Velvet Vega: Chtěli jsme něco temnějšího a hlubšího...

O minulosti, hudebním vývoji i sexuální svobodě jsme si popovídali před pražským koncertem s dvojicí z Livorna.

Sanctuary.cz: Zdravíme do Livorna, jak se právě máte? U nás je touhle dobou kolem -5°C , což se vám asi jen tak nestane. Chybí vám zima nebo si užíváte celoroční teplo? Osobně vám trochu závidím. :)
Velvet Vega: Ahoj všichni! Jsme v naší kanceláři během depresivně šedého deštivého dne. Je tu rozhodně teplo (tipuji, že dnes je takových 6-8°), ale já (Chiara) rozhodně preferuji teplejší počasí, takže bych nejradši žila na místě, kde je celoročně 20°. Každopádně se moc těšíme do Prahy navzdory chladnějšímu počasí.

Sanctuary.cz: Ještě jsme si spolu pro Sanctuary.cz nikdy nepovídali, můžete se našim čtenářům trochu představit?
Velvet Vega: Jsme Chiara (syntetizátory a zpěv) a Francesco (kytara, syntetizátory a programování) a jsme z Livorna, což je přístavní město na pobřeží Toskánska (Itálie). Velvet Vega je postpunkový - synthwave projekt, který je aktivní od začátku roku 2018. Na konci roku 2018 jsme vydali naše první album “Collapsing” u Swiss Dark Nights a mezi 2018 a 2019 jsme hráli na několika italských festivalech a koncertech, kde jsme vystupovali po boku Hante, Qual, Geometric Vision, Bragolin, Agent Side Grinder, Spiritual Front, Shad Shadows a mnoho dalších.

V červenci 2020 jsme vydali maxisingl “Can’t Control” s dvěma zbrusu novými songy a s dvěma remixy od The Coventry a Lost Messages. Naše druhé album “We’ll Never Get Back” bylo vydáno 4. prosince 2021 opět u Swiss Dark Nights. Letos budeme vystupovat po Evropě a zároveň pracujeme na nových skladbách pro další album.

 

 

Sanctuary.cz: Když se máme vrátit na úplný začátek, dostaneme se k projektu The Love Thieves. Jaké kapely vás v začátcích inspirovaly a jak jste se vůbec vy dva dali dohromady? Stejně jako Velvet Vega i předchozí projekt tvořila pouze dvojice Francesco / Chiara, je to tak?
Velvet Vega: Popravdě jsme spolu začali hrát už v roce 2011 v jiném projektu a kolem roku 2013 jsme přešli na The Love Thieves, což už byl synthpopovější projekt inspirovaný kapelami jako Metrics nebo The Kills, ale taky klasickými new wave kapelami jako Depeche Mode, The Cure, apod.

Sanctuary.cz: Po The Love Thieves zůstalo dlouhohrající album „Soft“. Jaké na něj byly reakce a jak těžké bylo opustit již zaběhlé jméno a změnit jej na Velvet Vega?
Velvet Vega: Abych byla opravdu upřímná, tak jsme z různých důvodů nikdy nebyli moc spokojeni s tím, jak album “Soft” vyšlo. Reakce od publika byly docela pozitivní, ale cítili jsme, že už k němu nepatříme, takže jsme se po chvíli rozhodli projekt ukončit.

 


Velvet Vega - Collapsing

 

Sanctuary.cz: Jaký byl hlavní důvod změny? Je pravda, že váš novější materiál začal být temnější proti civilnějšímu projevu The Love Thieves. Chladnější syntezátorový zvuk lépe odrážel vaše momentální pocity? Nebo jste zkrátka tou dobou začali sami poslouchat jinou hudbu?
Velvet Vega: Přesně tak, chtěli jsme něco temnějšího a hlubšího, a právě proto jsme začali s Velvet Vega. Navíc jsme začali víc a víc poslouchat darkwave interprety a hudbu, takže byl pro nás přechod k naší současné hudbě přirozený,

Sanctuary.cz: Vy jste vydali demo songu „Reflection“ a hned po vás skočil label Swiss Dark Nights, u kterého jste dodnes. Bylo to tak jednoduché?

Velvet Vega: Bylo to docela jednoduché a přirozené a Valerio Lovecchio se hned stal naším kamarádem spíš než šéfem labelu. Poslali jsme mu pár demo songů, na kterých jsme pracovali, a on byl ihned nadšený, takže jsme vydali demo “Reflection” během tvorby alba “Collapsing”.

