Průvodce festivalovou sezónou 2017

Jako každý rok vám prozradíme, které žánrově spřízněné kapely se letos objeví na pódiích našich letních festivalů.

Už se nemůžete dočkat, až sbalíte stan, spacák a roštěnku (případně rošťáka) a vyrazíte vstříc novým hudebním zážitkům na některý ten letní festival? Následující přehled by vám měl pomoci s tím, kde narazíte na nějaké ty černooděnce na pódiu a kde vás rozpohybuje žánrové electro. Pojďme na to:

 

První velký open-air sezóny bude už tradičně Metalfest v plzeňském Lochotíně. Metalové publikum jistě zaplesá nad jmény jako Hammerfall či Airbourne, klasického představitele gotiky tu letos nenajdete. Možná ale vezmete zavděk dvěmi velkými ženskými jmény symphometalu: Tarja a Sharon den Adel.


kdy: 2. - 4. června
www.metalfestopenair.cz

---------------------------------------------------------

V Brdech ukrytá zřícenina hradu Okoř bude opět dějištěm jednodenního festivalu Okoř se šťávou. Na hlavním pódiu nic zásadního nenajdete, pokud ale navštívíte druhou stage, nabídne vám program třeba Tvzexe a jeho projekt Smrtislav, případně Luďka Fialu a znovuobnovené Decline.

 

kdy: 3 června

http://www.okorsestavou.cz/

---------------------------------------------------------

 

Čtvrtý ročník severomoravského Chee Chaak festu najdete opět v Ostravě - Vítkovicích. Velká jména tu nezahrají, ale určitě tu narazíte na pár kapel, která budou na klubové scéně jednou něco znamenat. Šanci zaujmout mají např. noise/postrockoví berlíňané Colored Moth nebo domácí Ghettoblaster, Superego Kid či BBYB.


kdy: 9. - 10. června
www.cheechaakfest.com/

---------------------------------------------------------

Potřetí se na bývalé raketové základně v Bratronicích sejdou fanoušci postapo tématiky a milovníci atomového hřibu. Festival Junktown si během uplynulých dvou ročníků získal naprosto ojedinělou kultovní pozici a letošní pokračování už je dávno beznadějně vyprodané. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří se mezi zrezivělá auta a hordy kmenů letos podívají, očekávejte divoký výběr od hardcore, přes industrial až po psychobilly. Objeví se tu ale i němečtí EBM chasníci Schramm nebo slovenská ritual darkwave legenda L'ahká Múza.


kdy: 22. - 25. června
www.junktown.postapofestival.cz/

---------------------------------------------------------

Asi žádný z českých festivalů nemá takovou podporu bohatých sponzorů, jako Prague Metronome Festival. Druhý ročník pod záštitou např. České Spořitelny, ČEZ či České televize přiveze např. poprvé do České republiky Stinga. Vystoupí ale i islandská elektronická legenda GusGus, britská kytarovka Kasabian nebo frontman The Prostitutes Adrian T.Bell s doprovodnou formací Sleeper Agents.


kdy: 23. - 24. června
www.metronomefestival.cz/

---------------------------------------------------------


Jubilejní patnácté pokračování chystá Spálené Poříčí a Basinfirefest. Fanoušci tvrdších žánrů si přijdou na své např. díky vystoupením Týr, Pro-Pain či Waltari. Představí se ale i punkýši The Exploited nebo domácí gothmetalisté Tezaura.

 

kdy: 29. června - 2. července
www.basinfirefest.cz

------------------------------------------------------------

 

Rock For People už hezkých pár let patří do Hradce Králové. Potřiadvacáté můžete navštívit tento zřejmě největší český všežánrový festival opět začátkem července. Hlavní hvězdou letoška jsou jihoafričtí šílenci Die Antwoord, temnoteenageři zřejmě zajásají nad vystoupením Amy Lee a Evanescence. Odrostlejší publikum má šanci zaujmout např. zakládající člen Sonic Youth Thurston Moore se svou sólovou doprovodnou skupinou.

