Recenze: A Projection - In a Different Light

Jak se díváte na kapely, které dokážou na dvou po sobě jdoucích deskách změnit svůj zvuk k nepoznání? Jeden takový převlečený kabátek tu pro vás máme. Nutno říct, že jsou oba modely slušivé...

A Projection - In a Different Light
Vydal: Metropolis Records, (47 min)

V úplně jiném světle se na čtvrté řadovce hudebnímu světu představila švédská parta A Projection. Titul jejich novinky „In a Different Light“ rozhodně nebude náhodný a frontman Rikard Tengvall se svými kumpány podnikl riskantní krok s razantní obměnou soundu. Pokud máte tuhle kapelu zafixovanou jako postpunkovou a ještě teď si vybavujete předchozí desku „Section“, kde se daly zaslechnout i vlivy The Sisters of Mercy či The Cure, potom vězte, že od novinky dostanete něco úplně jiného. I když to možná při bližším ohledání není tak docela pravda.

Kdybych to měl říct ve zkratce a úplně zjednodušeně. Strčte kytary do kumbálu ke košťatům a vytáhněte zaprášené klávesy, protože místo třepání hlavou se tu bude tančit a vzpomínat na osmdesátky. Říct, že je v dnešní době podobný stylový přesun překvapením, ťukali byste si určitě na hlavu. Naopak. Zpět do minulosti se vypravilo moře projektů a leckomu to už může přijít dosti otravné. Podle Rikarda byl jedním z důvodů změny covid. Ne snad, že by jim píchli vakcínu, která způsobuje alergii na rockovou muziku. Pánové jen nahrávali každý zvlášť a tohle jim z toho zkrátka vyšlo.

 


A Projection - Careless

 

Za mne má parta ze Stockholmu výhodu v tom, že už na kytary dovedla vystřihnout hitovou melodii a to se jim v novém „discomódu“ rozhodně hodí dvojnásob. Úvodní „Careless“ vás navíc strhne a je doslova explozí radosti z nového zvuku. Má až filmově bohatý sound a doslova pulzuje životem. Podobně je na tom navíc i následná „No Control“ a love story „Paris-Stockholm“ je sice o chlup víc minimal, ale na šťávě ani na chytlavosti jí to pranic neubírá. Navíc ji zpestřuje ženský vokál.

„Anywhere“ přináší první zpomalení. Místy mi svou uvolněnou náladou připomíná „Africu“ od Toto a ve smršti chytlavých tanečních kousků přijde vhod. Vypíchnul bych taky song „Cover My Eyes“, který sice tolik nechvátá, ale je naprosto parádně vylepšený tklivou elektrickou kytarou a gradován maximálně chytlavými sbory. Po epickém „Interlude“ a vypalovačce „Darwin´s End“ to vypadá na další nálož tanečních hitovek, ale chyba lávky.

 


A Projection - Darwin´s End

 

Zbývající čtveřice tracků je totiž pomalejší konstituce a pravdou je, že deska díky tomu v druhé polovině trochu ztrácí dech. Vzpomenete si díky nim hned na několik 80s interpretů, jsou příjemné, ale když vás někdo roztančí a na poslední třetinu si vystačí pouze s pomalejšími kousky, nechá vás zbytečně vychladnout a zákonitě neudrží v úvodu vysoko nastavený adrenalin. Jinak těžko něco vyčítat. Vokály jsou promakané, zvuk skvělý, melodie chytlavé a možná stačilo jen trochu jinak poskládat tracklist.

Nicméně. Pokud máte rádi návrat osmdesátkových synťáků na scénu, budete nadšeni, protože to hraje jako blázen a ten sound zkrátka funguje. A kde nacházím po bližším ohledání spojitosti se starší tvorbou A Projection? Poslechněte si třeba takový „Exit“ z debutu. Skladba je na první poslech úplně jiná, ale přesto z ní cítím podobně pozitivní energií sršící náboj jako z „Careless“. V tomhle případě zkrátka platí, že se muzika nedělí na popovou a rockovou, ale na blbou a dobrou. Tohle je bez debaty ten druhý případ.

Hodnocení: 85%

 

 

Tracklist:

1.Careless
2.No Control  
3.Paris Stockholm  
4.Anywhere  
5.Regenerate
6.Cover My Eyes
7.Interlude
8.Darwin's Eden
9.Lost Conversation
10.Reflections
11.Journeys  
12.Confession

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.