Prosincové horornovinky

V jaké společnosti se ukrýt před vánoční horečkou? Tady máte pár tipů...

A je to tu zas. Vánoční šílenství běží na plné obrátky a plachý neznaboh se zavírá ve svém příbytku, aby nemusel čelit nákupůchtivým nájezdníkům. Dobrými společníky mu při téhle příležitosti budou knihy. Jestli najdeme v kině nějaký dostatečně pádný důvod k opuštění ušáku a vyhřátého gáuče, to už je otázka...

Minulý rok jsme se tu v hororech s vánoční tématikou docela podrobně povrtali. Ani letos o taškařici se Santou ochuzeni nebudem. Postaral se o ni Michael Dougherty, který má na triku filmy jako "X-Men 2", "Superman se vrací" či "Temná legenda 3". Zdaleka ne všecho, na co tenhle Amík sáhne, se tedy obrátí v zázrak. Přejme si tudíž, aby mu hororová komedie "Krampus: Táhni k čertu" ("Krampus") sedla.

"Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo.

Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Alison Tollman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno.

Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit."

Krampus: Táhni k čertu - trailer
 

Film Rona Howarda ("Apollo 13", "Rivalové") "V srdci moře" ("In the Heart of the Sea") není horor. Přesto by hrůzomila otrávit nemusel. Jedná se totiž o film, jehož námět je založen ma skutečném příběhu lodi Essex, která byla napadena a potopena vorvaněm v jižním Tichém oceánu v roce 1820. Tato událost inspirovala Hermana Melvilleho k napsání knihy "Moby Dick". Děj filmu současně mapuje příběh knihy "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" spisovatele Nathaniela Philbricka, která vyšla v roce 2000 a jež byla v USA oceněna prestižním oceněním National Book Award za literaturu faktu. Nezpochybnitelnou pravdou je, že z podobné story těží množství hororů, v nichž se nějaké roztomilé zviřátko snaží pozřít člověka.

"V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba." 
 
V srdci moře - trailer
 
Pokud vám neimponují současné filmové hvězdy a monstrózní produkce a raději si pustíte nějakou černobílou klasiku, pak pro vás bude tím pravým německý dokument "Od Caligariho k Hitlerovi" ("Von Caligari Zu Hitler") režiséra Rüdigera Suchslanda. Co můžete čekat?

"Dokumentární výpravu do časů Výmarské republiky, jedné z nejpodstatnějších etap světové kinematografie. Výmarská republika (1918–1933) byla nejsvobodomyslnějším státním útvarem, který kdy na německé půdě vznikl. Byla to éra provázená rozkladem, krizí i kulturním rozkvětem. Jednalo se také o nejpodstatnější období německé kinematografie, čas plný objevů a divů. „Sedmé umění" tehdy získalo silné estetické základy, které přetrvávají dodnes. Dokument "Od Caligariho k Hitlerovi" je fascinujícím pohledem na období, které dalo světu filmy jako "Nosferatu", "Metropolis", "M" či "Modrý anděl"."
 
Od Caligariho k Hitlerovi - trailer
 

Právě tenhle snímek může být zajímavým dezertem, pokud se vypravíte 13. 12. do Lucerny.  Tam se bude promítat nejklasičtější klasika "Nosferatu: eine Symphonie des Grauens" z roku 1922 a doprovodí ji živá hudba. Můžete si tedy udělat hodně půvabný tématický večer. Představení ještě není úplně vyprodáno, jak občas někde prosákne. Několik lístků ještě do prodeje půjde, tak si je pohlídejte!

"Mladý úředník realitní kanceláře Hutter (Gustav von Wangenheim) je vyslán do karpatských hor k hraběti Orlokovi (Max Schreck), aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. Po strastiplné cestě jej uvítá hrabě na svém hradu. S příchodem první noci však Hutter zjišťuje krutou pravdu, hrabě Orlok je totiž upír. Friedrichu Wilhelmu Murnauovi se nepodařilo získat práva na zfilmování románu Brama Stokera "Dracula" a tak pozměnil jména osob a dějiště příběhu zasadil do fiktivního městečka Wismar. Zajímavostí také je, že Murnau natáčel scény z Orlokova hradu na slovenském Oravském zámku."
 
 
Fanda Stephena Kinga má určitě jedno místo pod vánočním pometlem rezervováno pro mistrovu novinku "Právo nálezce" ("Finders Keepers"). V ní se znovu potkáte se svéráznými hrdiny románu "Pan Mercedes" (recenzi najdete ZDE)  a pokud ji nechcete shánět na poslední chvíli, předobjednávejte u Bety právě teď a tady!

