Recenze Honza Vojtíšek - Kazatel

Debutového románu se dočkal jeden z nejzapálenějších propagátorů literárního hororu u nás. 

Honza Vojtíšek - Kazatel
Vydal: Golden Dog, (327 stran)

Honza Vojtíšek je na naší mrňavé hororové scéně nepřehlédnutelnou figurkou. Nejspíš jste už narazili na nějakou povídku, možná máte dokonce doma některou z jeho povídkových knih. Na „Z druhé strany“ a „Útočiště“ nedávno navázaly „Sešivance“ (recenzi najdete ZDE). V těch se objevily povídky, na kterých Honza pracoval s dalšími českými, slovenskými a polskými autory. Tenhle chlapík navíc stojí za realizací několika dalších hororových antologií, podílí se na pořádání Horrorconu a v neposlední řadě šéfuje skvělému a jedinečnému hor(r)orovému e-zinu Howard. Jako jisté završení všech těchto literárních aktivit můžeme brát vydání vlastního románu, kterým je právě „Kazatel“.

Honza si na začátek vůbec neukousnul snadný flák. Pokusil se provázat dvě různé časové linie a spojit je v jeden tuhý boj s věkovitým zlem. Současností budete procházet s mladíkem Gábenem, který by pro čtenáře Sanctuary.cz mohl být zajímavý, protože je jako doma na EBM parties. Do minulosti se naopak vypravíme za knězem Řehořem. Jeho hudební vkus tolik interesantní není, ale v kontrastu s dnešní dobou je návrat v čase určitě vítaným oživením příběhu.

 



Oběma se ve společnosti blízkého člověka dramaticky změnil život během chvíle, ale ani jeden by si nejspíš se svým údělem nakonec neporadil sám. Ale zkuste na něčem spolupracovat s přes pět set let starým chlapíkem, když všichni dobře víme, že je někdy těžká řeč i s průměrným důchodcem (čest výjimkám).  Gáben a Řehoř však nedostanou na vybranou. V jednu chvíli se zavřete s kamarádem na záchodcích v klubu (překvapivě se nebude nic šňupat ani polykat), či vyrazíte do lesů prozkoumat následky nedávné bouře a lup. Najednou jste po uši v průšvihu.

Propojení světů dospívajícího elektronika a kněze s přetočeným tachometrem se neobešlo bez zakulhání. Když už bych u Gábena čekal další návštěvu detektivů, přijde na řadu netradiční výklad sourozenecké náklonnosti, které bych od tohoto klučiny, v kontextu jeho jinak mile ňoumovitého chování, opravdu nečekal. Celkově mi připadá, že některé postavy se objeví jen proto, aby byly vzápětí zlikvidovány a jiné, pro příběh mnohem důležitější, jen tak proletí kolem. Občas je až příliš patrné, jak je příběh slepován v předem daném plánu, ale občasnou těžkopádnost příjemně vyvažují povedenější momenty a závěr knihy, který drama nenechá vyšumět a nabízí skutečně hnilobně atmosférické finále.  

 



Trochu se peru s některými výrazy, které Honza používá. „Hrátky“, „oblasti intimních partií“ a podobné obraty mám spojené spíš s časopisem Leo a nevěřím ani tomu, že by Gáben někdy řekl policajtovi „…jindy se všechno potáhlo tmavým hávem…“ – takhle dnes zkrátka nikdo nemluví. Příliš košaté výrazivo by určitě prošlo u kněze ze středověku, ale u klacka, který chodí tancovat mezi pokémony těžko. Ideální bylo obě časové linky využíváním jazyka odlišit, ale je mi jasné, že se to snadněji radí, než udělá. Tyhle nedostatky jsou zkrátka důsledkem toho, že se Honza nebál napsat něco složitějšího a věřím, že přeskakovat mezi různými epochami a snažit se je propojit, nebylo nic snadného.

Naopak velkým plusem pro našeho čtenáře bude už naznačený fakt, že se většina hlavních postav ze současnosti pohybuje na elektronické scéně, samotný příběh začíná na poměrně realisticky popsaném koncertě a v knize nejspíš najdete hned několik oblíbených kapel. Budete tedy při jejím louskání jako doma. Honza navíc některými scénami umí překvapit (občas člověk nemůže přehlédnout jeho zálibu v erotice (rozuměj porno) - však také na jednom nemravném příběhu autor právě pracuje). 

Potlesk zaslouží taky celková péče, kterou kniha dostala. Skvělá obálka je vytištěná na parádním hrubém papíře, který podtrhuje tajemnou atmosféru příběhu a navíc je i odolný – tedy praktický, absence překlepů – to všechno rozhodně nejsou samozřejmosti. Třešničkou na hromádce okultních svitků je potom předmluva Honzova vzoru Svatopluka Doseděla. Čirá esence lásky k hororovému řemeslu v podání obou pánů. Podporujte český horor - on vám to vrátí!

 

 

  

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.