Prosincové strašání

Po minulé lavině hrůzy a krvavém tsunami přichází menší uklidnění. Ani během vánoční šílenství se však nudit nebudeme. 

Konec roku zastihne sály kin další vymítání. Ďábel neumdlévá ani na konci roku a i přes všechny nazdobené obchoďáky zkouší, co lidstvo vydrží. Tentokrát se oblíbeného tématu ujal holandský režisér Diederik van Rooijen, který jinak s hororem nemá mnoho zkušeností. Možná i proto první reakce na jeho snímek "Ve spárech ďábla" nejsou čert ví jak jásavé.

"Otřesný obřad vymítání ďábla se vymkne kontrole a vyžádá si život mladé ženy. O několik měsíců později má Megan Reedová (Shay Mitchellová) službu v noci v pitevně, kam přivezou znetvořené mrtvé tělo. Megan, která je uvězněna sama v podzemních chodbách, začne mít strašlivé vidiny a zmocní se jí podezření, že tělo je posedlé nemilosrdnou démonickou sílou."   

 


Ve spárech ďábla - trailer

 

Z trochu jiného soudku je nový kousek Davida Roberta Mitchella, který se u hororových fandů uvedl filmem "Neutečeš!". "Záhada Silver Lake" nejspíš udělá radost fandům atmosferických podivností, kteří se jako doma cítí v bijácích Davida Lynche.

"Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů.

Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu." 

 


Záhada Silver Lake - trailer


Zdá se, že knižní nakladatelství většinu arzenálu vystřílela s předstihem, aby všichni stihli nakoupit krvavé dárky včas a už to není taková smršť, jako v listopadu. Ale i tak pořád máme co číst. Fantom Print nám pod smrk nahazuje novinku u nás dobře známého Markuse Heitze - "Pohled mrtvého".

"Zpráva zanechaná u mrtvoly naaranžované přesně podle slavného obrazu je první z mnoha – první krok v „umělecké kariéře“ sériového vraha, který své oběti vraždí proto, aby z nich mohl vytvořit vlastní morbidní díla. A jak stoupá počet postav na zvolených předlohách, přibývá i mrtvých.

Zatímco případ nabírá spád a policie zoufale hledá indicie, které jim vrah údajně ve svých „scénách“ zanechal, začíná se vyšetřovacím týmem šířit kletba, jíž nakonec padne za oběť každý bez ohledu na opatrnost či postavení. Jediný, kdo se zdá být imunním, je majitel pohřebního ústavu Konstantin Korff. Pro všechny ostatní zbývá jen jediné řešení: najít vraha dřív, než bude pozdě.

Každého, na němž spočine pohled mrtvého, totiž čeká smrt."

 


Ani jméno Madeleine Roux u nás není, hlavně u mladších čtenářů, neznámé a její "Asylum" si svoje fanoušky našlo. Proto není překvapením, že Jota předkládá na pulty další kousek z její dílny, kterým je romám "Dům fúrií".

"Louisa Dittonová je osamělá a plachá. Poté, co utekla ze školy, kde byly kruté tresty na denním pořádku, je nadšená, když se seznámí se starou ženou, která jí nabídne místo pokojské v penzionu. Brzy po příjezdu do Coldthistle House si však Louisa začne uvědomovat, že záhadný majitel penzionu, pan Morningside, poskytuje svým hostům mnohem víc než jen ubytování. Ve skutečnosti je tento dům místem soudu a pan Morningside a jeho zaměstnanci vykonávají nad hosty svou vlastní temnou verzi spravedlnosti. Nad hosty, jejichž hříchy považují za neodčinitelné.

Louisa se začne bát o mladého muže jménem Lee, který se svou neobyčejnou laskavostí od ostatních hostů výrazně odlišuje. Louisa si uvědomuje, že je možná na ní, aby ho před tak hrozivým koncem uchránila. Ale jak může Louisa vědět, komu v tomto domě plném klamu a lží věřit?

Kniha je doplněna příznačnými ilustracemi a fotografiemi, které oživují podivný svět, ve kterém je hranice mezi lidmi a duchy opravdu tenká."

 


Pravidelnou dávkou vetřelčí kyseliny nás ohodí Baronet, který nachystal už pátý svazek se dvěma novelami ze světa oblíbených xenomorfů. Jeho celý titul zní "Vetřelci - komplet 5" a najdete v něm "Prvotní hřích" Michaela Jana Friedmana a "Válku DNA" od Diane Carey.

"Prvotní hřích: Celá staletí po smrti původní Ellen Ripleyové se její klon přidává k boji proti hrozbě vetřelců. S pomocí androida jménem Call, brutálního zabijáka Johnera a mechanika jménem Vriess bojuje proti veltřelčím hrůzám a objeví odpověď na otázku, jež pronikne tajemstvím vetřelců až do jejich vřícího kyselinového srdce.

Válka DNA: V pusté galaxii je pohostinná planeta Rosamond 6 vzácný jev. I když však možná působí jako oáza mezi hvězdami, skrývá smrtící nebezpečí: je zamořena vetřelci. Antropoložka Jocasta Malvauxová, toužící dokázat svou teorii, že se s vetřelci dá domluvit, si tam zřídí pozorovací stanici. A stane se něco nečekaného: vetřelci na ni nezaútočí. Ale proč? Mohlo by se stát, že se ta monstra vyvíjejí? Nebo je jenom otázka času, než bude muset každý člověk na planetě bojovat o holý život?"

 

 

Na pražském HorrorConu pokřtila svou novou knihu mimo jiné také Anna Šochová. Ta dostala jméno "Země zatracenců a prokletých" a na starosti ji má nakladatelství Nová Forma. Pokud rádi podporujete tuzemský horor, máte příležitost k seberealizaci.

"Kdysi jsem říkala o pohraničí, že je to umlčený kraj. Vyrůstala jsem v takovém chyběly mi zdejší písničky, pověsti, stará jména kopců okolo. Když jsem se přistěhovala na Ašsko, nabyla jsem dojmu, že tahle krajina přidušeně sténá, plná bolesti a temných stínů.

Z obyčejných a všedních drobností se rodily příběhy, někdy hravé, jindy kruté. Jsou hororové, syrové, vzešlé z mých pocitů, třebaže doslovně se žádný neudál, žádný z mých hrdinů a hrdinek tu nežije a nežil. Pouze jim podobní. Kdokoliv by se tedy chtěl poznat a zlobit, že o něm cosi ošklivého vymýšlím, hluboce se mýlí. pouze nahrbený stín staré ženy občas projde kolem našeho domu a mlžným oparem zamíří ke tmavému obrysu stromů nad hřbitovem."

 


V neposlední řadě si určitě zdarmá stáhněte nové číslo hor(r)orového časopisu Howard. Ve numeru číslo 29 si přečtete o školních hororech, o krátkometrážních snímcích, na přetřes přijdou pánové Miroslav Pech, Fabio Frizzi či Peter Straub, klasicky nebudou chybět reporty ani recenze kníh, filmů nebo akcí. Stahujte ZDE

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.