Zářijové strašání

Nový Wan, festivalové lahůdky, klasiky, spousta hororového čtení i čtení o hororu - není toho málo!

Do kin zase jednou vtrhl James Wan, který i v našich kinech představí svou novinku "Malignant" (u nás "Zhoubné zlo"). Dle prvních reakcí měl autor novodobých klasik jako "Saw", "Insidious" či "V zajetí démonů" zalovit pro inspiraci ve škatulce s nápisem giallo.

"James Wan se vrací ke svým žánrovým kořenům příběhem o dívce Madison, kterou paralyzují neustávající vize strašlivých vražd, které bohužel mají daleko k obyčejným snům. Wan na filmu spolupracuje s mnoha kolegy ze svých předchozích projektů, jako byl Aquaman nebo sedmé Rychle a zběsile, a kromě režie je i producentem filmu. V hlavní roli se objeví Annabelle Wallis, která si zahrála už v hororu její jmenovkyně Annabelle nebo rebootu Mumie."

 


Zhoubné zlo - trailer

 

Jste fanatickými fanoušky "Vetřelce"? Potom si na dnešní večer nic neplánujte, protože vás čeká v pražském kině Lucerna lahůdka. Tou je dokument "Vetřelec na jevišti". Ten vypráví o partě nadšenců, kterým se podařilo jejich oblíbenou děsivou filmovou klasiku přenést na divadelní prkna.

"Film Vetřelec od Ridleyho Scotta není třeba představovat. Jedná se o jeden z nejstěžejnějších filmů žánru science fiction, který si získal fanoušky po celém světě. Jedna nevšední parta z Anglie, milující tento film, dostala skutečně bláznivý nápad. Zinscenovat stejnojmenné představení na divadelních prknech s minimálním rozpočtem. To, co vzniklo, nelze jedním slovem popsat, tohle se prostě musí vidět!

Poutavý a zábavný dokument režisérské dvojice Danielle Kummer a Lucy Harvey sleduje realizaci tohoto divadelního nápadu, od prvotních čtených zkoušek, přes výrobu dekorací až po samotnou premiéru na v divadle West End v Londýně. Tento dokument vám dokáže, že někdy skutečně stačí mít dostatečnou porci důvtipu, být odhodlaným fanouškem a hlavně mít dost velkou odvahu tento bláznivý nápad realizovat!"

 


Vetřelec na jevišti - trailer
 
 
Závěr letošního pražského programu festivalu Future Gate nabídne v pondělí ještě jednu parádu. Tou je dokument "Zrod synthwave" ("The Rise of Synths"), kterým posluchače provede samotný John Carpenter.
 
"Synťáková kultura zažila své znovuzrození roku 2011 díky filmu Drive. Tento hudební styl tu ale je už od konce 80. let. Doprovázel nás v arkádových videohrách, starých "béčkových" filmech i v legendách jako je Blade Runner. Zrod synthwave je hudební dokument od Ivána Castella, kterým vás provede hlas Johna Carpentera, světoznámého filmového režiséra (Věc) a ukáže vám největší hudebníky a umělce tohoto žánru.

Jména jako Carpenter Brut, Power Glove, Perturbator a mnoho dalších se vám představí v neonové záři. Odkud čerpali svou inspiraci a čím to je, že se tento styl stává čím dál tím populárnější napříč kulturním odvětvím? Pohodlně se usaďte, začíná jedna velká pestrobarevná rytmická jízda, která pohnula hudebním průmyslem."
 
 

Zrod synthwave - trailer
 
 

Protože se venku pomalu ochlazuje, rozhodně se bude hodit nějaké nové čtení a k našemu potěšení je tentokrát z čeho vybírat. Dobrovský se tento měsíc pustil hnedle do dvojice titulů Stephena Kinga. První zářijový den byl svědkem reprintu mistrova románu "Žhářka", který vyšel s pevnou vazbou a novým obalem.

"Nevinnost a krása sežehnuté zlem a hrůzou. Mladí studenti se účastnili přísně tajného vládního experimentu určeného k vytvoření mimořádných psychických sil. Dva z nich se později vzali a narodilo se jim dítě. Dcera. Ta překvapivě brzy vykazovala známky divoké a děsivé síly, která v ní roste. Rodiče se ji zoufale snaží trénovat, aby držela tuto sílu pod kontrolou a chovala se normálně. Vláda však chce dítě s neuvěřitelnými schopnostmi využít pro své vlastní šílené záměry."

