Recenze Gwendoline - Après C'est Gobelet!

Nejen profláklými jmény živ je goth člověk. Nakonec je vždycky nejzábavnější pátrat v undergroundu. Jeden plod takového pídění se servírujeme právě teď...

Gwendoline - Après C'est Gobelet!
Vydal: Dead Wax

Francie a cold wave. Stačí si tuhle krátkou větu přečíst nahlas a hned slyšíte, jak hezky to zní. V sedmdesátých a osmdesátých letech byla země galského kohouta baštou a líhní cold wave projektů a je jenom logické, že lze dodnes narazit na dozvuky téhle studené vlny minimalismu a melancholie. Jedním ze zajímavých pohrobků je dozajista dvouhlavý projekt Gwendoline.
 

Gwendoline - Du Lundi Au Vendredi


Domovem v bretaňském Rennes jsou Micka a Pierre, kteří si zachovávají auru tajemna a informace o sobě rozhodně nerozhazují plnými náručemi. Jisté však je, že mají na kontě první dlouhohrající desku „Après C'est Gobelet!“ a ta se povedla na výbornou. Jakkoliv je nahrávka melancholická, sebeironická a sarkastická, udržuje si po většinu času živelný a energický náboj. 

Taneční rytmikou se proplétají maximálně decentní synťákové motivy – většinou chytlavě melodické a někdy trochu nemocně disharmonické („Voldebière“). Stejně tak opatrně se zapojují strunné nástroje a rozechvívají se s citem právě tak, aby vám zněly v uších natolik čitelně, aby vám neušel ani jedený tón. 
 

Gwendloline -  Âmes Soeurs

Strašně důležitou složkou jsou potom francouzské texty, které jsou chvíli recitované a chvíli zpívané. Obojí hodně intenzívně a naléhavě. Určitě si díky nim vzpomenete na skvělé krajany Varsovie. Kdyby se tu hrály všechny synťáky na elektrické kytary, klidně bych si Gwendoline zaměnil za novou desku postpunkerů z Grenoblu.

Podobně vkusně působí i obal vinylu, který byl vylisován v počtu 200 kusů. Devítku tracků z desky doplňují v digitální podobě ještě dva bonusy. Je zbytečné vytahovat jednotlivé skladby – nejen, že jsou všechny skvělé, ale navíc fungují i jako celek. 

Hodnocení: 80%
 

   
 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.