Květnové strašání

Už jsme si zvykli, že s filmy je to se zavřenými kinosály poněkud složitější a od úplné katastrofy nás zachraňuje alespoň televizní obrazovka a online streamování. Tentokrát si však řekněme alespoň o dvou klasických kouscích, které můžete shlédnout v Praze ze svého autombilu.

Autokino#Ledárny totiž zařadilo do svého programu právě dnes slavného "Vymítače ďábla" Williama Friedkina. Pokud budete kolem půl deváté svištět v okolí Braníku, zajeďte si nasát trochu pravého zla.

"Regan je dcerou slavné a bohaté herečky. Protože na ni matka nemá čas, tak si ani nevšimne, že se dceřino chování pomalu začíná měnit. Mluví sprostě a obličej se jí křiví do děsivého šklebu. Matka vezme dívku na lékařské vyšetření. Po sérii velmi podrobných vyšetření jsou lékaři bezradní.

Dívčin stav se stále horší a teď už napadá i své okolí. Hlas se jí mění a ona komunikuje se svým okolím démonickým hlasem. Jeden z lékařů přijde s návrhem obrátit se na církevního specialistu, exorcistu. Matka to zprvu považuje za hloupost. Když se dívka změní v ďábelskou stvůru, která zabije jejího přítele, nezbývá jí nic jiného než se obrátit na vymítače ďábla."

 


The Exorcist - trailer
 

Dalším kultovním kusem, který si provozovatelé autokina připravili pro motorizované milovníky strašidelných bijáků, je "Psycho" Alfreda Hitchcocka z roku 1960. Šílený mamánek si na vás nabrousí kudlu 21. května a odstartuje přesně ve 20:00.
 
"Půvabná úřednice z malé realitní kanceláře Marion Craneová (Janet Leighová) jednoho dne podlehne pokušení, ukradne svému šéfovi čtyřicet tisíc dolarů za poslední prodej a odjede z města, aby mohla být se svým milencem Samem (John Gavin). Ubytuje se v zapadlém Batesově motelu, který najde na málo používané vedlejší silnici. Jenže než se Marion stačí vypořádat se svými pocity viny, události naberou zcela nečekaný spád.
 
Majitelem motelu je totiž nesmělý mladík Norman Bates (Anthony Perkins), a ten skrývá veliká tajemství jak v přilehlém rodinném domě, tak především ve své duši. Marion, Sam, soukromý detektiv Arbogast (Martin Balsam) i Marionina sestra Lila (Vera Milesová) mají před sebou dobrodružství, o jaké nikdy nestáli…"
 
 

Psycho - trailer


Nezapomeňte, že v sobotu proběhne další večer v režii zvráceného Festivalu otrlého diváka. 8. 5. ve 20:30 začíná na Mojekinolive.cz šílený kousek nazvaný  "Syrová síla". Snímek Edwarda D. Murphyho slibuje další nevšední zážitek a kolosální zábavu! Virtuální lupení nakupujte ZDE.

"Jak jinak oslavit svátek 8. května než hororově-karatisticky-zombie-dobrodružně-erotickým-survival ajntopfem! Syrová síla totiž odhaluje, že někteří nacističtí pohlaváři unikli spárům spravedlnosti a v exotickém vyhnanství se živí třeba tím, že zásobují nahotinkami lidožravé mnichy. Naštěstí je nablízku parta amerických turistů, kteří sice přijeli za hambatou zábavou, ale nezaleknou se kanibalů ani nemrtvých samurajů."

 


Syrová síla - trailer
 

Pojďme si číst a začněme tradičně Stephenem Kingem. A vězte, že nebudeme recyklovat. Na tento měsíc si totiž Dobrovský připravil zbrusu novou knihu s kratšími prácemi, kterou nazval "Když teče krev".
 
"Čtyři dosud nepublikované novely v souborném vydání, které v angličtině vyšlo v dubnu 2020, dostávají v éře světové pandemie nový rozměr. Kromě očekávaných nadpřirozených hororových témat a nové pohledy na povahu zla jsou Kingovy příběhy podtrženy veskrze pozemskými strachy, jako jsou obavy z blížící se smrti.
 
V jedné z povídek se Stephen King vrací ke svému oblíbenému hrdinovi – spisovateli, tentokrát neúspěšnému, a fanoušci předchozí „kingovky“ Outsider budou potěšeni návratem Holly Gibneyové v titulní povídce."
 
 


Žánrovou lahůdku si pro nás připravilo také nakladatelství Carcosa. Hodlá nás totiž blíže seznámit s tvorbou amerického autora Thomase Ligottiho, jemuž vydá v pevné vazbě povídkovou knihu "Písně mrtvého snivce", která bude první z edice "Temnosti".

"Debutová sbírka povídek jednoho z největších současných autorů weird fiction, velmistra hororového žánru, spisovatele, který od osmdesátých let minulého století spřádá podivné příběhy, v nichž z nočních můr vystupuje iracionalita existence.

