Strašání v dubnu

Letošní duben je zasvěcen Kingovu "Řbitovu zvířátek". Můžete si jej dát ve filmové i v literární podobě. Ale to samozřejmě nebude všechno.

 

Na duben se chystá jedna značně očekávaná premiéra. Je jí nové zpracování klasiky Stephena Kinga "Řbitov zviřátek". Osobně se výsledku spolupráce Kevina Kölsche a Dennise Widmyera trochu obávám. Už proto, že původní adaptace z roku 1989 měla něco do sebe. Už kvůli Gageově návratu, který byl vskutku mrazivý. Nové pojetí mne "postrašilo" tendenčními zvířátkoidními maskami, které na sobě mají dětičky v traileru, a které spíš než Kingův román připomínají všemožné moderní bubufilmy, stavějicí na terorizování domácností neznámými cizáky. Inu uvidíme.

" Doktor Louis Creed (Jason Clarke) se s manželkou a dvěma dětmi přestěhoval z velkoměsta na venkov, do velkého domu na kraji lesa. V něm se ukrývá hřbitov domácích mazlíčků, na kterém místní děti odnepaměti pohřbívají svá zvířata, ať už uhynula přirozeně, nebo se stala obětí rušné silnice protínající městečko. Zatímco lékař Louis se ke smrti staví pragmaticky jako k definitivnímu konci, jeho žena Rachel (Amy Seimetz) má po hrůzostrašných zážitcích z dětství s tématem smrti obrovské problémy a hlavně chce před „vědomím konečnosti“ chránit své děti.

Když soused, Jud Crandall (John Lithgow), najde ležet u cesty mrtvého Churche, kocoura jejich dcery Ellie, rodiče najednou nevědí, co dceři říct. Je to právě Jud, kdo Louisovi prozradí, že když kocoura co nejdřív pohřbí na zvířecím hřbitově, nebudou jí muset říkat vůbec nic. Kocour se vrátí. Ale trochu jiný. Divočejší. Nebezpečnější."   

 


Řbitov zviřátek - trailer

 

S poněkud neotřelejším námětem chce přijít Michael Chaves. "La Llorona: Prokletá žena" na první pohled vypadá jako klasický moderní lekačkový strašák, uvidíme tedy jak bude fungovat v praxi. 

"La Llorona. Plačící žena. Děsivý přízrak uvězněný mezi nebem a peklem, stižený hrůzným osudem zpečetěným vlastní rukou. Celým generacím nahání hrůzu pouhá zmínka o jejím jménu. Když ještě žila, utopila v záchvatu zuřivého vzteku své děti, a když po svém hrůzném činu ronila slzy bolesti, sama se vrhla do zpěněných říčních vod. Nyní jsou její smrtící slzy věčné a těm, kdo v noci zaslechnou její posmrtný nářek volání, není pomoci. La Llorona se plíží ve stínech a loví děti v zoufalé snaze nahradit ty své.

Během staletí její touha a nenasytnost roste... V Los Angeles sedmdesátých let minulého století se La Llorona plíží nocí – a pronásleduje děti. Sociální pracovnice, která ignoruje tajemné varování utrápené matky podezřelé z ohrožení svých dětí, se brzy sama i se svými dětmi ocitá v děsivém světě nadpřirozených jevů a bytostí. Vyvarujte se jejímu nekonečnému nářku... nezastaví se před ničím. Její muka nemůže nic utišit. Její duši se nikdy nedostane slitování. A před La Lloronou není úniku."

 


La Llorona: Prokletá žena - trailer
 


Pokud jste dosud "Řbitov zviřátek" Stephena Kinga nečetli, potom se vykašlete na popcornové manýry a kupte si raději knížku. Ta znovu vyšla u Knihy Dobrovský s filmovou obálkou. Veliká klasika!

"Rodina Creedových se přestěhuje z Chicaga a usadí se v půvabném venkovském domě ve státě Maine.

Otec je lékař, má zajímavou práci, krásnou manželku a dvě roztomilé děti. Zdálo by se, že jejich rodinné štěstí nemůže nic překazit. Nedaleko od domu je však podivný hřbitov, kam místní obyvatelé pochovávají své zvířecí miláčky. Panuje tu zvláštní ponurá atmosféra temného tajemství, již nelze přesně definovat. To ale není nic proti indiánskému pohřebišti o pár kilometrů dál…

Poté, co Creedovým zemře kocour a otec ho tam tajně pohřbí, začnou se dít šílené, nepředstavitelné věci, které jsou horší než sama smrt…"

 

Určitě jste donedávna během svých toulek po knihkupectvích potkávali román Matse Strandberga "Trajekt". Momentálně už je na spadnutí vydání dalšího díla švédského autora, které nese jméno "Domov". Slibuje syrové vyprávění o lásce, přátelství a nejhorší noční můře - ztrátě kontroly nad sebou samým. Vydává jej nakladatelství Host.