Sanctuary.cz: Jakkoliv je hudba Velvet Vega postavená od začátku hlavně na syntezátorech, stále je poměrně temná. Chiara navíc často využívá křik na úkor zpívání. Ventilujete rádi skrz svou hudbu negativní emoce?
Velvet Vega: Určitě. Zpěv je pro mě nejlepší cesta, skrze kterou můžu vyjádřit, jak se cítím, a je to vlastně takové odreagování. V našich písních většinou popisuji, co se děje uvnitř a mimo mě, takže ráda používám svůj hlas v celém rozsahu pro vyjádření svých emocí.

 

 

Sanctuary.cz: Proměnilo se nějak publikum na vašich koncertech v porovnání s érou The Love Thieves? Povězte nám jak je na tom Livorno, co se týče temné scény? Je kde hrát koncerty a kam zajít na party? Doporučíte nám nějaké další zajímavé kapely či projekty z vašeho okolí?
Velvet Vega: Ano, přestože se na scéně teprve objevujeme, jsme rozhodně víc známí a cenění, než když jsme hráli jako The Love Thieves. Temná scéna je v našem bydlišti nulová a Toskánsko obecně nabízí málo míst (možná dvě?!?), kde si můžete poslechnout dobrý darkwave. Ale určitě doporučujeme Cirque d’Ess, protože jsou dost nadaní umělci a navíc naši nejbližší přátelé.

Sanctuary.cz: Vaše druhé a dosud nejnovější album „We´ll Never Get Back“ je barevnější, co se nálady týče. Taková „Can´t Control“ působí vyloženě pozitivně a klidně by mohla hrát v některém dílu „Stranger Things“. Jak moc se Chiara a Francesco změnili jako lidé od roku 2014, kdy vyšly první nahrávky The Love Thieves? Nebo ještě jinak. Jak moc jste se oba změnili za jedenáct let, co jste spolu jako partneři?
Velvet Vega: No, určitě jsme se hodně změnili jako lidé i jako umělci, ale vždycky jsme měli vzájemnou důvěru a respekt v životě i v hudbě. Věřím, že během práce na “We’ll Never Get Back” jsme docela vyspěli, protože vzniklo v době pandemie a dalo nám možnost víc vyjádřit, kdo vlastně jsme a jak jsme se cítili. Kromě toho slučuje všechny naše hudební vlivy, které nesouvisí jen s darkwave nebo new wave.

 


Velvet Vega - My Desire

 

Sanctuary.cz: V klipu „My Desire“ jsou k vidění nějaké bondage techniky. Máte k těmto věcem nějaký vztah? Já jsem rád, že si zavážu tkaničky na botách…
Velvet Vega: Ne, k tomuhle nemáme žádný vztah, ale jsme objektivní lidé, takže věříme, že lidé by měli dělat to, co chtějí, aniž by byli odsuzováni. Pár let zpátky jsme potkali toho chlapíka z “La quarta corda” (provazového mistra) a jelikož “My Desire” mluví o sexuální svobodě, bylo docela jednoznačné, že pro video vytvoříme něco společně.

Sanctuary.cz: Váš koncert s Actors a Bootblacks nakonec neklapl, ale v Praze se nakonec ukážete po boku Ultra Sunn a už se na vás těšíme. Byli jste někdy v České republice a na co se fans můžou těšit?
Velvet Vega: Moc se těšíme, až přijedeme do Prahy, protože tam budeme poprvé v životě. Budeme hrát všechny songy z “We’ll Never Get Back” a pár songů z “Collapsing”. Být no pódiu a hrát pro živé publikum je rozhodně to, co nejvíc milujeme, takže uděláme všechno proto, abychom potěšili naše současné fanoušky a případně našli i nové.

Sanctuary.cz: Prozraďte nám ještě novinky u Velvet Vega. Pracujete na novém materiálu?
Velvet Vega: Ano, pracujeme na nové hudbě a jsme spokojeni s tím, co jsme zatím vytvořili, protože pokračujeme v tom, co jsme dělali na druhém albu, ale taky experimentujeme s novými zvuky. Doufáme, že něco vydáme během roku 2023, takže buďte na příjmu!

Sanctuary.cz: Díky za váš čas, mějte se fajn a uvidíme se v Praze!
Velvet Vega: Brzy na viděnou, nemůžeme se dočkat! Díky, Chiara a Francesco

 

   

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.