Ligottiho svět obývají posedlé postavy všemožných doktorů, umělců, profesorů, psychiatrů a psychopatů, protagonisté žijící v omšelých anonymních městech s pokřivenými domy a ulicemi a pohybující se v těžko postižitelné groteskní sféře, kterou sdílí s figurínami, loutkami a bytostmi, u nichž si nikdo nemůže být jistý, co skrývají pod maskou, nebo celou řadou masek. Jen zde zpoza oken hledí strnulí panáci se šíleným výrazem v očích, kteří vědí své o marnosti lidské existence."

 


Přímočarý atak na otrlost českých čtenářů podle všeho podnikne Monica J. O´Rourke, jejíž česká premiéra s příhodným titulem "Utrpení těla" slibuje extrémní čtenářský zážitek plný bezbřehého násilí. Vydává Golden Dog.

"Zoey se svou postavou nebyla nikdy spokojená. Nic si nenalhávala, byla tlustá. Chtěla si jen koupit knihu o hubnutí. Třeba by to tentokrát vyšlo. Třeba… Jenže stačilo jedno setkání a pak tma. Když se probudila, ocitla se na odtučňovací kúře, kterou si nedokázala představit ani v nejtemnějších snech. Strach. Znásilnění. Mučení. Bestialita. Nevěděla, co ta slova znamenají. Teď to poznává z první ruky. A bude toho ještě víc…

V knize najdete nejen román Utrpení těla, ale také povídky Jasmín a česnek a Experiment s podstatou lidství. Která z povídek vámi otřese víc? Přinášíme vám na český trh americkou autorku, jejíž jméno si budete pamatovat. Jen málokdo je tak brutální jako Monica J. O’Rourke."

 

 

Prvním kouskem se českému publiku představí také americká spisovatelka se stylovým jménem Shelley Jackson. Její román "Mizení Sybil Jonesové" u nás vydá Jota.

"Jedenáctiletá Jane Grandisonová, kterou trápí silné koktání, sedí na zadním sedadle auta v ruce svírá dopis, který ji umožní bydlet a studovat na Odborné škole Sybil Joinesové pro ústoslyšící & duchomluvné děti. Škola, založená v roce 1890 ředitelkou Joinesovou, je na první pohled útočištěm pro děti, kde vyléčí jejich vady řeči.

Kvůli svému strašidelnému a tragickému dětství má ale ředitelka v plánu něco jiného. Sybil je průkopnicí v oboru nekrofyziky a snaží se využít dar, který spolu se svými studenty má – díky koktání jsou schopni dát průchod hlasům duchů z říše mrtvých, říše, kterou je ředitelka schopna kdykoliv navštívit. Problémy ovšem nastanou, když se ztratí jedna studentka, což přitáhne pozornost rodičů a policie."

 


Tak trochu smutnou zprávu máme pro všechny, kterým se líbila kniha "Mimo prostor a čas" od Clarka Ashtona Smithe. Ta se totiž neprodávala tak dobře, jak si vydavatel Plus představoval a tudíž padlo rozhodnutí další Vybrané spisy Clarka Ashtona Smithe nevydávat. Náplastí budiž fakt, že se druhého dílu sbírky povídek "Vládce snů" ujala Kniha Zlín a vydala ji alespoň jako eknihu.

"Od uliček středověkého města Averoigne hemžících se upíry až po zářivé kupole posledního obydleného světadílu Zothique nás Clarke Ashton Smith, tento čaroděj světové fantastiky, provádí po zapomenutých říších nekromancie a nočních můr, ztracených světů a dalších dimenzí. V kouzelných krajích Hyperborey, Atlantidy a Xiccarphu se v záři blednoucích paprsků zapadajícího slunce setkáváme s ničivou magií, démonickými činy a zástupy nemrtvých…"

 


Nu a na závěr ještě jedna dobrá zpráva pro všechny, kterým se zalíbila tvorba Marka E. Pochy, jemuž česky prozatím vyšly romány "Bestie" a "Oni". Pokud jste se nepustili do jeho prvotiny "Krajina kanibalov" z roku 2016 z toho důvodu, že máte problém s četbou ve slovenském jazyce, potom je váš trabl vyřešen a díky Carcose se můžete směle vrhnout do "Země kanibalů" v českém překladu Milana Žáčka.

"Pětice slovenských vysokoškoláků přilétá do Peru, aby se obeznámila se životem běžných obyvatel, mimo ta nejtypičtější turistická centra. V touze poznat vnitrozemí, kde nehrozí, že se budou prodírat davy zahraničních cestovatelů, kývnou na nabídku místního mladíka Solomona, který jim chce ukázat jedno kouzelné místo v srdci pralesa.

Naši zvídaví a neohrožení dobrodruzi – tři chlapci a dvě dívky, vyzbrojení kamerou, fotoaparáty i nezbytnou láhví domácí pálenky – se tak ocitnou v místech, o jakých se jim ani nesnilo. Ale v pralesním ráji rozhodně není všechno romantické a ideální. A jak už to tak chodí, Nina, Marko, Renča, Jojo a Viktor poznají odvrácenou stránku výprav do neznáma."

 

 

Není to pro tento měsíc špatná nálož, co říkáte?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.