 

 

Pokud vám vyhovují spíš kratší texty, možná vás potěší znovu vydaná "Mlha", která vyjde koncem měsíce. Taktéž v pevné vazbě s novou obálkou...

" Povídkový soubor od mistra hororu. Ve vynikající sbírce dvaadvaceti povídek Stephen King opět čtenářům poodhaluje temná zákoutí své jedinečné fantazie. Supermarket se stává posledním útočištěm lidstva v boji s mimozemskými vetřelci. Výlet na půdu se promění v cestu do pekla. Řidička objevuje vpravdě děsivou zkratku do ráje. Idylické jezero může být domovem bezbřehého zla. Opuštěný ostrov se stává svědkem toho neúděsnějšího boje o přežití, jaký kdy člověk vedl."

 

 

Když jsme u klasických děl hororu, musíme rovněž vypíchnout nové vydání "Hellraisera" Cliva Barkera, kterého se ujalo nakladatelství Carcosa a vydalo jej v pevných deskách v edici Temnosti.

"Franku Cottonovi, požitkáři, jenž vyčerpal veškeré možnosti zábavy v této realitě, se podařilo odhalit tajemství Lemarchandovy kostky, bájného hlavolamu, který otevírá dveře k absolutním rozkoším jiných sfér. Stanul na prahu a vyčkával příchodu svých průvodců, cenobitů, příslušníků tajného řádu těch, kdo rozkoš také hledali, našli a už také pochopili, že s vypjatou smyslností je neodmyslitelně spjata i její věčná souputnice: trýznivá bolest.

Hrůzná, nesnesitelná kombinace však Franka přivede za hranici života, zpoza níž mu může pomoci pouze Julia, žena, která kdysi podlehla kouzlu jeho osobnosti. Při boji za Frankovu záchranu dojde ke střetu zástupců pekelného světa blahé agonie s obyčejnými smrtelníky, ovládanými chtíčem, žárlivostí i láskou."


 

 

Další titul na jinou klasiku pro změnu přímo odkazuje. Nakladatelství Fobos totiž vydalo román "Prokletí rodu Usherů", které je dílem Roberta R. McCammona. Ten samozřejmě čerpal inspiraci u E. A. Poea.

"V Zániku domu Usherů, klasickém příběhu z pera Edgara Allana Poea, umírá Roderick Usher i jeho sestra Madeline. Představme si však, že tito dva mají ještě jednoho sourozence, v němž se úděsné rodové dědictví přenáší do budoucnosti… Walen Usher, současná hlava rodu Usherů, pomalu umírá jako nemohoucí, zohyzděný stařec. Do své rozsáhlé přepychové rezidence v Severní Karolíně, kde generace Usherů skrývají tajemství tak ďábelské, že Rodericka dohnalo k smrti, svolává své tři děti, aby určil svého nástupce a dědice.

Rix, jeden z Walenových synů a spisovatel hororů, který se zbytkem rodiny býval nejméně v kontaktu a jako Usher se nikdy příliš necítil, potřebuje nové téma na román. Po návratu do otcova domu začne v knihovně a na základě rozhovorů s obyvateli panství rozkrývat minulost, v níž nebyla nouze o záhady, šílenství, náhlá úmrtí a vraždy. Hrůza čiší nejen z dávného rodového prokletí, nýbrž i z tajuplné budovy vypínající se na ostrově uprostřed lesa, kde jako malý chlapec zažil největší děs svého života a která ho i nyní silně vábí do svých temných, nepoužívaných chodeb. Rix se v tomto nevlídném prostředí musí popasovat se vším, čemu se léta vyhýbal. Musí nejen zjistit, jaké je jeho místo v pavučinách záhadného rodu, nýbrž i to, kým sám vlastně je."

 

 

Folk hororový kousek "Hladový lán" do našich končin zaválo nakladatelství Argo. Na čerstvý vzduch nás v něm vytáhne Andrew Michael Hurley. Jestli to bude prospěšné našemu zdraví, to se teprve uvidí...