"Joel se vrací na maloměsto, kde vyrostl. Okolnosti ho donutily začít se starat o svou matku Moniku, kterou se rozhodne umístit do domova Tallskuggan, určeného pro pacienty trpící stařeckou demencí. V domově pracuje Nina, Joelova kamarádka z dětství. Od chvíle bolestného rozloučení však spolu nepromluvili jediné slovo.

Po přemístění na oddělení D se Moničin stav dramaticky zhorší. Prodělává čím dál těžší záchvaty. A zdá se, že ví o věcech, o kterých by neměla mít ani tušení. Jako by ji měl v moci někdo cizí. Joel a Nina se musí opět semknout, aby ochránili Moniku i sami sebe."

 

 

Pokud máte rádi tajemné vrahouny a lokální povídačky, potom by vás mohl zaujmout "Sběratel kostí". Luca Veste jednoho takového strašáka z lesů nechává procitnout a veselka může začít. Vydává Brána.

"Před dvaceti lety se čtveřice teenagerů na vlastní pěst vydala do místních lesů, aby se pokusili najít údajný domov Sběratele kostí. Vrátili se pouze tři z nich. Současnost. V ulicích Liverpoolu je místními obyvateli zpozorována těžce zraněná žena, jež tvrdí, že utekla dnes už zapomenutému a pověstmi opředenému Sběrateli kostí.

Policista Louise Henderson musí skeptické kolegy přesvědčit, že tento městský mýtus je opravdu možná z masa a kostí. Když je ale v místech, o nichž žena tvrdila, že odtamtud utekla, nalezeno tělo, případ nabere nový, temnější směr. Avšak vrah sleduje každý krok, jenž policie v cestě za jeho dopadením učiní… Děsivý a zneklidňující thriller s prvky hororu."

 


Pome, dajme si aj jeden kúsok v slovenčině. Nakladatelství Inaque vydalo román Jesmyn Ward "Spev duchov"

"Jojo má trinásť rokov a snaží sa pochopiť, čo znamená byť mužom. Môže sa inšpirovať viacerými otcovskými postavami – najmä jeho černošským starým otcom, ktorému hovorí pap. Ale iní muži mu dospievanie neuľahčujú. Jeho otec Michael sedí vo väzení a belošský starý otec ani neuznal jeho existenciu. Jojo okrem sveta živých počuje aj hlasy mŕtvych, najmä strýka Givena, ktorý umrel na strednej škole.

Jojova matka Leonie nie je veľmi prítomná v živote svojich detí. Túžila by byť lepšia, ale nedokáže uprednostniť potreby svojich detí pred svojimi, čo jej komplikuje závislosť – drogová aj citová. Mučená a konfrontovaná víziami svojho mŕtveho brata, ktoré k nej prichádzajú v opojení, zápasí s brutálnou realitou svojho života.

Keď Michaela prepustia z väznice, Leonie posadí deti a svoju priateľku do auta a vydá sa na sever do srdca Mississippi k farme Parchman – štátnej väznici. Duch trinásťročného chlapca, ktorý tam zahynul polstoročia predtým, má Joja tiež čo naučiť o otcoch a synoch, o minulosti, násilí a o láske."

 


Zaujal vás náš nedávno uvedený článek o čtyřech klasických textech gotického románu, který byl svého času u Odeonu vydán v jednom souboru "Gotický román"? Potom vás možná potěší, že hned dvě díla z oněch čtyř vycházejí právě teď v elektronické podobě u Městské knihovny. Těšit se můžete na "Vatheka" Williama Thomase Backforda (zdarma stahujte ZDE) a na "Sicilský román" Ann Radcliffe (ke stažení ZDE). Další podrobnosti hledejte ve zmíněném článku.  

 


Zastavit se na chvíli můžeme také u komixu. Třetí sešit totiž vychází sérii "Pochmurný kraj". Cullen Bunn jej nazval "Hadilovka" a u nás jej vydává Comics Centrum.

"Chlapec bez kůže se snaží rozklíčovat tajemství svého původu. Ema pátrá po tajemství v jednom strašidelném domě, a mezitím zasadí zlotřilý had do myslí nevinných obyvatel městečka Holler šílené a zlé myšlenky."

 

 

Crew zase vydává luxusně zpracované dílko Pata Millse "Requiem, upíří rytíř". Ve "Vzkříšení" najdeme hned tři díly tohoto vypravného příběhu.

"Když se člověk probudí v pekle, začne přemýšlet, jestli byl opravdu tak dobrý člověk, jak si myslel. 

Právě to se přihodilo německému vojákovi Heinrichu Augsbergovi, který roku 1944 umírá na východní frontě. A než se stačí smířit se svou smrtí, je v pekle a je včleněn mezi vládnoucí elitu, Upírské rytíře."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.