Rozhovor s Akimbo

akimbo3Šumperská industriální trojice Akimbo se po mnohaleté hibernaci vrátila na scénu. Během letošního roku stačila vydat nové CD "Ein Tanz mit dem Tod", uspořádat první ročník Šumperk Industrial Festivalu a na koncertech v ČR i zahraničí ohromit publikum. Cestou na jeden z letních festivalů jsme si vážně i nevážně povídali se členy Akimbo o ruské hymně, chaosu, destrukci, nebo industrial festivalu...

 

 

CZ Sanctuary: Ahoj chlapi! Prozraďte nám, jak to vlastně všechno začalo...a skončilo...a zase začalo...

Akimbo: Po mnoha letech sbírání inspirace a odvahy se věci daly do pohybu v roce 1992, kdy se začalo zkoušet v neubautu, kde strašil ňákej kurva-skřet. Po prvním veřejným vystoupení 24.6.1993 proběhlo v následujících 3 letech několik legendami opředených performancí. Po mnohaleté pauze jsme se rozhodli v roce 2007 uspořádat jednorázový vzpomínkový koncert, který způsobil explozi v nás dřímajícího potenciálu.

CZ Sanctuary: Jak byste vlastními slovy charakterizovali vaši muziku ?

Akimbo: Technocoreová dechovka s prvky depresivně monotonního industrializovaně vyřvaného bucharu směřující k totálnímu chaosu a zběsilé destrukci zvuku s nádechem barokního komorního rapu.

CZ Sanctuary: Můžete prozradit, kdo vás hudebně ovlivnil ?

A
kimbo: Vlivů bylo strašně moc. Asi nejzásadnější vliv na naši tvorbu měl náš soudruh učitel ruštiny a hudební výchovy na základní škole. Po tisící repríze Kaťuši, a stopadesáté ruské hymny, o Vltavě nemluvě, bylo o našem dalším hudebním směřování v podstatě rozhodnuto...

 

akimbo_1993

Akimbo (1993) 


CZ Sanctuary: Po několika letech fungování se Akimbo na dlouhou dobu odmlčeli. Co se tenkrát stalo ?

Akimbo: První období existence bylo násilně ukončeno zcizením většiny arzenálu a následným vražedným incidentem během našeho vystoupení v Ostravě. Nebylo pak v našich silách dále smysluplně pokračovat.

CZ Sanctuary: Co bylo impulsem ke znovuobnovení kapely ?

Akimbo: Jeden z nás se rozhodl řešit svoji svízelnou situaci tímto krajním způsobem. Ostatní po několikatýdenním odporu a depresích zlomeni souhlasili.

CZ Sanctuary: Zkuste zhodnotit dosavadní tvorbu, vaše úspěchy a další milníky v historii kapely...

Akimbo: Na objektivní hodnocení jsme příliš zaujati a necháváme ostatním. Subjektivně asi takhle: Paráda! No úplně na posrání.

CZ Sanctuary: Jaká je současná sestava kapely ?

Akimbo: H R A, po celý čas trvání i netrvání beze změny.

CZ Sanctuary: V dubnu vyšla vaše deska „Ein Tanz mit dem Tod“. Jaké skladby na ní najdeme ?

Akimbo: Jsou tam nově předělané, přeladěné, zamíchané a zhutnělé verze skladeb z 1. období, další, které vznikaly v mezidobí i úplně nové věci. Budem rádi, když si lidi CD na našich webovkách akimbo.cz objednají a sami si udělají názor.

CZ Sanctuary: Jaké jsou vaše hudební plány do budoucna ?

Akimbo: Dělat dál to, co nás baví, hrát koncerty, dělat nový songy, poznávat lidi, poznávat sami sebe.

Akimbo_-_cross

Akimbo (2009) 


CZ Sanctuary: Jste organizátory Šumperk Industrial Festivalu. Co připravujete pro druhý ročník ?

Akimbo: Rádi bychom udrželi vysoku laťku z prvního ročníku a namíchali podobně zajímavou a různorodou a kvalitní směs domácích a zahraničních industriálních projektů. Je ještě brzo mluvit o konkrétním line-upu, zatím jsme předběžně domluveni s Muckrackers (FR), K.I.F.O.T.H. (SK). Přemýšlíme o dalších jménech tak, abychom zaujali co nejširší (nejen) industriální obec. Akimbo samozřejmě chybět taky nebude.

CZ Sanctuary: Můžeme vás někde v nejbližší době vidět a slyšet ?

Akimbo: V jednání je několik vystoupení u nás i v zahraničí. Nejvíc se těšíme na listopadový Wroclaw Industrial Festival. Ten je letos zase tak nabitej zajímavými jmény, že ti, kteří od nás těch pár kilometrů za hranice vyrazí, určitě nebudou litovat. Nás těší, že jsme se tam dostali taky.

CZ Sanctuary: Závěrečná otázka : Co byste vzkázali čtenářům našeho webu ?

Akimbo: Nečumte furt do internetu a pojďte taky někdy na ňákej ten koncert mrknout a zakalit, ať nám ta naše malá česká a moravská a slezská scénička úplně nechcípne na vyhynutí nadšenců ochotných pořádat ztrátový akce ;-)
 

 

Akimbo - live in Nancy, 13.6.2009

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.