Nepřeslechněte!

Co dalšího neminout u vydavatelství Swiss Dark Nights.

V minulém „Nepřeslechněte“ jsme si představili několik zajímavých kapel ze stáje labelu Swiss Dark Nights. Mimo kvarteta Yabanci, Geometric Vision, Hapax a Ash Code jste si u nás už dřív mohli přečíst také recenzi debutu The Readership Hostile. Pojďme nahlédnout do katalogu labelu ještě jednou...

ORGANIC

Trio Organic je doma v belgickém Beloeil. Joris Oster a Raphaël Haubourdin začali svoje první electro / coldwave pokusy tvořit v roce 2011. O rok později se k nim přidal bubeník Olivier Justin a doplnil tak sestavu do nynější podoby. O neotřelý zvuk nově vznikajících věcí se starají hlavně svérázně znějící klávesy, kterými neúnavně probublává výrazná basa. Už následující rok byl svědkem vydání debutového alba „Under Your Carbon Constellation“ pod hlavičkou Complete Control Pruduction. 

U Swiss Dark Nights se Organic ocitli letos a výsledkem vzájemné spolupráce je druhé CD, nazvané „Empty Century“ (na jeho realizaci spolupracoval i label Manic Depression). Na něj bylo zaznamenáno devatero nových tracků, které v sobě mají jak post-punkovou energii („My Own Grey“), tak křehké melancholično („Let´s Carry On“). Zvukově se podařilo smíchat staroškolské nálady s moderním feelingem a výsledkem je originální materiál, který šlape vpřed bez zaškobrtnutí. Refrény jsou navíc dostatečně chytlavé a zapamatovatelné. Díky „Rip Me“ dojde i na cajdák, ale jinak se těšte na poctivou energickou jízdu, která graduje silnou, skoro čtvrthodinovou náloží „Mystical Color“, která vám skutečně bude malovat obrazy před očima. Stačí je zavřít a naslouchat. 

 

Organic - Alyss


THE INSIGHT

Dřív, než si pustíte tvorbu The Insight, se můžete v duchu rovnou přenést na předměstí Liverpoolu či Manchesteru. Výrazné vokály, anglická poetická lyrika a mix cold wave i post-punku. Co na tom, že je tahle čtveřice z Rennes, čili z Francie, když má tuhle scénu hluboko pod kůží a v srdcích. Kapela si ve vlastní režii vydala dvě nahrávky, konkrétně „Into the Fall“ a „Hidden Things“. Podílí se také na tributním albu, které vzdá hold brazilské gothicrockové partě Das Projekt, ale hlavně – díky Swiss Dark Nights si můžete pořídit jejich třetí album.

Kvartet se toho ani trochu nebojí a svoji novinku „White Noise“ startuje téměř desetiminutovým songem ve volném tempu. Díky jisté hypnotičnosti svého soundu, který nejednou zabředne málem do shoegazových vod, si to však může dovolit. Důležitým prvkem celku je potom výrazný vokální projev Gaetse, který bude svým zabarvením velkým benefitem pro fanoušky She Wants Revenge. Pokud vám novinka The Insight padne do ucha, pak vás čeká víc než hodina podupávání nohou a pokyvování hlavou do nikam nechvátajícího rytmu. 

 

The Insight - Give Me a Chance


TANKS AND TEARS

Už jsme si dlouho nebájili o tom, jak to teď hudebně žije ve slunné Itálii. Takže hurá do toskánského města Prato, kde mezi stále sílící čínskou populací působí trio Tanks and Tears. Matteo Cecchi, Claudio Pinellini a Franscesco Ciulli dle vlastních slov mixuje osmdesátkovou post-punkovou atmosféru s kytarami, které jsou ovlivněné devadesátkovým zvukem grungové scény v Seattlu. Pokud vás nic z toho neuráží, pak je tu šance, že vás emocemi nabitá tvorba makarónů potěší.

Po neoficiálním demu, které se mihlo jen na internetu, vydal kapele label Swiss Dark Nights debutové EP, nazvané „Know Yourself“. Nějakých pětadvacet minut vám doma naladí poněkud chladné klima. Člověk skoro cítí, jak mu za krk začínají dopadat první studené dešťové kapky. Za vše mluví titul druhého songu „Crappy Monday“. Naléhavý vokál, intenzivní kytarové motivy, gradující struktura songů – to jsou silné stránky tohoto minikotouče, který je – věřme –,jen začátkem diskografie slibně rozjeté kapely.

 

  Tanks and Tears - Song for Those Who Stay


ORATIONS

Na úplný závěr si z Evropy odskočíme do amerického Buffala. Právě odtud totiž vyrazila do světa čtverka Orations. Ta má jako jediná z dnes propíraných bandů za mikrofonem frontwoman. Drzý projev Jess Collins je dostatečně nervní a neurotický, jak se na post-punkovou zpěvačku sluší a patří. Paul, Jason a Matt (na debutu ještě Steve s roztomilým příjmením – Sojka) nezaostávají a svoje hudební nápady servírují svižně a stručně. Nečekejte žádné opulentní opusy. Syrový zvuk dává kabát vcelku pozitivně laděným melodiím, které vás do deprese nedostanou.

Label SDN kapele vydal eponymní EP. To obsahuje pět příjemných pecek, které utečou jako nic a člověk už by koukal po nášupu. Nejde o žádnou rokenrolovou smršť, ani o ospalou melancholickou uspávanku. Naopak věřím, že by kvartet posluchače naladil do skvělé nálady jako support jakékoliv větší (stylově spřízněné) kapely. V současné době kapela dokončila další EP a jak se zdá, zatím hledá vydavatele. Snad si nový materiál brzy poslechneme.  

Orations - Anhedonic Moan
 
Jak vidíte, label Swiss Dark Nights se opravdu vyplatí sledovat. Pokud chcete slyšet víc, ZDE najdete jejich kompletní katalog. Těšme se na další přírůstky! 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.