí svérázné paní Cauleyové začne Mahony vyslýchat všechny, kdo zmizení jeho matky pamatují. Jenže ne každý v Mulderrigu ho vítá s otevřenou náručí. Do cesty se mu postaví vdova Farellyová a také namyšlený puritánský otec Quinn, který má v úmyslu očistit vesnici jak od Mahonyho, tak od veškerých vzpomínek na jeho hříšnou matku. Úskočný kněz však netuší, že mulderrigští mrtví hodlají prozradit svá tajemství a nyní konečně našli někoho, kdo jim naslouchá…"


 


Pro odlehčení budeme moci i tentokrát sáhnout po dalším výběru Miloslava Švandrlíka. Epocha totiž vydala třetí a tudíž poslední díl trilogie jeho sebraných povídek "3 x 100 hororů 3 - Koktavé strašidlo".  

"Projekt 3×100 hororů přináší čtenářům ve třech svazcích kompletní soubor všech povídek, které na téma hrůzy, mystiky, záhrobí a nevysvětlitelných záhad napsal Miloslav Švandrlík.

Autorův vynalézavý způsob, jak čtenáře vyděsit či alespoň postrašit, a přitom ho vtipně pobavit, si konzumenti příběhů o upírech, krvelačných monstrech nebo vlkodlacích oblíbili už dávno. Důkazem je mimo jiné i umístění výběru „100 nejlepších hororů“ v první desítce knih, které si mládež zapsala do čtenářských deníků žáků 9. tříd základních škol."


 

 

Máte vybráno? King, Lovecraft, mladá krev, ženská ruka nebo legrace?  

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tentokrát King a matka!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.