"Jakou moc má vyprávění příběhů a jak může literatura zasáhnout do života? John Rothstein je věhlasný spisovatel, ale už léta nic nepublikoval. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří! Spisovatele nakonec zabije a ukradne mu rukopisy nevydaných textů. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát… V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingova románu Pan Mercedes."
 

Právo nálezce - trailer


Ošizeni nebudete ani v případě, že před Kingem upřednostňujete H. P. Lovecrafta. Ne snad, že by tento chlapík napsal něco nového (i když já bych se tomu asi ani nedivil). Jeho dílo se však pokouší rozvíjet expert na slovo vzatý - S. T. Joshi. Díky Laser-books se tak dočkáme pokračování antologie povídek různých autorů, jejichž společné téma je právě inspirace Lovecraftovou tvorbou. Těšte se na "Černá křídla Cthulhu 2".

"V tomto svazku nám S. T. Joshi, nejvýznamnější současný expert na Lovecrafta a vše s ním související, jenž mimo jiné restauroval jeho povídky pro jejich nedávná definitivní, anotovaná vydání, představuje osmnáct povídek kosmické hrůzy, inspirovaných jak dílem, tak myšlenkami a životem „podivného pána z Providence“. Do své druhé lovecraftovské antologie opět vybral povídky od renomovaných současných autorů hororu, jako jsou John Shirley, Caitlin R. Kiernanová, Darrell Schweitzer, Nicholas Royle, Steve Rasnic Tem, Chet Williamson a další, jež znovu nechává rozehrát temné variace na věčné téma střetu člověka se závratností tajuplného, neprobádaného vesmíru."
 

 
Pokud nepotřebujete ke štěstí kosmickou hrůzu a máte raději detektivky ve kterých hraje svou roli i nadpřirozeno, pak si užijete knihu vydavatelství Host, která se jmenuje "Jackaby" a jejímž autorem je William Ritter.

"Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah."
 
 
Posuňme se blíž současnosti, ale ještě chvíli zůstaňme u vyšetřovatelů všeho druhu. Pokud máte rádi Dextera Morgana, pak by vám mohla udělat radost kniha Jeffa Lindsaye "Dexter je mrtvý" od nakladateství BB Art.

"Miamskému analytikovi krevních stop Dexteru Morganovi se zhroutil svět. Obvinili ho z několikanásobné vraždy a teď sedí ve vazbě. Přišel o všechno: o ženu, děti, kariéru i o důvěru své sestry Deb. Jediné, byť tenké záchranné lano mu hodí člověk, od něhož by to nečekal – jeho bratr Brian, vraždící maniak, vedle kterého Dexter vypadá jako andílek. Brian přišel k velkým penězům, ale ocitl se kvůli tomu ve vážných potížích. Přivlastnil si totiž hotovost mexického drogového gangu. Brian zaplatí nejlepšího místního advokáta, aby Dextera dostal z vazby, a na oplátku chce maličkost – pomoc při likvidaci všech členů gangu."
 
 

Pokud raději vánočním nákupem podpoříte české spisovatele, pak si také můžete vybrat, zda vám vyhovuje tajuplná zápletka či akční jízda. Příznivce první varianty by měl uspokojit román zkušeného Pavla Renčína "Vězněná", který vydalo Argo. 

"Středoškolský učitel Martin trpí nočními můrami a podivnými výpadky paměti. Připadá mu, jako by jej stahovala neviditelná bažina, propadá záchvatům zuřivosti – a v posteli se mu zjevuje mrtvá dívka, o níž tuší, že by ji měl znát. Děsí se toho, jakou roli mohl v její smrti sehrát. A možná že se jen ztrácí v hlubině šílenství. Jeho tajemství má kořeny ve čtyřicet let staré minulosti a klíč k němu drží v ruce malá holčička Marie, která jede na prázdniny do šumavských hvozdů. Brána k jejímu hrůznému osudu, jenž je neoddělitelně propojen s osudem Martinovým..."
 
 
 
No a když Kulhánek nemá nic nového, od koho jiného chtít akční jízdu, když ne od Franty Kotlety? Je tu volné pokračování "Příliš dlouhé swingers party", které se jmenuje "Velké problémy v malém Vietnamu". Vydává již klasicky Epocha.

"Tomáš Kosek má problém. Velký problém. Někdo unesl dceru českého premiéra a stopy vedou k prastaré sektě, která to s magií myslí nejen smrtelně vážně, ale hlavně s ní opravdu umí zacházet. Navíc se pohádal se svou holkou a ta se vrátila zpět k prostituci. Mohlo by to být ještě horší? Jistě, ještě je tu to proroctví o konci světa. Jak jinak? Vždycky je tu nějaké proroctví. Jenže tohle, zdá se, není úplně vycucané z prstu."
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.