Recenze: Christian Death - Evil Becomes Rule

Americká legenda letos přijede do Prahy a přiveze s sebou zbrusu novou desku, na kterou jsme se samozřejmě podívali pěkně zblízka...

Christian Death - Evil Becomes Rule
Vydal: Season of Mist, (43 min)

Dlouhých sedm let uprchlo od vydání poslední studiovky Christian Death, řeknu vám, letí to jako blázen. Ani podle slov Valora Kanda nebyla tahle pauza nikterak plánovaná. To vám člověk takhle koncertuje, pak svět zabrzdí covidová pruda, s ní spojené fronty na lisování elpíček a rázem vydáváte album o pětiletku později. Ale vzhledem k tomu, že se na desce pracovalo tak nějak průběžně, dá se říct, že na předchozí „The Root of All Evilution“ zvukově poměrně navazuje. I když tu menší odlišnosti jsou - na to jsme od živoucí legendy ostatně zvyklí.

 

Christian Death - Blood Moon
 


Nervózní smyčce v úvodu „The Alpha and the Omega“ vás přenesou do mystického podsvětí stejně spolehlivě jako skříň do podstatně temnější Narnie. Průvodcem vám bude Valorův důvěrně známý hlas a brzy se dočkáte i ježibabích výkřiků Maitri, kterým sekunduje bestiálně zkreslená kytara. Ta barví celou desku do bouřkových mračen a pokaždé, když spustí, rozpoutá pořádné hřmění. Když se naopak trochu vyjasní, prokvetou basový podklad typické kytarové vyhrávky.

Ten sound je místy natolik zničující a nemocný, že jsem si při úvodním riffu v „Elegant Sleeping“ vzpomněl na zabijácké album „Domination“ death metalových klasiků Morbid Angel(!) A nebylo to v rámci alba naposled. Ale neděste se. Christian Death tak trochu kašlou na to, jestli momentálně znějí metalově, nebo drtí deathrockový kvapík. Pro ně jsou stylové škatulky pouhým jazykem, kterým posluchači předávají svou osobitou tvorbu a ať momentálně zní jakkoliv, jejich rukopis po chvíli bezpečně poznáte. Člověk se navíc nemůže divit, když bicí opravdu svižně namlátil Pao z mathcore party Kaonashi a s kytarou vypomohl hostující Chuck Lenihan, který hrál třeba s Genitorturers. 

 

 

Maitri odzpívaná skladba „Elegant Sleeping“ je spolu s následnou „Blood Moon“ nejkovovějším příspěvkem na desce, ale i tak je v tom nářezu čas na melodičtější party a alfou a omegou celku je hlavně atmosféra, která je často pořádně temná a hororová. Krásnou ukázkou je třeba track „Abraxas We Are“, který smrdí po všech čertech. Své k tomu mají opět co říct smyčce a jestli se mi něco opravdu zamlouvá, je to studiově neučesaná kytara, která skřípá, vazbí a burací nespoutaně a živelně, přesně jak to mám rád. Duet obou hlasů potom dotváří dokonalou synergii, která vrcholí sbory, které jakoby parodovaly gospelové chorály.

„The Warning“ je civilnější věcí, která nás z mystických zahrad přenese zpátky na zparchantělou matičku zemi a nadhodí téma naší domnělé svobody a uspořádaní mocenských chapadel. Přiznávám bez mučení, že ji v mých uších naprosto zastínila následující kráska „Beautiful“. Té jsem naprosto propadl. Je živoucím důkazem, že lze skloubit půvab, zármutek i energii. Dokáže dojmout v závojích houslové trachtace, strhnout deathrockovým šmrncem a vám nezbude nic jiného, než si podupávat a kroutit se i ve smutečním rubáši. Překrásná funerální oslava a můj osobní vrchol alba.

 


Christian Death - Beautiful

 

Že se Christian Death nebojí říznout ani do současných témat, která trápí dnešní svět, není žádnou novinkou ani překvapením. V „Rise and Shine“ tohle rozjímání proplétají parádní kytarové vyhrávky, které mi připomněly Paradise Lost a vlastně to vůbec nezní zle. Titulní song je ryzí náladovkou plnou zneklidňujících zvuků, která mete cestičku závěrečné dvoudílné skladbě „Who Am I“. Ta je plná výčitek a rozčarování z lidské bezcitnosti, kterou umocňují dramatické housle i silné vokály. Druhý part je jakýmsi dovětkem a výpravou někam do jihoafrického ghetta, kde stejně nešťastně rapuje hostující Kwa B, který možná využívá úplně jiný hudební žargon, přesto však mluví (pěje) o tom samém jako Valor s Maitri. 

Tohle jsou Christian Death. Je jim fuk, jestli svou tvorbou někoho pobouří nebo naserou. Vědí, co chtějí říct a forma sdělení z nich plyne samovolně. Nemusejí už dávno nikomu nic dokazovat. Jsou opravdoví, nahráli další silnou desku a my se můžeme jenom těšit, na jejich letošní návštěvu Prahy v rámci Prague Gothic Treffen.

HODNOCENÍ 80%

 


Tracklist:

01 The Alpha and the Omega
02 New Messiah
03 Elegant Sleeping
04 Blood Moon
05 Abraxas We Are
06 The Warning
07 Beautiful
08 Rise And Shine
09 Evil Becomes Rule
10 Who Am I (Part 1)
11 Who Am I (Part 2)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.