A Projection v obrazech Aneb připravte se na nedělní koncert vol. 2

Protněme cesty se stockholmskou postpunkovou partou, která se v neděli poprvé zastaví i v Praze.

V roce 2013 vznikla v hlavním městě Švédska kapela A Projection. která se nechala inspirovat zejména idoly z osmdesátých let a místy se nebála nakouknout ani o dekádu dál proti proudu času. Jak zvukem tak vzhledově se evidentně cítí dobře v současné skandinávské scéně, která spojuje postpunkovou melancholii i indie rockovou energii. Zmíněný návrat v čase pěkně ilustruje také první video k songu "Young Days". Jak klipem, tak soundem.

 


A Projection - Young Days

   

Dva roky po založení kapely mají mladí Švédové na stole smlouvu s labelem Tapete Records a venku je debutová deska "Exit". Ta je natřískaná desítkou svižných songů, které nepřesáhnou stopáží tři a půl minuty. Právě titulní song, který absoruje atypické synťáky, byl vybrán pro další video a znovu se v něm míhá, krom členů kapel, také silnice. Kytarové vyhrávky mi zase připomínají mou oblíbenou švédskou indie partu Broder Daniel. 


 


A Projection - Exit 


O dva roky později vychází druhé dlouhohrající album "Framework". Kapela se snaží o ještě větší variabilitu a pestrost výrazu, ale nadále si uchovává svoje specifika. Obalem navazuje na graficky přehledný a jednoduchý debut a klipem k snivé věci "Transition" na předchozí černobílá videa. Nechybí aní ubíhající silnice.

 


A Projection - Transition


Jenže ta nejtěžší zkouška pro kapelu měla teprve přijít. Opouští ji totiž zpěvák Isak Erikson a protože se pokusy s hledáním nového frontmana míjejí účinkem, loví kluci ve vlastních zdrojích a na jeho post nastupuje někdejší basák Rikard Tengvall. Aby toho nebylo málo, mění se i kytaristé, ale A Projection se nenechávají rozchodit a v roce 2019 je venku třetí deska "Section".
 

A Projection - Something Whole


Změna je ihned jasně patrná jak na obale, tak v prvním klipu k singlu "Something Whole", který je prvně barevný a kapela se v něm zjevuje se zaslepenýma očima. Oči doširoka otevřené však kluci nejspíš měli, když pro vydání třetí desky podepsali smlouvu s protřelým labelem Metropolis. Rikarda role zpěváka očividně baví a je to vidět i v dalším klipu "Lucy Shrine". Pravdou je, že díky jeho hlubší barvě hlasu je kapela taky blíž goth / postpunkovým kapelám, a také proto se hodí na šňůru s Wires & Lights naprosto dokonale.


 

A Projection - Lucy Shrine


To nejlepší na konec. Alespoň pro mne. První klip v němž vůbec nevystupuje kapela je Joy Division ovoněná věc "Live Again". Ta mi totiž znovu připomíná už zmiňované Broder Daniel a krásně se to celé uzavírá v kruhu, protože i klip připomíná kultovní švédský film "Fucking Åmål" (díky kterému tuhle kapelu vůbec znám) z roku 1998 (u nás "Láska je láska") a kdyby se měl točit remake, pak si ho představuju právě takhle. Svěží, energický, křehký, chytlavý a sexy!


 

A Projection - Live Again

Wires & Lights + A Projection
2. 2. 2020, Praha, Klub Famu
vstup: 250,- / 350,-

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.