Květnové strašání

Květen byl v kinech absolutně marný, ale knižních novinek se nashromáždilo takové množství, že to vlastně ani trochu nevadí. A nejde jen o množství. Vybrat by si měl každý něco a některé tituly jsou opravdové šlupky. Pojďme si je projít...

Nejen nekončícím koloběhem reedic starších kousků jsou živi fandové Stephena Kinga. Živoucí legenda se stále hlásí s novými kousky a jeden z nich jde na pulty právě tento měsíc. Už netradiční titul "Pohádka" dává tušit, že se autor vyřádil a je jasné, že pohádka od Kinga bude tak trochu jinou pohádkou... Vydavatelem je samozřejmě Beta Dobrovský.

"Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci.

Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem. V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umějí vrátit čas." 

 

 

Velká očekávání jsou vkládána do novinky Thomase Olde Heuvelta, který nadchl hororové čtenářstvo čarodějnickou peckou s břitkým titulem "Hex". Jestli se mu daří držet si vysokou laťku kvality i v románu "Echo" si ověříme díky nakladatelství Argo.

"Echo Thomase Oldeho Heuvelta je mrazivý thriller o posedlosti a nezdolné síle přírody. Nicka Greverse a jeho lezeckého parťáka Augustina přitahuje Maudit, odlehlá hora ve Švýcarských Alpách. Informace o ní jsou skoupé a v jejím okolí vládne neobvyklý klid. Když horolezci vstoupí do přilehlého údolí, zmocní se jich zlověstný pocit, že nejsou sami.

Nedlouho poté je Augustin mrtev a Nick se probere z komatu zmrzačený, s obličejem omotaným obvazy. Čeká ho náročná rekonvalescence, brzy si však uvědomí, že trauma vyvolané nešťastnou událostí není to jediné, co ho pronásleduje. Něco se v něm probudilo… Thomas Olde Heuvelt překonává románem Echo sám sebe. Strhující kniha, která vás už od první děsivě napínavé scény zcela pohltí."

 

 

Pokud vám padl do oka Adam Nevill díky románům "Rituál" či "Rudá zem", potom si v knihovně udělejte místo na další kousek. Britskému spisovateli totiž Fobos vydal další kousek, který se v češtině jmenuje "Dobří sousedé". Je jasné, že zase taková idylka to nebude...

"Peněz je málo a jejich nový domov potřebuje rekonstrukci. Nachází se daleko na venkově anglického jihozápadu a na konci jeho zahrady se rozprostírá prastarý les. Tom a jeho rodina jsou na míle daleko od všech známých. Jeho žena Fiona nikdy nebyla přesvědčená, že koupě domu v aukci, který spolyká spoustu peněz, byla dobrý nápad. Nejen proto, že v něm předchozí majitel spáchal sebevraždu. A nikdo nedokáže vysvětlit proč.

Sotva překročí práh a už během několika dní začnou nepřátelské výměny se starším párem ze sousedního domu. Tomovy sny o budoucím štěstí se začínají kvůli eskalujícím rozbrojům rozplývat. Tom je čím dál izolovanější a utrápenější, riskuje ztrátu domova, těch nejbližších i svého rozumu. Protože přece jen blázen by si mohl myslet, že ti podivíni na druhé straně živého plotu mají nadpřirozené schopnosti."

 

 

Americká autorka Jennifer McMahon se může pochlubit dokonce již pátou knihou, která jí byla přeložena do českého jazyka. Novinka "Klub monster" vyšla také u Fobosu a potěší všechny sběratele duchařin...

"V novém románu inspirovaném klasickým dílem světové literatury Frankenstein od Mary Shelley přivádí spisovatelka Jennifer McMahon své čtenáře ke zjištění, že monstra neexistují jen na stránkách knih a filmových plátnech, ale žijí i mezi námi. Příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách, rok 1978 a 2019, napínavě vykresluje svět psychiatrického sanatoria Domova na kopci, u jehož zrodu stála doktorka Helena Hildrethová, babička dvou osiřelých dětí, Violety a Erika, kterým věnuje veškerou svoji péči, pozornost a lásku.

Jednoho dne ale do rodiny přichází nová dívka, tichá a bojácná Iris. Violeta nadšeně vítá svoji novou sestru a přijímá ji do svého klubu monster, kde spolu s bratrem rozebírají vlastnosti jednotlivých netvorů a sepisují způsoby, jak je zničit. Minulosti ale nelze uniknout a Via pomalu zjišťuje, že její dětské představy o monstrech nabývají až hrůzně skutečné podoby.

 


Naopak čistě současná a palčivá témata zpracovává ve svém románu "X" David Demchuk. Jde o druhý zásek kanadského autora, ale zároveň o první překlad do češtiny o jehož vydání se zasadil Golden Dog.

