Únorové strašání

Veškerá plátna zůstavají v temnotě a nezbývá než koukat na krváky v domácích podmínkách a číst si. Pokračujeme tedy alespoň v mapování knižních hororových novinek.

Jistotou je pravidelná dávka fanouškům Stephena Kinga nakladatelsvím Beta Dobrovský. Nového vydání se dočkala povídková sbírka "Čtyři roční doby", která po posledním vydání v paperbacku vychází tentokrát v pevné vazbě a s novou obálkou. Její recenzi a podrobnější rozbor si můžete přečíst ZDE.

"Nové vydání povídkové knihy, která se klasické tvorbě Stephena Kinga poněkud vymyká – sám autor ji označuje za „přirozeně šťastnou knihu“. V knize najdete povídky Nadaný žák, Tělo, Dýchací metoda a Vykoupení z věznice Shawshank, kterou bude většina čtenářů znát ve filmové podobě."

 


Halloween, strašidelný dům, autor hororů v hlavní roli - nijak zvlášť originální kulisy nabídne novinka nakladatelství Fobos. Uvidíme jak se s touto látkou popral Scott Thomas ve svém románu "Kill Creek".

"Kdesi na kansaském venkově, na konci temné cesty vedoucí zbytky otevřené prérie, stojí téměř zapomenutý dům sester Finchových. Celé roky zel prázdnotou, zcela opuštěný, zarostlý plevelem a vysokou trávou. Jeho dveře se mají poprvé za několik desítek let znovu otevřít. Avšak za nimi, skryté v neprostupných stínech, cosi vyčkává a touží se setkat s nově příchozími…

Když úspěšného autora hororových románů Sama McGarvera pozvou, aby strávil Halloween v jednom z nejslavnějších strašidelných domů v zemi, zdráhavě souhlasí. Alespoň nebude sám: společnost mu budou dělat tři další mistři děsu, spisovatelé, kteří mají stejně jako on zásadní podíl na podobě současného hororu. Entita, kterou v domě nevědomky probudí, je však následuje do jejich domovů, trýzní je a dotyčným hrozí, že se stanou součástí krvavého odkazu Kill Creeku."

 

 

Také další kousek má na svědomí Fobos. Tentokrát se jedná o první část série "Útěk z výhně" Alexandera Gordona Smithe. Jeho titul "Lockdown" je maximálně aktuální a zavede vás do jenoho, ne zcela obyčejného, vězení pro mladistvé delikventy.

"Třináctiletý Alex je křivě obviněn z vraždy a jeho život se navždy změní. Ocitne se ve Výhni – vězení pro mladé delikventy, nejtvrdším na světě. Jde o rozlehlé prostory hluboko pod zemí, kam vede jen jedna cesta – a ven žádná. Alex se setkává s opravdovými darebáky a sadistickými strážemi, ale to zdaleka není vše, co ho trápí.

Občas v noci stráže odtáhnou z cely jednoho z vězňů, který se zanedlouho vrací, tělo poseté ranami a již není člověkem. Alex zoufale touží po svobodě a úporně se snaží uniknout z doživotního žaláře. Odhaluje totiž děsivou pravdu: Výhni vládne čisté zlo a každý den probíhají kruté experimenty, při nichž jsou uvěznění chlapci pokusnými králíky, netvoři vyrábějí další netvory a strach ze smrti je ta nejmenší starost…"

 


Ani na československé scéně není mrtvo a navíc tentokrát se hlasitě hlásí o slovo něžné pohlaví. Za Slovensko se o zájem čtenářů uchází zkušená autorka Andrea Rimová se svou novinkou "Chodba hrůzy". Tu vydalo Naše vojsko a i když je obálka poměrně krvavá, na své si přijdou také milovníci (nebo milovnice?) romantiky. Té temné samozřejmě...

"Temná romantika přichází... Nečekané setkání s dávnou kamarádkou přinese Saše pozitivní vlnu změn a vyplnění jejích snů je na dosah – upřímné přátelství, skvělý muž a vyhlídky na společnou budoucnost... Když Saša u hrobu své matky narazí na záhadného Hanse, probudí se v ní zvědavost.

Byla to opravdu nehoda? Jaké tajemství ukrývá Hans dlouhých třicet let? Jak to všechno souvisí s mužem, za kterého se plánuje vdát? Náhodná návštěva u Hanse se promění v noční můru. Chodba hrůzy se stává místem, kde se platí za chyby a kde není čas na lítost nebo odpuštění. Jenom na záchranu a zoufalý boj o přežití."

 


Poněkud ostřejší materiál slibuje novinka Ludmily Svozilové "Achernar". Ani ona není úplným nováčkem a už fakt, že si ji pod svá ochranitelská křídla vzalo nakladatelství Golden Dog zaručuje, že má co nabídnout.

"Jmenuje se Patricie. Během jediného dne přišla o práci a ocitla se na ulici. K tomu má tajemství – cosi, co nedokáže definovat ani vylovit z paměti. Psychopat jí už několik měsíců šlape na paty a zanechává vzkazy na stránkách vytržených z Miltonova Ztraceného ráje. Všichni kolem ní umírají. Hlavně proto se rozhodne využít podezřelou pracovní nabídku.

Achernar s.r.o. je sice firma bez zápisu v obchodním rejstříku, nemá ani webové stránky a nabízí nezvykle velké peníze, ale Patricie bláhově doufá, že se v rámci inzerované půlroční stáže ztratí brutálnímu slídilovi z dohledu."

 

 

Na závěr si ještě povězme o interesantním komiksu, který vydalo Argo. Spojení H. P. Lovecrafta a Alana Moora určitě zaujme nejednoho z vás a pokud tomu tak je, potom chvátejte naklikat vlastní "Neonomicon"!

"Komiksová legenda Alan Moore (Strážci, Z pekla) a geniální umělec Jacen Burrows představují mrazivý příběh lovecraftovského hororu! Brearsová a Lamper, dva mladí a nafoukaní agenti FBI vyšetřují sérii čerstvých rituálních vražd nějak spojenou s posledním tajným posláním Aldo Saxe - kdysi zlatým hochem FBI, nyní odsouzeným vrahem a chovancem ve věznici s maximální ostrahou.

Podle Saxova výslechu (kdy mluví výlučně nelidským jazykem) a podle informací z razie související s drogami v pochybném klubu pomalovaném kouzelnými symboly a s hudbou z jiného světa, očekávají, že jsou na stopě něčeho hrůzostrašného… ale nic je nedokáže připravit na příšerné šílenství a nevyslovitelné hrůzy, kterým budou čelit v malém přístavním městě Salem. Neonomikon obsahuje komiksovou sérii Alana Moora z roku 2010, včetně původní povídky, Vnitroblok, která popisuje tragické setkání Aldo Saxe s (poněkud) smrtelnými agenty Starých Bohů!"

 


Jak vidíte, nudit se není čas a brzy vás v recenzi podrobněji seznámíme s odsouzenou vražedkyní Alexandrou, psychiatrem Robertem Jenkinsem a románem Martina Štefka "Nikdy se nepřestala usmívat". Ostatně to samé přejeme i vám!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.