 

kdy: 4. - 6. července
www.rockforpeople.cz

------------------------------------------------------------

Trenčínský Pohoda Festival zůstává leaderem návštěvnosti u našich východních sousedů a line-up i letos nabízí opravdové poklady. Posuďte sami: Britská alternativní legenda The Jesus and Mary Chain, jejich shoegaze krajané Slowdive, amíci The Thurston Moore Group, IDM génius Squarepusher, synthpopová ikona Future Islands...


kdy: 6. - 8. července
www.pohodafestival.sk

---------------------------------------------------------------

Hipsterskou událostí roku bude znovu devátý ročník festivalu Creepy Teepee, konaném v Kutné Hoře. Organizátoři už zveřejnili celou řadu jmen, šanci zaujmout mají třeba postpunkem prodchnutí Dánové The Love Coffin, berlínská IDM/glitch dvojka Amnesia Scanner nebo postpunkoví Amíci Priests


kdy: 7. - 9. července
www.creepyteepee.org

---------------------------------------------------------------

masters_of_rock_logo

 

Patnáctileté jubileum metalové merendy Masters of Rock se chystá v areálu likérky Rudolfa Jelínka ve Vizovicích. Kovový národ bude plesat např. díky Sabaton, Running Wild, dorazí také legendární vokalista Mötley Crüe Vince Neil. Pokud budete chtít na akci zažít svou temnou chvilku, počkejte si na portugalské vlkodlaky Moonspell,  gothicmetalové taliány Lacuna Coil, nebo nový projekt nebeské ex-frontwoman The Gathering, Anneke van Giersbergen Vuur.


kdy: 13. - 16. července
www.mastersofrock.cz

---------------------------------------------------------------

Castle Party, Bolków, Polsko - víc asi není třeba dodávat. Nebo ano? Letošní ročník největší středo- a východoevropské gotické slavnosti se odehraje v polovině července. Lákavými jmény nabitý line-up nabízí headlinery v podobě Tiamat, My Dying Bride nebo Diary of Dreams. Ale to zdaleka není vše, posuďte: Suicide Commando, Diorama, Rome, In Strict Confidence, Mesh, Frank The Baptist....

Ze Slovenska dorazí L'ahká Múza, z Čech potom jistojistě řada fanoušků. Enjoy The Pool Party!



kdy: 13. - 16. července
www.castleparty.com

---------------------------------------------------------------

Letošní třináctka snad nebude nešťastným číslem pro rozjuchaný festival Mighty Sounds. Letiště Čápův Dvůr na okraji Tábora bude tři dny opět hostit především ska, reggae a punk, mezi kterými najdete i rakouské psychobilly Sir Psyko & His Monsters, americké příšery Rezurex, kanadského temňáka Nim Vind, někdejšího frontmana horrorpunkových Blitzkid s aktuální formací Argyle Goolsby & The Roving Midnight nebo domácí The Rocket Dogz a Flaming Cocks.


kdy: 14. - 16. července
www.mightysounds.cz

---------------------------------------------------------------

Alternativní přehlídka Colours of Ostrava se zase letos vytáhla. Pokud se tentokrát rozhodnete navštívit havířskou metropoli, narazíte na celou plejádu jmen, která nyní hýbou hudební scénou. Od protinožců přisviští Midnight Oil, ze zámoří zase indierocková senzace Imagine Dragons. V programu najdete třeba i berlínské trio Moderat, francouzskou coverformaci Nouvelle Vague a polské postrockery Tides From Nebula.

 

kdy: 19. - 22. července
www.colours.cz

---------------------------------------------------------------

Sedmý ročník festivalu Hradby Samoty opět osloví všechny fanoušky industrialu, ambientu, noise a jiných experimentálních druhů hudby. Dějištěm bude tentokrát středoslovenská Jelšava. Oproti minulým rokům nemá festival jasného headlinera, potkat tu můžete třeba ruský projekt Corps, zasloužilé ostravské hlukaře Sklo, případně polské post-industriální zjevení Purgist.


kdy: 21. - 22. července
www.hradbysamoty.org

---------------------------------------------------------------

Festival Benátská! (dříve Benátská noc) získal nového mediálního partnera v podobě radia Impuls, čímž si mezi alternativně laděnými diváky pravděpodobně podepsal ortel smrti. V seznamu vystupujících nenajdete jediné jméno, které by se byť nějak vzdáleně blížilo gotické či elektronické scéně. Takže pokud sem dorazíte, ať už z jakéhokoli důvodu, uvidíte třeba zasloužilé rockery Status Quo, Pal'a Haberu a Team nebo Ivana Mládka s Banjo Bandem. Kam to ten svět spěje...