"Z torontské gay komunity mizí muži. Jsou to lidé na okraji společnosti, zranitelní. Jeden po druhém po sobě zanechávají malé skupinky zmatených a vyděšených přátel. Na pozadí homofobie v průběhu desetiletí, od HIV/AIDS krize a nepokojů až po gentrifikaci a policejní brutalitu čelí přeživší nečinnosti zákona a nezájmu společnosti. Ale jak pohřešovaných přibývá, pozůstalí si začínají uvědomovat, že ten, kdo nebo co tyto muže unáší, to dělá déle, než si lidé dovedou představit.

Do příběhů zmizelých je vetkán osobní příběh Davida Demchuka, život prožitý ve strachu a v zajetí hrůzy. Když se snaží pochopit vztah mezi queer a hororem, střetávají se fakta s fikcí a realita se začíná rozplétat."

 

 

Když už jsme u Golden Dog. Martin Štefko rozjel zbrusu novou edici nazvanou výmluvně Old School Horror a chce v ní na český trh vytahovat zapomenuté americké horory z osmdesátých let. Prvním zářezem je kniha "Když nás temnota miluje" od Elizabeth Engstrom.

"Sbírka dvou novel, které v sobě spojují krásu a hrůzu skryté za zdánlivou jednoduchostí života na malém městě.

Když nás temnota miluje... Sally Ann je mladá farmářka, stále ještě nadšená z nedávné svatby a zářivé budoucnosti. Jenže neopatrný průzkum ji zanechá uvězněnou pod zemí, učí se znovu žít v nepřítomnosti všeho, co kdysi znala. I když je Sally Ann poháněna láskou a světlem, nachází v sobě tu nejhlubší temnotu.

Krása je… Stará Martha Mannes je součástí města Morgan v Illinois od svého narození. Celé město ji zná jako ženu mdlého rozumu, která se narodila bez nosu, ale Martina mysl nebyla vždycky prázdná. Odhalení monstra pohřbeného hluboko v jejích vzpomínkách může vrátit jiskřivé dítě, kterým kdysi byla… nebo může její okolí uvrhnout do nočních můr malé holčičky."

 

 

Zdá se, že se u Fobosu chytil i Lee Mountford. Po románu "Sídlo hrůzy" je totiž na pořadu dne další dílo, které pokračuje v načaté sérii "Štvanci". Druhý svazek dostal jméno "Ďáblovy dveře".

"Halloweenská noc roku 1982. V Hotelu Blackwater, dříve známém jako dům Perronových, bylo brutálním způsobem zavražděno nebo zmizelo mnoho lidí. Události té noci zůstaly obestřeny tajemstvím. Až doteď…

Ray a Rita Pearsonovi se společně s dcerou Chloe do hotelu přestěhují, aby pomohli s jeho renovací a slavnostním otevřením. To vše pod pozorným dohledem podivínského majitele Marcuse Blackwatera. S blížícím se otevřením hotelu se v něm začínají dít nevysvětlitelné věci. Dokonce i Rita se začíná měnit. Aniž by si to rodina uvědomovala, někdo v pozadí spřádá úplně jiné plány a Marcus Blackwater má také svůj vlastní – na němž už začal před mnoha lety pracovat jeho dědeček.

Příběh vrcholí děsivým zvratem událostí, který naprosto změní vše, co jste si dosud o tomto domě… a jeho obyvatelích mysleli."

 

 

Skvělou zprávou je, že v edici Zrnka temnoty nakladatelství Golden Dog vyšla novelka Lucy Taylor "Sklíčenost". Americká autorka se poprvé představila skvělou povídkovou sbírkou "Vztek a další příběhy" (recenzi najdete ZDE). S tou zabodovala a na její mix hororu a westernu jsme právem zvědavi.

"Když Ruth Abbott utíká před nevydařeným milostným vztahem, najde práci v konvoji směřujícím na západ. Nikdy by ji nenapadlo, že se brzy zaplete do děsivé sítě ztracených dětí, čarodějnictví a satanistických rituálů. Starý mexický curandero, kterého požádá o pomoc, jí poradí, aby okamžitě utekla, a naznačí jí, že i ona má temná tajemství, která mohou přitahovat zlo."

 


Nebylo by to nakladatelství Golden Dog, aby nevytasilo i nějaké české jméno. Tentokrát došlo na Petra Švece a jeho druhý román "Rovnováha". Petr debutoval v roce 2017 příběhem "Otrávené duše". Nechme se tedy překvapit, jaký progres za ta léta udělal...

