Se Souxsie rovnou do pekla (nebo raději do kina)

podzemi asbelowDnes se místo na desky podíváme do kina, protože nás Demi Mortuus vezme na jeden z čerstvých hororů. Jaký je snímek "Pod zemí"? Přečtěte si sami...






 

 


Pod zemí (As Above So Below)

 

Režie: John Erick Dowdle
Hrají: Ben Feldman, Edwin Hodge, Perdita Weeks, Théo Cholbi, Marion Lambert, Ali Marhyar, Cosme Castro, François Civil

Jít do kina v pozdní odpoledne má svoje nesporné výhody. Když je v celém sále asi pět lidí, je minimalizována hranice intenzity otravného hlučení. Nehledě k faktu, že si člověk může nerušeně natáhnout párátka a vytáhnout z báglu láhev vína. Odzátkováno jest a projekce může začít. Na plátně zrovna začíná found footage, o kterém jsme u nás už několikrát psali. Hurá do katakomb, začíná horor „Pod zemí“!
 
as-above-so-below1-as-above-so-below-john-drew-dowdle-get-passionate-about-filmmaking
 
Po pár hltech si zvykám na roztřesenou kameru a ihned si uvědomuju příjemně překvapivý poznatek. U FF hororů bývá častým nešvarem, že se zkraje dělají opičky na kameru, seznamujeme se s protagonisty tím, že sledujeme jejich každodenní trapné činnosti a posloucháme klasické plytké řečičky. U bijáku Johna Ericka Dowdla tomu tak není. S hlavní hrdinkou se naopak sžijeme během dramatických událostí, které nás v úvodu hodí spolu s ní do íránské jeskyně. Tam Scarlett Marlowe nalezne „Růžový klíč“ a naváže tak na bádání svého otce. Ten obětoval život (doslova) nalezení „Flamelova kamene“. Nicolas Flamel prý v roce 1383 dokončil transmutaci a odhalil tajemství „Kamene mudrců“ (zdravíme Ashleyho). Naše další cesta tedy vede do Paříže, kde tento chlapík žil a spočívá i po smrti.

Scarlett je děvče činu a tak neváhá a naverbuje svého někdejšího amanta George (kterého kdysi nechala v turecké base – inu ženská) a který se i tak nechá ukecat (inu – chlap) k výpravě do pařížských katakomb, kam vede další cesta za odhalením velkého mystéria. Aby snad místo povinností vůči lidstvu nemysleli v podzemí na nějaké retro, posílí je ještě trojka, která je mezi kostmi jako doma. Na scénu se tak dostávají Papillon, Zed a hlavně Souxsie (zdravíme Banshees).
 
Pod zemí - oficiální trailer
 
Výprava se komplikuje, hrdinům se vracejí hříchy vlastní minulosti a okolnosti je nutí sestupovat pořád níž a níž. A kam hlouběji se můžete dostat z podsvětí? To už si jistě zjistíte sami. Pravdou je, že onu druhou polovinu se již čertužel nepodařilo ukočírovat tak dobře. Není to úplně zlé, občas se člověk lekne, ale jinak je to takový nekompaktní mišmaš, který si klade za cíl poděsit, což je samozřejmě chvályhodné, jenže chybou je, že to celé začne trochu zavánět procházkou pouťovým „domem hrůzy“. 
 
67372020-2a25-11e4-a4aa-35e54fa01ce0 as-above-so-below
 
Tady se ukázalo, že je prozíravé vzít si do kina víno. Díky tomu jsem finále vnímal vstřícnější optikou. Druhá věc je, že jsem se při tom taky kroutil v křesle, i když ne hrůzou, ale kvůli plné měchuřině. Zázrak se nestal, nadšení se nedostavilo, ale pokud nemáte přemrštěná očekávání, nevadí vám třesoucí se ruka kameramanova a trochu toho cucání z prstu, pak by vás tohle strašání zklamat nemuselo.
    
Hodnocení: 70 %
 
Režisér John Erick Dowdle není žádný hororový panic. Co jste od něj dosud mohli zaznamenat?
 
Devil (Ďábel) - 2010

Film, který předcházel běhání pařížským podzemím, byl podstatně statičtější. Odehrával se víceméně celý ve výtahu, který se ještě ke všemu zasekl. V něm uvízlo pět lidí a bylo nuceno to tam společně nějak přežít. Už to samo o sobě by bylo náročné. Situaci však ještě komplikuje fakt, že jedna ze zúčastněných figur je ďábel sám. Snímek je prvním příspěvkem plánované hororové série "The Night Chronicles", kterou rozjel M. Night Shyamalan.
 
 
Ďábel - oficiální trailer
 

Quarantine (Karanténa) - 2008

Tady se už zase běhá. Samozřejmě s kamerou v ruce. Televizní reportérka Angela Vidal a její kameraman razí do ulic Los Angeles, aby natočili rutinní šichtu místních hasičů. Ti se vydávají na záchrannou akci do jednoho obyčejného domu, který již nemá tak docela obyčejné obyvatele. "Karanténa" je dobrý film. Těžko se však dá brát jako zkouška režisérova umu, neboť se jedná o kompletně přetočený hit "REC", do nějž je jako bonus nastrčena Dexterova ségra (Jennifer Carpenter).
 

Quarantine - oficiální trailer
 
The Poughkeepsie Tapes - 2007

Tenhle debut se docela vydařil. V mystifikačním dokumentu sledujeme policisty a svědky, kteří nás seznamují s nalezenými videokazetami, které zachycují práci jistého šikovného sériového vraha, který si umí pohrát nejen se svými oběťmi, ale evidentně i s muži zákona. Dojde i na poměrně nečekanou a svým způsobem "milou" pointu a pokud máte podobný styl rádi, určitě si na "pásky z Poughkeepsie" posviťte.
 
The Poughkeepsie Tapes - oficiální trailer

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Film As Above As Below bol podla mňa absolútny prepadák http://dwarfgoth.blogspot.sk/2015/01/as-above-so-below-mysteriozny-film-usa.html

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.