Skryté klenoty roku - díl druhý

Pokračujeme v rekapitulaci přehlídnutých kytarových klenotů, tentokrát z období duben - červen.

Bambara -  Shadow On Everything
Máte rádi Nicka Cavea? Jasně, že máte. A pokud jeho diskografii odrecitujete už i pozpátku a máte pocit, že je čas najít něco víc, seznamte se s americkými Bambara. Jasně, porovnávat věci ke Caveově tvorbě je už trochu klišé, ale "Shadow On Everything" se srovnání nejenom nabízí, ono o něj přímo prosí. Temnotou a depresí prosáklá americana je téma celého alba, smrt a ztráta zdánlivě v každém kusu skoro až poetických textů. Nemyslete si ale, že je album jenom bezcharakterní uctívání hudebního idolu - ačkoliv Bambara jasně staví na práci The Birthday Party a Nickových Bad Seeds, jejich zvuk má víc než dost vlastního charakteru a šarmu. Místo roots music staví Bambara mnohem více na temných kytarových žánrech a tak jsou kytary na "Shadow On Everything" temnými plochami všudypřítomné a atmosféra by se na albu dala krájet. Poslouchejte a nakupujte digitálně, na vinylu, nebo CD na Bandcampu kapely.


 
Mugwump - Drape
Historie projektu Mugwump je možná stejně zajimavá jako jeho hudební tvorba. Za tímhle jednočlenným projektem stojí totiž dlouhodobý (převážně) houseový DJ Geoffroy Mugwump, který má rezidenci v Belgii. Ten právě pod hlavičkou Mugwump v roce 2015 vydal své první album Unspell, které pojilo housovou muziku s indie elektronikou a synthpopem. Pár skladeb z alba by sice možná potěšilo některé méně konzervativní fanoušky Wolfsheim či Covenant, ale určitě si říkáte, co to má společného s tímhle článkem. To máte tak - Mugwump se chvíli po vydání Unspell najednou rozhodl, že radikálně změní svůj zvuk. "Drape" je tak místo elektroniky postaven na temném post-punku a indie rocku, žánrech, kterým se Mugwump věnuje ve své DJ činnosti také. Elektronika tady sice jde na ústup, pořád jsou její prvky ale hodně výrazné. První a poslední kusy, "No Trepidation" a "Mount" skoro zní jako housové tracky předělané do post-punkového hávu. Za vypíchnutí stojí také technické provedení alba - možná to je právě elektronickým původem autora, díky kterému je "Drape" opravdu potěšením poslouchat z technického hlediska. Album je k dispozici digitálně, nebo na LP a CD, třeba na Geoffroyově Bandcampu.
 


Nest Egg -  Nothingness Is Not A Curse
Jestli máte rádi ve svých potemnělých kytarách trochu (teda, vlastně hodně) psychedelie, radost vám udělá další album na řadě. "Nothingness Is Not A Curse", druhé album amerického projektu Nest Egg, se nese na vlně neo-psychedelie smíchané se silnými vlivy klasického post-punku. Na albu se objevují všechny prvky, které byste od takového popisu čekali - hlavní slovo tu mají synthové plochy a basa za doprovodu hypnoticky repetitivních bicích, kytara s vokály jsou pak do mixu stylově zabořené pod pořádnou dávkou krabiček a efektů. Album nabízí sice jen 6 skladeb, ale díky stopáži otevíráku "DMTIV" (skoro 8 minut) a posledního "Nothingness Is Not A Curse" (pár sekund přes 10 minut) není posluchač rozhodně o nic ochuzen. Pokud máte rádi třeba poslední počiny Disappears, FACS, nebo některé z "temnějších" alb Ty Segalla, rozhodně dejte Nest Egg šanci. Album vyšlo u vyhlášeného londýnského labelu Fuzz Club jak digitálně, tak fyzicky na LP a CD, objednávat mimo vašich oblíbených obchodů můžete třeba na Bandcampu vydavatelství. V rychlosti stojí za to ještě dodat, že pouhý měsíc po tomhto albu kapela vydala kazetu "Blank Deeds", která je k dostání zde.