"Až donedávna si žil docela dobře. Měl práci, byt i skvělou holku, kterou chtěl požádat o ruku. Štěstí je ovšem vrtkavé, a tak stačila jedna malá nehoda, aby se jeho život rozsypal jako domeček z karet. Možná měl tehdy radši umřít. Netušil, že druhý svět existuje, dokud nespatřil svého prvního ducha. A to byl teprve začátek. Pozvolna začínal nabývat dojmu, že dar, jejž by nejraději vrátil, má hlubší smysl.

Zdánlivá náhoda střídala náhodu, přesto všechny jeho kroky směřovaly k místní továrně. Byl povolán… Ale kým? Kdo je vlastně jeho šéf? Myslel si, že se mu daří rozplétat tragická vlákna minulosti, a ani si nevšiml, že z nich spíš plete oprátku. Nikdy dřív nebyl smrti blíž než teď. Náhody totiž neexistují…"

 


Překrásným kouskem přispělo také nakladatelství Slovart, které dalo vzniknout knize "Příšerná hostina". Pokud se rádi přehrabujete v dějinách hororu v české literatuře, potom si tohle dílo, které sestavil Radim Kopáč určitě užijete. Navíc je na něj radost pohledět i díky ilustracím Františka Štorma.

"Tato kniha je postavená trochu jako polemika. Horor v české literatuře si totiž nikdy nevystačil jen s žánrem prózy a časovým rámcem konec 18. a počátek 21. století, jak se traduje a jak o tom svědčí řada knižních publikací. Iracionální strachy a úzkosti, hrůzy a další hraniční stavy tady s námi byly samozřejmě od počátku: v písni, v básni, v legendě i morytátu, později v novinové zprávě; v literatuře vysoké i nízké, u Máchy a Erbena stejně jako v anonymním městském folkloru, ve středověkém popisu mučení nebohé panny i ve stručné referenci o spartakiádním vrahovi nebo vražednici s náklaďákem; prostě napříč širými lány fikce a non-fikce od nejstarších památek české literatury podnes.

Kniha shromažďuje přes stovku textů nejrůznější povahy i umělecké, potažmo estetické kvality, a je tak v nejlepším slova smyslu quodlibetem. Ačkoli tu jistě není všecko, každý si může počíst dle libosti. Vytáhnout ze stránek svůj vlastní jedinečný horor. Zdůraznit strach, tajemství, hrůzu nebo šílenství, jak se komu líbí."

 


Jan Horníček vydal již třetí knihu ze série s osudy Viléma Javořiny, ale až nejnovější "Vlkodlak" zavadil i o hororové hájemství. Nakolik se našinci může zamlouvat, to se dozvíme díky příspěvku nakladatelství Kalibr.

"Dobrodružství bývalého jezuity Viléma Javořiny pokračuje jeho návratem do Schwarzwaldu, kam jej násilím zavlečou zlotřilí francouzští oficíři. Má je coby před gilotinou uniknuvší vězeň zavést do Ďáblovy štoly, kde se skrývá prastaré tajemství, dříve poodhalené vlkodlačím znamením. Vilémova pouť, poznamenaná útěky i chrabrým bojem, odkrývá leckterou záhadu temného hvozdu, často na hraně rozumných úvah a přeludných vizí. Pronásleduje tedy skvadru zlosynů i přízrak popraveného doktora Šulce, nebo se to zjitřeným myslím jen jeví?"

 


Máte rádi gamebooky? Potom vám možná udělá radost už desátá kniha série Fighting Fantasy. Steve Jackson u nás vydává u nakladatelství Perseus a jeho novinka se jmenuje "Pekelný dům".

"Venku zuří bouře a tvou jedinou nadějí je úkryt - podivný zchátralý dům, který zahlédneš v dálce. Jenže hledání útočiště v tomto místě tě přivede k dobrodružství, při kterém běhá mráz po zádech a v žilách tuhne krev. Děsiví obyvatelé pekelného domu tě budou strašit navždy. Kdo ví, kolik nešťastných poutníků už v jeho hrůzných zdech zahynulo? Podaří se ti v něm přežít noc?

Kniha představuje bránu do světa, v němž se právě ty staneš hrdinou! Ty v ní rozhoduješ, kterou cestou se vydáš, jakým nebezpečím se postavíš a se kterými netvory budeš bojovat. Dle původního číslování desátý díl legendární gamebookové série Fighting Fantasy v novém exkluzivním vydání. Obsahuje četné redakční úpravy, má pevnou vazbu a uvnitř naleznete i skládací mapu Pekelného domu. Oproti původnímu vydání obsahuje všechny originální ilustrace."


 

 

Máte vybráno? My popravdě nevíme u čeho začít!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.