Recenze: The Exploding Boy – Alarms!

Vezměte postpunk, nechte prorůst dalšími žánry, napumpujte mocnými melodiemi, naléhavými vokály i texty a voila – máte aspiranta na jednu z nejlepších žánrových desek roku 2018.   

The Exploding Boy – Alarms!
Vydal: Drakkar Records

Černá otřískaná kára trpělivě polyká popraskanou silnici. Bílá přerušovaná čára ve světle reflektorů tiše odtikává BPM a na nočním horizontu se opět objevuje staré známé Dark City. Už potřetí nás stockholmský The Exploding Boy veze k  zlověstné siluetě města. Basa motoru jemně přede, mrazivé kytary zhušťují chuchvalce mlhy podél ztemnělé krajnice a majestátní synťákové plochy umocňují pocit něčeho velkého. K ceduli, označující hranici aglomerace, někdo sprejem připsal apokalyptické vyznání – „Fireland (The End of Dark City)“.

Pryč je roztančená Sistersoidní hitovost „Dark City (Pt II)“ z předchozí desky „Four“, z atmosféry tracku i naléhavého zpěvu Stefana Axella a Johana Sjöbloma jasně cítíme, že celé město hoří. Jedeme pozdě, je po všem, zbývá se jen rozloučit se svými milovanými. Jeden poplach nestačil, a tak švédský sextet použil do názvu novinky plurál – „Alarms!“. Ano, i s tím vykřičníkem. A nejspíš všichni tušíme, že tu nejde jen o zkázu Dark City.

Právě naléhavost, volání po pozitivní akci a frustrace ze sebevražedné ignorance lidstva se promítá do většiny textů, které mohou nitro citlivějšího posluchače snadno na pár hodin pocuchat. Vášeň a upřímnost je cítit nejen v následující perfektní postpunkové náloži „Alarms in Silence“, ale i v hudebně klidnějších polohách. A že jich tu je!
 


The Exploding Boy – Alarms in SIlence



Třeba příjemná „Day“, která vyvolává zvukově podobně libé pocity jako „Big City Black Rain“ britských Ulterior. Hned následující „Run Red“ by zase melodickou intenzitou refrénu dokázala srolovat do kapsy nejednu v rádiích protežovanou indierockovou hvězdu. Když na vás přijde křehčí chvilka, můžete se celkem snadno přistihnout, že spolu se Stefanem, Johanem a mokrýma očima hulákáte na celý svět: „Will I ever run red? Will I ever find myself to pick up the pieces of death? Will I ever? Will I ever?

Zvuk se mění s další skladbou „Stop Time“, silné melodie ale zůstávají. Cit a um The Exploding Boy poskládat dva hlasy, tři kytary a klávesy do mocných harmonií refrénů je zkrátka výjimečný. Pohřební marš „Pointless Action“, bourbonem nasáklá cestovní „Danger Zone“, new wave dupárna „O.H.M.Y.G.O.D.“, postpunková hitovka „Liar's Roar“ – vyberte si v podstatě kteroukoliv věc na desce a potkáte skladatelskou zručnost, aranžerskou nápaditost a upřímnou snahu něco předat. A to nemluvíme o dalším z hitů, které by dokázaly zbourat nejednu indiepopovou kytarovou hitparádu, hybné „Sign O‘ The Times“.

Před sebou tedy máme vážnou, emotivní a naléhavou desku, prošpikovanou hudebními nápady a odvahou experimentovat se žánry. Každá ze skladeb je trochu jiná, avšak pevně označená charakteristickým rukopisem The Exploding Boy. A ty silné refrény! Pokud chcete rozšířit svůj soundtrack pro letošní podzim a slyšíte na emotivní postpunk s přesahem do dalších stylů, neměli byste „Alarms!“ minout. Dřív, než bude pozdě a Dark City definitivně padne.

Jestli tohle předvedou v Underdog’s, bude to masakr.

Hodnocení: 80 %

Pohled: Demi

Epický zvuk 30 Seconds to Mars, naléhavost Broder Daniel, hitovost debutu Sjöblom - to všechno v novince The Exploding Boy slyším snad výrazněji, než The Exploding Boy samotné. I když jejich typická melodika tu určitě je, to zase ne že ne. Protože mám však jmenované kapely do jedné tuze rád (nebo minimálně některé jejich desky), nemůžu než chválit a jásat. Emocemi natřískané, mocné, moderně znějící, skvěle odehrané i odzpívané. I já jsem zvědav, jak se s tímhle kluci poperou na pražském koncertě. Příjemné překvapení!

Hodnocení: 80 %
 

The Exploding Boy


Tracklist:

01 Fireland (The End Of Dark City)
02 Alarms In Silence
03 The Day
04 Run Red
05 Stop Time
06 Pointless Action
07 Danger Zone
08 Sign O‘ The Times
09 O.H.M.Y.G.O.D.
10 Liar's Roar
12 11:59

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.