"Po smrti pětiletého synka se venkovský dům Richarda a Juliette Willoughbyových promění k nepoznání, namísto radosti a smíchu příbytek na okraji vřesoviště zaplní smutek a neodbytné přízraky. Juliette je přesvědčená, že Ewan v nějaké jiné podobě stále žije, a pomoc hledá u místní okultistické skupiny. Richard se pokouší zbavit tíživých vzpomínek na chlapce tím, že umanutě překopává pusté políčko naproti domu a snaží se najít pozůstatky prastarého dubu. Avšak některá místa je lépe nechat na pokoji. Hladový lán možná skrývá víc než jen staré kořeny."

 

 

Pokud máte rádi příběhy, v nichž je lidstvo vhozeno do boje s neznámými agresory, potom vás nejspíš potěší román Maxe Brookse "Devoluce", kterou k nám dovezlo nakladatelství Zoner Press.

"Sopka Mount Rainier vybuchla a malá obec vybavená nejmodernější technologií, usazená hluboko v horách je odříznuta od civilizace i dodávek potravin. Zima se blíží a z lesa se ozývá záhadné vytí. V deníku nalezeném v zakrvácených troskách Greenloopu Kate Hollandová popisuje události tak hrůzné a tak šokující, že by měly být zapomenuty. Max Brooks přepsal zápisky Kate slovo od slova a podpořil její vyprávění vlastním vyšetřováním husí kůži nahánějícího masakru a historkami od táborových ohňů o chlupatých netvorech.

Obrovití a odporně páchnoucí predátoři nejsou překvapením – podtitul o jejich přítomnosti v příběhu dává jasně vědět – ale to neznamená, že napětí mezi stránkami by se nedalo krájet. A právě přítomnost seskvečů poskytuje Brooksovi zábavný rámec, prostřednictvím kterého pokládá složitou, ale příhodnou otázku, kdy je lepší být optimistou a kdy by se měl člověk připravit na nejhorší. Hororový příběh založený na střetu civilizovaného a technicky vyspělého světa s tím primitivním, ovládaným základními pudy, na pozadí přírodní katastrofy. Kolik toho jemný, vzdělaný a na nejnovějších vymoženostech závislý člověk dokáže vydržet, než se u něj projeví ty nejzákladnější, nejnižší instinkty z prehistorických časů? A kým se vlastně stane? A kdo nakonec vyhraje?" 

 

 

Stále nejsme u konce. O vaši pozornost se totiž uchází také Bedřich Březina, který vydal u ArtPorte svoje dílo nazvané stručně a exoticky "Quy".

"Horror, v němž se nejstrašnější démon vietnamské mytologie dostává do Čech, aby v prostředí dětské psychiatrické léčebny rozpoutal skutečné peklo… Vzrušující fantaskní příběh, který nepostrádá silné napětí a akci, ale ani vynikající humor, a v němž se originálně prolínají reálie, mystika i magie vietnamských horalů s každodenním pachtěním českých pragmatických měšťáčků, konfrontovaných najednou s esencí čistého a takřka všemocného zla, které přináší příchod jednoho z nejkrutějších démonů světa, mytického ďábla zvaného Quy."

 

 

Jsme v cílové rovince a čím lepším bychom se mohli rozloučit, než novým číslem hororového časopisu Howard, jehož čtyřicáté pokračování se převážně zaměřuje na téma spisovatelů v hororech. Stahujte jej zdarma ZDE.

"Jubilejní čtyřicátý Howard vás podrobně seznámí s (ne)lehkou prací pisálků. Ať už těch reálných, nebo těch, kteří si své radosti a starosti užívají v knižních a filmových příbězích. Kromě tohoto leitmotivu se můžete těšit na tradiční pestrou nálož textů, rozložených na tučných 228 stranách. Z obsahu: Těžký život kingovských pisálků, Erben trochu jinak, Pavel Jelínek, Horrorové komiksy Scotta Snydera, Howard Lovecraft v pohádkách, The Soska Sisters, Jedenáct filmových úhozů, Devět let kuřimského běsnění, Horrorové gamebooky, Jamie Delano, Tom Savini, Golden Dog, Horrorové rešerše..."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.