Report z Return to the Batcave Festivalu 2016

Potřetí míříme na Return to the Batcave Festival, který se opět odehrává ve středobodu vratislavské DIY kultury, v prostoru s názvem CRK.

Přijíždíme vybaveni solidní chřipkou, takže bohužel měníme warm-up večírek (jako ostatně všechny after a warmup mejdany) za postel a horký čaj. V pátek míjíme první dvě kapely včetně vycházející hvězdy All Your Sisters, kteří se prý převedli v nejlepším světle a čekáme na první riffy Readership Hostile. Jejich vystoupení na pražské Sedmičce nastavilo laťku poměrně vysoko a zdejší vystoupení podle některých i o chlup překonalo. Valivý deathrock kořeněný násilným hlasem zpěvačky Adrienne zajíždí do publika jako rozžhavený nůž do másla.

V kotli pod pódiem to poprvé začíná vřít a jako další v soupisce vystrkují číra Virgin in Veil. Deathrockeři z Helsinek v čele s Jacquesem Saph sypou do publika krátké a úderné songy, tříakordovky proložené klávesami si nehrají na vysoké umění ale rozhodně naživo baví, inspirace v punku se nezapře. Poslední (pokud se nepletu) song Jacques věnuje na podporu "czarnemu protestu" za což si vyslouží potlesk a souhlasné hučení z publika.

A po posledním zářezu se pódium začíná připravovat na partybanger posledních měsícu, na She Past Away. Bohužel si kapela dávála na čas a absolutně natřískaný prostor, vydýchaný vzduch a horečka nás donutila dnešní festivalování ukončit. Cestou jsme ještě pozdravili pár známých ve vnitrobloku festivalu, okoukli merchandise a pak už jsme utíkali na hotel.

Druhý den posilněni půlkou místní lákarny a domacím paralenem stíháme už druhou kapelu, polské Hyoscyamus Niger. Inzerovaný psychedelický coldwave naživo odkryl zuby a ukázal až metalové riffy kytary a ubergotický hluboký vokál frontmana Tomasze. Tahle kombinace nás na úvod úplně nezaujala, ale prostor před pódiem se slušně zaplnil, takže své příznivce si kapela našla.

Další na řadu přicházejí liverpoolští Double Echo, kteří rozjíždějí variaci na temné osmdesátky v synťákovém hávu. V druhé půlce setu začínaji jednotlivé songy trochu splývat a tak se potulujeme po CRK, vystoupáme do druhého patra mrknout se na dancefloor pro ty, které už nebaví živá muzika. A také testujeme místní curry, výborné!

Na synťákovou vlnu navazují Dark Door z Itálie, jejich koncert ovšem strávíme korzováním po prostoru, občerstvením (CRK bar má v nabídce pouze lahvová piva, ale zato všechna z českých pivovarů) a vracíme se až na set Horror Vacui. Pankáči z boloňských squatů opět přivezli výbušnou směs punku a gotiky, kterou doslova uvařili v kotli pogo jak se patří. Zazněli i nové věci a došlo i na vytleskání a vyřvání přídavku.

Hřeb sobotního večera, skotští Twisted Nerve, se zrodili před třiceti lety a od přímočarého punku se postupně přiklonili ke gotičtějšímu zvuku. Rychlý nástup na pódium a frontman v růžové košili sype do kotle jednu přímočarou hitovku za druhou - Séance, Alone nebo Scaramouche hýbají kotlem až do konce setu.

Poslední zářez festivalu patří francouzským Nova Et Vetera. Pro nás určitě překvapení festivalu. Rituální gothic rock hnala dopředu sestava bubeníka a perkusionistky vířící okolo tympánů (!) a obrovského gongu (!!!). Atmosféru umocňoval charizmatický zpěvák. Za tohle překvapení palec nahoru.

Po posledním koncertě opouštíme prostor CRK a nezbývá než hodnotit. Jaké že to letos bylo? Jako každý rok (alespoň pro nás) RTTBF řadíme k nejlepšímu festivalu v Evropě, unikátní místo, unikátní "rodinná" atmosféra a navíc je vidět snaha o zlepšení - více místa na sezení ve vnitrobloku, ke klasickým přibyly chemické toalety, atd. Za zvážení pro příští rok by stálo vymyslet důstojnější místo pro merchandise kapel. Jeden kufr u vstupu do areálu je opravdu nevyhovující jak pro kapely tak pro nakupující. Uvidíme se i příští rok!

Pár fotek najdete v naší galerii, videa na Youtube.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.