Říjnové strašání

Nový Halloween, halloweenský román, nová kingovka, Nosferatu s živou hudbou...nudit se ani na podzim nebudeme...

Sahat na kultovní jména hororové historie je věc tuze ošemetná. David Gordon Green hodlá smáznout všechna pokračování legendárního "Předvečera svátku Všech svatých" Johna Carpentera a přímo navázat na dění po jeho závěrečných titulcích. Po letech tedy opět můžeme vyrazit na "Halloween" a vrátit se s ním o čtyři dekády nazpět. Chybět u toho nebude ani Jamie Lee Curtis.

"Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce.

To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel."

 


Halloween  - trailer

 

Další vrahoun, o kterém byl natočen film, je poněkud distingovanější než Michael Myers. Jack je umělec. Možná spíš dokonce řemeslník! Jeho příběh nám vypráví Lars von Trier, takže od snímku "Jack staví dům" lze očekávat pěknou vykutálenost. 

"Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes."

 


Jack staví dům - trailer

 

Minimálně zajímavou atmosféru a tak trochu nebezpečný pobyt slibuje hotel ve filmu "Zlý časy v El Royale". O horor se sice v tomhle případě nejedná, ale režii i scénář má na svědomí Drew Goddard, který pracoval na filmech jako "Monstrum", "Chata v horách" či "Světová válka Z". Nějaká ta očekávání jsou tím pádem vcelku logická.

"Hotel El Royale leží nedaleko jezera Tahoe a prochází skrz něj hranice dvou amerických států, Nevady a Kalifornie. Hosté si tak můžou vybrat pokoj v různých státech unie a porušovat či dodržovat zákony jednoho nebo druhého. Teď už je tento hollywoodskými celebritami kdysi oblíbený hotel za zenitem. Jeho slávu připomínají jen černobílé fotky slavných hostů na zdech, chátrající luxusní interiér, velký jukebox se starými šlágry a neurotický zaměstnanec, který sám vše udržuje v chodu.

Když se v jednom dni v hotelu sejde pět hostů, je to podezřelé. Kněz, soulová zpěvačka, dvě dívky a někdo, kdo na první pohled vypadá jako obchodní cestující. Podezřelý je i hotel El Royale, který nejen ve svých stěnách a pod podlahou skrývá mnohá tajemství. S příchodem noci a dalších nezvaných hostů bude mít každý z přítomných v El Royale aspoň jednu šanci na vlastní vykoupení. Než se vše odebere do horoucích pekel."

 


Zlý časy v El Royale - trailer

 

Sluší se připomenout i jednu specialitu. Tou je promítání Murnauova "Nosferatu" z roku 1922 s živou hudbou, které můžete 15. října vidět v kině Dlabačov. Jak se vám zamlouvá nová hudba Jana Rybáře můžete posoudit v ukázce.

"Třetí koncert cyklu Hudba v souvislostech představí kultovní němý hororový opus Upír Nosferatu s živou sborově-orchestrální hudbou Jana Rybáře! Nenechte si ujít obohacení této němé klasiky o živou hororovou hudbu!"

 

 

A co knihy? Koncem října by měl u Dobrovských vyjít očekávaný román "Růženky". Stephen King jej napsal se svým synem Owenem a nakolik jim spolupráce klapala jsme právem zvědaví.

"V budoucnosti, tak blízké a skutečné, že se může odehrávat v tomto okamžiku, se stane něco podivného. Když ženy usnou, obalí se jemnými sítěmi a znehybní, takže připomínají kokon. Pokud je někdo probudí, nebo se pokusí protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky.

A když spí, odebírají se kamsi do neznáma... Muži v našem světě zůstali opuštění a musejí si nějak poradit sami. Avšak jedna žena, záhadná Evie, je vůči spavé nemoci imunní. Je ta nemoc požehnání nebo kletba? Je Evie medicínskou anomálií, kterou je třeba studovat, nebo je to démon, kterého je třeba zabít? Děj Růženek je zasazený do malého městečka v zákoutí Apalačských hor, v němž se nachází ženská věznice, a ta v tomto provokativním a strhujícím románu, který napsal Stephen King spolu se svým synem Owenem, sehraje zásadní roli."

 

 

Brian James Freeman se u nás uvedl povídkou "Hovor" a nedávno na ni navázala "Mateřská láska" v antologii "Osvícení v temnotě". Tu vydalo nakladatelství Carcosa, které nyní strachuchtivému publiku předhodí také román "Děti Halloweenu". Ten napsal Freeman ve spolupráci s Normanem Prentissem a my jej dostaneme stylově právě v říjnu. Odložte chvíli dýně a pojďte se bát!

"Víte, co vás může potkat o Halloweenu?

Naylorovi jsou běžná moderní rodina žijící v bytovém komplexu Stillbrook. Údržbář Harris a jeho z domu pracující manželka Lynn vychovávají dvě školou povinné děti. Všichni před sebou zároveň mají spoustu tajemství... S blížícím se Halloweenem zdánlivý poklid začínají narušovat nevysvětlitelné hlasy, jevy a tlaky. Neklid je patrný i na dalších svérázných nájemnících. Správa nemovitosti zvažuje, že z bezpečnostních důvodů letošní oslavu a koledování zruší. Ale je to vůbec možné? Je možné utéct před Halloweenem? 

