Dubnové horornovinky

Jestli fanda filmového hororu v březnu nevěděl kam dřív skočit, pak si v dubnu trochu dáchne. A protože to nebude příliš jiné ani v knihkupectvích, bude aspoň zase jednou čas na dohánění restů. Na co tedy bude možné se těšit?

Jediným hororem, který v dubnu proběhne multikiny, bude snímek "Neutečeš" ("It Follows"). Ten má na svědomí režisér David Robert Mitchell, který je jinak zatím úplným panicem, co se krvavého řemesla týče. Trailer taky není zrovna strhující, těžko tedy čekat nějaké velké věci. Na druhou stranu je fakt, že člověk může být jen příjemně překvapen. A o co půjde?

"Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem.

Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout?"

 


Neutečeš - trailer


Pokud vás démoni nelákají a nemáte problém dostat se do Prahy, byly by tu ještě dvě lahůdky, které nabízí kino Bio/Oko. Ve čtvrtek 9. dubna zde budete moci shlédnout legendární Cameronovy "Vetřelce", tedy "Aliens". Přesněji jejich režisérskou verzi. Kultovní pokračování taktéž kultovního "Vetřelce" je natolik strhující, že velké plátno zkrátka potřebuje.

"Důstojnice Ripleyová, která jako jediná přežila boj na život a na smrt v nákladní lodi Nostromo s vesmírným vetřelcem, je po několika letech nalezena záchrannou lodí a vrací se zpět na Zemi. Když už se zdá, že je po všem, začíná horor znova, tentokrát na vzdálené, nedávno kolonizované, planetě. Tentokrát ne všichni proti jednomu, ale Ripleyová se skupinou speciálně vycvičených vojáků proti tisícihlavé smrtící síle vetřelců."
 


Vetřelci - trailer


Druhou lahůdkou bude promítání nádherné strašidelné pohádky Karla Zemana "Čarodějův učeň". 18. dubna tedy Mistr znovu otevře Koraktor a Krabat bude muset dokázat, že je láska silnější než černá magie.

"Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera.

Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku."


Čarodějův učeň - trailer


Nabídku čtiva, jako už tradičně, zachraňují Knihy Dobrovský a jejich péče o dílo Stephena Kinga. Tentokrát si můžete v novém vydání pořídit paperbackovou verzi povídkového souboru "Všechno je definitivní". Je v něm tolik zajímavých textů, že se na ně brzy podíváme v podrobnější recenzi. Na své si přijdou třeba milovníci Rolanda z Gileadu, což bude samo o sobě pro mnoho fandů důvodem ke koupi.

"Napětí, okamžitá podmanivost a schopnost probouzet v nás strach jsou jen některými z atributů úžasně plodné představivosti možná nejlepšího vypravěče naší doby. Ať už píše o setkání s mrtvými či téměř mrtvými nebo o hrůzách, které na nás číhají v běžném životě, od odvykání cigaretám až po zahradní výprodeje, představuje se nám Stephen King ve všech čtrnácti temných povídkách této sbírky ve vrcholné formě.

Všechno je definitivní, první sbírka povídek po Nightmares & Dreamscapes, obsahuje i Jízdu na střele, Kingovu originální e-knihu, která přilákala přes půl milionu online čtenářů a stala se nejznámější povídkou desetiletí. Jízda na střele, v této sbírce poprvé uveřejněná tiskem, vypráví příběh Alana Parkera, který se snaží dostat stopem do nemocnice, kde leží jeho matka, jenže nastoupí do auta ke špatnému řidiči.


V povídce Oběd v Gotham Café promění nepříčetný vrchní schůzku rozhádaného páru v krvavý masakr. Ústřední postavou audio-povídky 1408, zde poprvé v knižní podobě, je úspěšný spisovatel, jehož specialitou jsou díla jako "Deset nocí na deseti strašidelných hřbitovech". Noc v pokoji 1408 hotelu Delfín sice přežije, ale je jisté, že o strašidlech už nikdy psát nebude..."

 

Nakladatelství Čas nabízí román Alexandera Stainfortha "Pád noci". Nakolik se tento napínák vydařil se budeme muset přesvědčit sami, nicméně anotace nám prozrazuje následující:

"Rachel Adamsová unikla před dvanácti lety ze spárů sériového vraha. Traumatický zážitek ji poznamenal natolik, že se rozhodla obětovat soukromý život a soustředit se jen na kariéru novinářky ve Washingtonu. Ta se však nevyvíjí očekávaným směrem, a tak využije pracovní nabídky svého přítele ze studií Charlieho Parkera a odjíždí do kanadského Edmontonu, kde si konečně přiznává, co k Charliemu cítí. Jejich láska ji osvobozuje od minulosti a naplňuje ji štěstím, které dosud nepoznala.

Krátce poté jí však někdo začne usilovat o život. Někdo, kdo ji velmi dobře zná a neštítí se použít jakékoli prostředky k tomu, aby mu patřila. Kolo zběsilých událostí se roztáčí a Rachel si musí vybrat, komu uvěří. Bude to agentka FBI, která Charlieho označila jako podezřelého, nebo temný přízrak s rudýma očima, jenž už jí kdysi zachránil život? Rachel ví jediné: konec je nablízku - a ona musí udělat všechno pro to, aby zachránila nejen svou duši..."

 


Česká scéna má také svoje zastoupení. "Krvavá Máry a jiné strašlivé historky" se jmenuje kniha Petra Janečka, kterou vydává Plot.

"Pravda nebo výmysl? Skutečné záhadné události, nebo smyšlené strašidelné historky? Tohle nejsou horory ani duchařské historky, které znáte z filmů, knížek nebo internetu. Jedná se o údajné skutečné zážitky skutečných lidí, kteří tvrdí, že se skutečně staly. Je to pravda? Nevíme. Tyto tajuplné příběhy se ale vyprávějí tak často, na letních táborech, školách v přírodě či na internetu, že je to až zarážející.

Etnolog a folklorista Petr Janeček, autor populární knižní série Černá sanitka, která se dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování, přináší výběr těch nejzajímavějších tajemných příběhů z dnešního ústního podání. Padesátka vyprávění z nejrůznějších míst naší země vypráví o nadpřirozenu, přízracích a záhadných událostech."

 


A pokud máte třeba mladší sourozence, či ratolesti, které chcete trochu poděsit a dát jim dobrý vklad do života, pak by vám mohla posloužit další kniha R.L.Stinea "Děsivé storky", která tentokrát nese podtitul "Doupě nestvůry".

"Gretchen a její nevlastní bratr Clark jsou naštvaní, že musejí jet na návštěvu k babičce a dědečkovi. Dědeček Eddie je skoro hluchý. Babička Rose zase pořád jenom peče koláče. A co je nejhorší, oba bydlí uprostřed ponurého bezedného močálu.

Těžko to může být větší průšvih, nemyslíte? Omyl. Protože babiččin a dědečkův dům je hrozně divný. Jeden pokoj v podkroví vypadá podezřele. Víte, ten zamčený pokoj. Ten, co se z něj ozývají prazvláštní zvuky...
Pojďte se bát! Hororový příběh, z edice Děsivé storky, u kterého vám zaručeně bude běhat mráz po zádech!!

 

 

Vzhledem k nedávnému sněžení se tedy nemusíme bát zůstat v dubnu ještě za pecí a užívat si strašidelných radovánek. O dalších hrůzách vás budeme samozřejmě nadále informovat...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.