kdy: 27. - 30. července
www.benatska.cz

---------------------------------------------------------------

I kdysi velmi ambiciózní Sázavafest se letos rozhodl vykopat si vlastní hrob. Jak jinak se dá označit festival s hlavní hvězdou v podobě Thomase Anderse, poloviny kdysi (asi před 30 lety) slavného dua Modern Talking? Jinak v podstatě platí totéž, co píšeme o pár řádků výše u festivalu Benátská! Tragický line-up zachraňuje alespoň Václav Neckář.


kdy: 3. - 5. srpna
www.sazavafest.cz

-----------------------------------------------------------------

Letošní ročník festivalu Brutal Assault má v záhlaví číslovku 22. Vytříbené metalové menu je letos korunováno dvěma lahůdkami v podobě návratu české occult überlegendy Master's Hammer a blackmetalového kultu Emperor. Electrofanoušek zaplesá nad účastí Front Line Assembly a KMFDM, dorazí i Michael Gira se Swans nebo Johan Edlund s Tiamat.



kdy: 9. - 12. srpna
www.brutalassault.cz

-----------------------------------------------------------------

Vyškovský punkový mumraj Pod Parou přežil svou vlastní smrt. S festivalem to vypadalo bledě, nakonec se ale organizátoři rozhodli ve své bohulibé činnosti pokračovat. Díky tomu můžete v polovině srpna vidět třeba americké skapunkery Less Than Jake, rakouské Bloodsucking Zombies From Outer Space a domácí psychobilly The Rocket Dogz.

 

kdy: 17.  - 19. srpna
www.podparou.cz

-----------------------------------------------------------------

"Východočeský Woodstock", tedy festival Trutnoff, je na rozcestí. Původní areál 'Na Bojišti' provázejí už mnoho let vleklé spory o vlastnictví, loni skončila bývalému nájemci nájemní smlouva a teprve letos v únoru se trutnovská radnice rozhodla, že si areál ponechá ve své správě. To je pro organizaci akce samozřejmě pozdě. Open Air tedy letos v podobě, jak ho léta známe, neproběhne. Na níže uvedený termín se chystá náhradní akce výrazně menšího rozsahu, podrobnosti prozatím nejsou známy. Držme tedy Martinu Věchetovi a spol. palce.

 

kdy: 17. - 20. srpna
www.festivaltrutnoff.cz

-----------------------------------------------------------------

Středočeský festival Rock Of Sadská dospěl do čtvrtého ročníku. Ten se uskuteční opět v areálu jezera v Sadské a nabídne českou rockovou špičku, ale také amíky Pro-Pain. Po loňském úspěchu se na akci vrací i současná hvězda Neue deutsche Härte, němečtí Ost+Front.

kdy: 18. - 19. srpna
www.rock-of-sadska.cz/

-----------------------------------------------------------------

 

 

 

Podvanácté můžete zajít také na náš vlastní mejdan se jménem Prague Gothic Treffen. Stejně jako v loňském roce program rozložíme do dvou dní, detaily si budete moci přečíst na našem webu již brzy.

kdy: 25. - 26. srpna
http://sanctuary.cz/pgt/

-----------------------------------------------------------------


Benefiční fest  Punkáči deťom se letos přesunul do obce Opatovce u Trenčína. Stejně jako loni se tu ukážou maďarští psychobilly floutci The Hellfreaks, z Ostrovů potom dorazí punkýši Guitar Gangsters a TV Smith.

kdy: 31. srpna - 2. září
http://punkacidetom.sk/

-----------------------------------------------------------------

Tak kam letos vyrazíte?

Hezké zážitky vám přeje celá redakce Sanctuary.cz.

 

PS: Chybí vám v seznamu některá důležitá akce nebo víte o návštěvě některého interpreta? Pište do komentářů pod článkem.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Milovníci šílených žánrových kombinací (breakcore, barokní hudba, death metal, freejazz...) nechť na Brutal Assaultu nepropásnou šílence jménem Igorrr, tj. mého v současnosti nejoblíbenějšího hudebníka. Přiveze si i operní pěvkyni Laure Le Prunenec, se kterou tvoří pod jménem Corpo Mente, kterýžto projekt také vřele doporučuji.
Brutall to jistí. Ohledné Sázavafestu souhlasím.Kopat si svůj hrob už začali co se přesunuli do Světlé.Nic proti Světlé,ale dramaturgie šla opravdu ke dnu a klesá pořád dál.Přitom začínali velmi slibně.Nevím jestli jinej organizátor,či na majitele svítí moc sluníčka?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.