Svět opustil Florian Schneider, spoluzakladatel Kraftwerk

Florian Schneider, jeden ze dvou zakládajících členů německých elektronických pionýrů Kraftwerk, zemřel před pár dny ve věku 73 let. Hudebník prohrál svou bitvu s rakovinou.

Schneider založil Kraftwerk spolu s Ralfem Hutterem v roce 1970. Kraftwerk jako průkopníci elektronické hudby výrazně ovlivnili směřování populární hudby napříč žánry. Průkopníky byly nejen po technické stránce, ale také pojetím svých alb a statickým způsobem, jakým svou hudbu prezentovali na koncertech. 

Ke kapele jako výrazné inspiraci se hlásí stovky projektů včetně hip-hopových, synthpopových nebo rockových. Jedním z nich byl mimo jiné i David Bowie, který vyznal svůj vztah ke Schneiderovi na albu Heroes z roku 1977. Sem umístil instrumentální skladbu, kterou pojmenoval V-2 Schneider, právě po spoluzakladateli Kraftwerk.

Schneider, který hrál syntezátor, vokodér, flétnu, saxofon a další nástroje, opustil kapelu v roce 2008, po čtyřech desetiletích nepřetržité spolupráce s druhým spoluzakladatelem kapely, Ralfem Hutterem. Ačkoli byla kapela nominována šestkrát do Rock'n'rollové síně slávy, nikdy svou nominaci neproměnila. Kraftwerk hodlali letos na letním turné oslavit 50. výročí skupiny. Turné bylo zrušeno kvůli globální pandemii koronaviru.

 

Kraftwerk - live on ZDF (1973)

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Čest jeho památce. Floriana sem ještě živě viděl praha-velký sál Lucerna a Pardubice-Summer of Love. Odpočívej v pokoji. Florian-Forever. Třeba časem výjde vzpomínková edice Ralf und Florian
Další smutná zpráva je, že v Brně skončila legendární,tradiční prodejna hudby a vstupenek Indies. Do asi měsíce by se měla změnit v e-shop. 2.smutné zprávy v 1.den Forever-Indies,Forever-Florian
Zemřel zakladatel nejzásadnější elektronické skupiny. A to píšu jako velký fanda DM.
A taky aby ne. DM i když jsou také legenda,tak pro Karftwerk jsou pouhými žáky.Krafttwerk jsou praotcové elektronické hudby. Ostatní jsou pouze jejich žáci.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.