Srpnové horornovinky

Srpenec strašidlům nepřeje. Člověk aby v knihkupectvích i v kinech flek od krve pohledal. Na(ne)štěstí něco takového už nemůže fandu hororu u nás zaskočit a doplňování vědomostí díky nepřeberným análům je v suchých měsících nadále aktuální. Na druhou stranu. Máte rádi děvčata, která neřeší nějaký ten chloupek? 


Snad vás potom potěší debut dánského režiséra Jonase Alexandera Arnbyho "Når dyrene drømmer" - v českých kinech "Když zvířata sní". Pokud vám po těle roste víc srsti, než je běžné, pak se v tomhle snímku možná najdete...

"Devatenáctiletá Marie, outsiderka v ostrovní komunitě, žije sama se svými rodiči. Nemá nikoho, komu by se mohla svěřovat, kromě Daniela, mladého muže okouzleného její divokou povahou. Místní lidé však mají z dívky obavy, neméně pak z její matky, která je upoutána na invalidní vozík, trpící záhadnou chorobou. Když Marie zjistí, že se její tělo mění – na její hrudi a zádech roste hustá srst – začne pátrat po odpovědích vztahujících se k utajované rodinné minulosti. Po něčem, co bude mít nedozírné následky pro ni i pro celou rodinu – a také na volbu, kterou musí učinit. Pustá skalnatá krajina Jutska zahalená do úchvatné palety mořských barev, doprovázená tradičními folkovými melodiemi, dává tušit neotřelý a sebejistý hororový thriller. Když zvířata sní, není radno je rušit. Bývají pak agresivní."

 

Když zvířata sní - trailer


Další snímek není čistou stylovkou, ale i on má šanci nás alespoň znepokojit, když ne vystrašit. Má jej na svědomí Joel Edgerton ("Velký Gatsby", "Věc: Počátek",...) a na přetřes v jeho filmu "Dárek" ("The Gift") přijde otázka, nakolik znáte svoje nejbližší. Znáte?

"Simon (Jason Bateman) a Robyn (Rebecca Hall) jsou mladý manželský pár, jehož život se odehrává přesně podle představ a plánů. A to až do dne, kdy náhodně potkají Gorda (Joel Edgerton), Simonova dávného známého ze střední školy. Od té chvíle se jejich budoucnost začíná pomalu ale jistě rozjíždět po děsivém a šíleném tobogánu. Po několika dalších náhodných setkáních a nečekaných návštěvách Simon a Robin začínají být z Gordova chování a slov znepokojení. A navíc se začnou objevovat záhadné dary, díky nimž se odkrývají podivná tajemství z minulosti. A Robyn se tak nejen dozvídá znepokojující pravdu o tom, co se odehrálo před dvaceti lety mezi Simonem a Gordem, ale především stojí před nečekanými otázkami. Jak dobře opravdu známe nám nejbližší lidi? Je dávná minulost navždy už jen minulostí?"

 

Dárek - trailer


A to je v kinech asi tak všechno. Pokud si půjdete pro knihu, pak budete taky muset vybírat hlavně mezi tituly, o kterých jsme si tady už psali. Ale i tak se alespoň něco málo najde. Na své si přijdou hlavně milovníci strašidelných domů!

Nakladatelství Argo totiž vydává klasický román americké spisovatelky Shirley Jackson "Dům na kopci" (v originále "The Haunting of Hill House"). Ten byl napsán v roce 1959 a je dobře, že si na něj můžeme posvítit i u nás.

"Do starého domu zvaného Hill House přijíždí čtveřice pátračů: odborník v okultních vědách doktor Montague, jeho asistentka Theodora, dědic domu Luke a také mladá dívka jménem Eleanor, o níž se téměř nic neví. Společně se rozhodnou přijít na kloub podivným úkazům, jimiž je dům proslulý. Ten však má s těmito nebohými tvory své vlastní plány.

Oldschoolová hororová klasika patří k nejznámějším dílům Shirley Jacksonové. Na tento román se odvolávají i takové hvězdy temných žánrů, jako jsou Neil Gaiman nebo Stephen King. Už několikrát se o jeho adaptaci pokusili filmaři, ale vystihnout obrazem hrůzu, jak ji slovně vylíčila autorka, se jim většinou nedaří."

 

 

Pokud máte doma mrně, pak vás může zaujmout snad jen titul "Děsivé příběhy: Zlatý labyrint" od Chrise Moulda. Tento příběh pro začínající fandy hororového žánru vydává vydavatelství Víkend a jedná se už o šestou knihu "Děsivých příběhů".

"Stanley Buggles dobře ví, že pokud se tu stále volně pohybuje vlkodlak, je Crampton Rock ve smrtelném nebezpečí. Kdo se postaví uprchlému zločinci, který se toulá divokým, větrným vřesovištěm? A jak ochránci pokladu ubrání zlatý důl před piráty?

Zlatý labyrint je šestým pokračováním příběhů jedenáctiletého chlapce jménem Stanley Buggles, který dostane jednoho dne tajemný dopis, z něhož se dozví, že se stal dědicem šlechtického sídla v ostrovním městečku Crampton Rocku. Prastrýce admirála, jenž mu majetek zanechal, jakživ nespatřil. Tajemný příběh plný napětí je provázen půvabnými obrázky, nezapomíná na humor a čte se s velikým okouzlením."

 

 

Doufejme, že nás září zaleje krví s daleko větší intenzitou. Když člověk, kterému nadměrně roste srst, začne žíznit, nekončí to většinou příliš dobře...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.