Dvojrecenze Drab Majesty – The Demonstration

Kalifornský projekt Drab Majesty vydal koncem ledna svou druhou řadovou desku "The Demonstration". Posvítili jsme si na ni v dvojrecenzi.

Drab Majesty - The Demonstration
vydal: Dais Records, (65 mins)

Ash:

Co dostanete, když zkřížíte vzhled Andyho Warhola, androgynní image Davida Bowieho a hudební složku ne nepodobnou Clan Of Xymox? Drab Majesty a album "The Demonstration"!

Deb DeMure, vlastním jménem Andrew Clinco, na sebe upozornil už v roce 2015 debutem "Careless". Povedlo se mu na něm dát volný průběh všem inspiracím, které zasáhly jeho potemnělý mozek, a vzniklo tak dílo plné silných písní, uhrančivého vokálu a výrazných kytarových melodií. Vzhledem androgynního blonďáka s nápadným makeupem na sebe zase upoutával pozornost během energických vystoupení, kterých má na svém kontě za tak krátkou dobu slušnou řádku. Novinková nahrávka "The Demonstration" je ale novým králem diskografie tohoto Kaliforňana, sláva prvorozeného pobledla a krčí se ve stínu povedenějšího sourozence.

Jedenáct původních písní na ploše pětačtyřiceti minut v sobě kloubí prvky new wave, synthpopu, dreampopu, shoegazu, postpunku či dark popu, vše zabaleno do patřičně oldschoolového retro zvuku. Deska zní, jako by vyšla někdy v osmdesátých letech, kdy byla gotická scéna na vzestupu a darkwave skupiny teprve vydávaly svá první hudební díla. Zálibu v deváté dekádě minulého století autor dává najevo také vizuální stránkou, jak dokládají aktuální videoklipy. Při sledování máte ten nezaměnitelný pocit, jako když jste do videopřehrávače zasunuli VHS kazetu, která po chvilkovém rozostření obrazu nabídla nějaké to kultovní dílo západní kinematografie (porozumí asi jen dříve narození, ostatní si budou muset vystačit s tím, že je to fakt hodně retro).

 


Drab Majesty - 39 By Design
 

Cit pro silné melodie a chytlavé písně dělá z Drab Majesty zajímavý projekt, jehož existence by neměla uniknout žádnému milovníkovi automatických bicích, působivých kytar a výrazného vokálu, navíc když je vše opředeno vkusnou elektronikou za závojem jemných klávesových ploch.

Nejvýraznější kousky "Too Soon To Tell" či "Dot In The Sky" toto tvrzení podtrhují ještě vlezlými (v tom nejlepším slova smyslu) refrény, které se z hlavy dostávají těžko. "Cold Souls" je pomyslným vrcholem celé kolekce, závěrečná "Behind The Wall" už jen tvoří dokonalou tečku za dokonanou a jedinečnou hudební lahůdkou. Album je nakonec uzavřeno čtyřmi více či méně zdařilými remixy, které ale skladbám nic nového ani zajímavého nepřinášejí.

Deska "The Demonstration" kalifornského one-man projektu Drab Majesty je velmi zdařilým dílem, takových na gotické scéně (i mimo ni) vzniká pramálo. Stojí za to si ji poslechnout, proniknout do potemnělých popových nálad a nechat se unášet vlnami poctivě zahraného darkwave, jaký tady už dlouho nebyl. Pocta klasikám, která se sama klasikou stává.

Hodnocení 90%

 


Drab Majesty - Too Soon To Tell

 

Pavel Zelinka:

Obličejové líčení, paruka a nápadné kostýmy. Androgynní postava Deb DeMurea znovu zasahuje. A s ním nenápadná síla Drab Majesty rozkročená mezi gotikou a temným novoromantickým popem. Ano, už s prvními takty druhé položky "Dot In The Sky" se propadneme o tři dekády nazpět, kdy Clan Of Xymox vkročili do společnosti labelu 4AD uhrančivými prvními dvěma alby.

Odevzdanost vokálu i jistá rezignovanost témat se znovu dostává do rozporu s muzikou, která sice může v první moment souznít s načrtnutou melancholií, ve výsledku ale spodními proudy dodává skladbám až nečekané množství síly. Povlávající kytary proplouvají syntetickým podložím, automatický bubeník si zjednává pozornost a pouze okamžiky zklidnění, kdy se sound přibližuje dalším velikánům Cocteau Twins, přináší zklidnění.

Hodnocení 80%

Tracklist:

1 Induction (0:58)
2 Dot In The Sky (5:26)
3 39 By Design (5:00)
4 Not Just A Name (6:02)
5 Hath No Form (2:44)
6 Too Soon To Tell (4:07)
7 Cold Souls (5:25)
8 A Spire Points At the Heavens (1:07)
9 Kissing The Ground (3:47)
10 Forget Tomorrow (4:53)
11 Behind The Wall (6:05)
12 Too Soon To Tell (Cold Cave Remix) (5:22)
13 Forget Tomorrow (Drew McDowall Remix) (5:34)
14 39 By Design (Martial Canterel Remix) (4:48)
15 Kissing The Ground (Silent Servant Remix) (4:09)

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.