Komorní hororové drama pro to nejtajuplnější období roku."

 

 

Bylo by libo trochu islandského strašení? Potom není nic snazšího, než sáhnout po díle Hildura Knútsdóttira "Krvavá zima", které na pulty naších knihkupců vyšle nakladatelství Práh.

"Ve škole začínají zimní prázdniny a patnáctiletá Bergljót už se nemůže dočkat volna stráveného s nejlepšími kamarádkami. Čáru přes rozpočet jí ale udělají děsivé události, které navždy změní životy obyvatel Islandu – zemi napadnou podivné bytosti z neznámých končin a všude, kam zavítají, po sobě nechávají kaluže krve.

Zbývají poslední skupinky přeživších, roztroušené všude možně po ostrově. Bergljót a její tatínek nacházejí útočiště na Vestmanských ostrovech, maminka a mladší bratr zmizeli beze stopy. Bude rodina ještě někdy pohromadě? A podaří se zastavit vraždící monstra?"

 

 

Čeští spisovatelé taktéž nezahálejí a snaží se, seč jim síly stačí. Takový Robin Stejskal dokončil román "Prokletá kaple" a jde s kůží na trh. O vydání se postarají Talent Pro Art.

"Po debutu Roztomilá holčička přichází Robin Stejskal s hororem Prokletá kaple, ve kterém naplno ukazuje své literární schopnosti. Do nenápadné vesnice Medovice přichází nový hospodský, který postupně zjišťuje, že lidé z této obce jsou velice nevrlí a nepřístupní. Zejména nevraživý soused Půta mu dává najevo, že zde není vítán.

Hospodský má stísněný pocit, který se umocňuje podivnými zvuky přicházejícími ze sklepení. Zpočátku se snaží vše vysvětlit racionálně, ale po několika setkáních s tajemným chlapcem změní názor. Pátrá po minulosti tamních osob, dozvídá se tajemství místní kaple, hrůzostrašnou historii školy, jenomže to už se naplno projevuje pradávná kletba…"

 

 

Povídkovou knihu s podezřelým jménem "Hřbitov bílých králíčků" má na svědomí Ludmila Svozilová. Vydalo ji nakladatelství Viking a nakolik umějí být králíčci strašidelní, to se brzy dozvíme...

"Máte rádi to svíravé šimrání kolem srdce a žaludku. Ale jste přesvědčeni, že vám se něco podobného nikdy přihodit nemůže. Dvacet jedna krátkých povídek, balancujících na hraně uvěřitelnosti a temné mysteriózní hrůzy, vás vyvede z omylu. Většina hrdinů černě škodolibých, tajemných a děsivých příběhů se od běžných čtenářů nijak výrazně neliší. Zdánlivě křehké a bezmocné ženy, děti se smrtícím smyslem pro spravedlnost, důchodci, co se nudí za zavřeným oknem, pubertální snílci.

Kupují chalupy na místech, kde by nemělo stát nic, chodí ke kadeřnici a na kosmetiku, aniž by tušili, co je tam může čekat, odepisují na inzeráty realitních společností a o dovolené létají k moři. Zamilovávají se do lidí, o kterých nic nevědí. Prahnou po obyčejných věcech touhou, která je zničující. Vracejí se na místa nejděsivějších zážitků, aby se konečně vypořádali se svými nejhoršími nočními můrami. Nic vám to neříká? Možná i vy máte divné sousedy nebo protivnou manželku, děti s velkou fantazií – možná i vy schováváte hluboko uvnitř mrazivé vzpomínky. Netušíte, s čím vším se můžete potkat. Každý si hýčká vlastní démony; a největší hrůza často číhá právě uprostřed našich zdánlivě obyčejných životů."

 

 

Plný hrnec strašidelných povídek uklohnil také Marek Veverka, který svou knihou "13 děsivých těstovin - druhý chod" navázal na stejnojmennou první porci. Samozřejmě, s rozdílem v pořadí chodů. O vydání se postaral sám autor.

"Máte rádi italskou kuchyni? To vám přeji, ale tyhle chutě vám my neuspokojíme. Tady se totiž vaří úplně jiné těstoviny... Ty děsivé...

Rád bych napsal, že mě nápad na sbírku světových creepypast, neboli internetem šířených "mestských legend", doslova posedl jedné bouřlivé noci, kdy se kolem mého usínajícího těla začaly nekonečně kroutit hrozivé stíny. Odpověď je však poněkud jednodušší. Již nějakou dobu se pohybuji právě ve světě těchto pravdivě se tvářících "kyberhistorek" a překvapilo mě, že neexistuje žádná ucelená publikace, jež by se touto problematikou zabývala, respektive podobné příběhy sdružovala v rámci tematické sbírky. Proto jsem se asi před dvěma lety rozhodl takovou knihu sestavit sám a vybrat třináct více či méně známých světových creepypast a doplnit je o stejný počet českých."

 

 

Aby těch povídek nebylo málo, musím zmínit ještě také aktuální číslo hororového časopisu Howard. V čísle 28 totiž nenajdete tradiční články a rozhovory. Je totiž až po okraj napěchované povídkami českých i zahraničních autorů. Zdarma jej stahujte právě ZDE.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.