TOCSIN - Demo 2018
Slovník definuje anglické slovo "tocsin" jako alarm, či bití na poplach. A tentokrát se zvuk ozývá z australské Sydney, kde se zrodila nová parta, o které vlastně ještě ani moc nevíme. Při zběžném hledání se kromě Bandcampu kapely nedohledáte, ale přehlédnout ji jen kvůli tomu by byla rozhodně veliká škoda. TOCSIN totiž na scénu vyrazili s krátkým, ale přesto výborným čtyřstopým demem, které určitě udělá radost každému fanouškovi deathrocku. Povinnou porci pořádně hlasité baskytary, kytarových ploch a dokreslujících synťáků dokončuje ženský vokál... prostě klasika. Zejména pro fanoušky např. Mephisto Walz, Xmal Deutschland (určitě ne náhodou!), ale i současné goth-punkové vlny kapel jako Arctic Flowers rozhodně povinnost. Stahujte zdarma na Bandcampu kapely.​


gloomsday -  Anxiety, Disbelief, Wonder.
Popsat hudbu gloomsday je docela oříšek. Kapela sama se (možná trochu z legrace) popisuje jako "doom pop" s tím, že jejich vlivy "jdou od garage a post-punku až po noise-pop". Občas prostě text nedokáže udělat hudbě dostatečnou službu. "Anxiety, Disbelief, Wonder." je už čtvrtá deska kapely, která prý funguje už od roku 2007 a jak slibují, najdete na ní prvky post-punku, garage, power popu, noise rocku, moderního alternativního rocku, nebo třeba i záblesky oldschoolového punku, všechno zabalené v decentní folii zesilovačů a zkreslení. Sedmistopé dílko si můžete koupit na Bandcampu kapely.


Detoxi - Death Of A Nation
Poslední dubnový den nám přinesl další debut, tentokrát ve formě EP od nové kalifornské party Detoxi. S těmi si to ve studiu střihnul mimo jiné kytarista deathrockových Catholic Spit (tentokrát ale na base), takže modří už asi vědí, co čekat. 5 skladeb balancujicích na pomezí deathrocku a anarcho punku, evokující všechno od 45 Grave po Rudimentary Peni si na Bandcampu kapely můžete pořídit za libovolnou cenu digitálně, nebo na kazetě za 6 dolarů.

​​
LIINES -  Stop - Start
Bez mučení se přiznám, že mám slabost pro ženské vokály v punku. Nemohl jsem si tak nechat ujít debutové album anglické post-punkové bandy LIINES. Trio z Manchesteru ne nadarmo anglická hudební scéna - včetně například BBC - vychválila skoro až do nebe, s přirovnáním k takovým jménům, jako Sleater-Kinney či samotným Joy Division. A kdo jsem, abych jim odporoval! Na "Stop - Start" opravdu najdete jak jednoduché, ale maximálně účinné hudební linky v čele s basovou kytarou, které jako by z alba Joy Divison vypadly (jen ty synťáky chybí), tak vokální energii podobnou ranným Sleater-Kinney. I ta tématika textů odpovídá! Za sebe si ještě nemůžu odpustit srovnání s Makthaverskan a prvním albem Cold In Berlin. Podtrženo, sečteno - "Stop - Start" není radno vynechat. Pořizovat můžete na Bandcampu kapely v digitální i fyzické podobě.


Blue Youth -  Dead Forever
Pro fanoušky 'nové vlny' hardcore goth punku si nachystali lahůdku Blue Youth. Tihle kanadští divočáci míchají na svém debutu vlastně vše, co se jim zachce - uslyšíte tu silné prvky post-punku a hardcoru, ale třeba i noise rocku a post-hardcore. Predominantně je zvuk alba tvořen rychlými vypalovačkami, které se ale dokáží pěkně měnit. Tu hluková plocha jako od Rectal Hygienics, tu zase krátký předěl jako od Slint, abysme nakonec skončili někde mezi Part 1 a The New Flesh... Prostě zase jednou párty, jak má být, u které si určitě rádi trsnou na jedné podlaze pankáči, goths i fanoušci tvrdší indie. Kupovat můžete za libovolnou cenu na Bandcampu kapely, kde taky naleznete ke koupi verzi na kazetě.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.