Průvodce festivalovou sezónou 2019

Rádi byste v létě navštívili v Čechách nebo na Slovensku nějaký festival a zajímá vás, kterou gotickou, darkwave, postpunkovou, synth, darkelectro či industriální kapelu tam potkáte? Právě z tohoto důvodu pro vás každoročně připravujeme následující přehled, abychom vám volbu usnadnili.

Tak pojďme na to.


 

Prvním velkým open-airem sezóny byl každoročně plzeňský Metalfest, který letos začal dokonce poslední květnový den. Metalheads určitě řičeli nadšením nad účastí Amon Amarth, Powerwolf nebo Arch Enemy, možnost dalšího setkání na českém území si určitě nenechali ujít přiznivci helsinských vampýrů The 69 Eyes. Ale pojďme se raději podívat na to, co nás teprve čeká.

kdy: 31. května - 2. června
www.metalfest.cz

---------------------------------------------------------

 

Pokud Facebooková stránka festivalu nelže, sejdou se fanoušci DIY festivalu Chee Chaak  v provozu Hlubina v Ostravě letos posedmé. Můžete jako vždy čekat kapely mimo aktuální hudební trendy ze samého okraje hudebního spektra. Zahrají tu např. berlínští V V R N G D N G, z Polska dojedou noiserockoví Hanako i jejich krajané Mazut. Program se stále dolaďuje, takže určitě ještě někdo přibude.


kdy: 7. - 8. června
www.cheechaakfest.com/

---------------------------------------------------------

Dvoudenní multižánrový festival Michalfest se odehrává v industriálním areálu dolu Michal v ostravské části Michálkovice. Kromě někdejší popové hvězdy Ruslany se v hlavních časech představí i dva domácí klenoty temné scény - XIII. století a Oceán.

kdy: 14. - 15. června

www,michalfest.cz

---------------------------------------------------------

Kult DIY postapo festivalu Junktown už dávno překročil české hranice a rychle si vydobyl renomé mezi ozářenou populací po celém zbídačeném světě. Jako vždy jde o celkový zážitek, vjemů a podnětů jsou na festivalu desítky, hudba je pouze jednou z mnoha částí tohoto rezavého spektra. Pokud patříte mezi šťastlivce, kterým se podaří na letošní ročník dostat (množství návštěvníků je přísně limitováno a festival je dávno vyprodaný), dostanete mimo jiné i kultovního písničkáře Kittchen ve spojení s litevským yoga-hardcore ansámblem Alaverdi, rockandrollové bad boys The Rocket Dogz, brněnské HC-EBM Plague Called Humanity i jejich gothic rockové sousedy Alvaréz Peréz. Atom s vámi!

kdy: 20. - 23. června
http://www.junktown.eu/

---------------------------------------------------------

Prague Metronome Festival si užívá spojení se sponzorskými giganty a využívá mediální podporu nejsilnějších brandů v čele s Českou televizí, takže už jste určitě na jejich promo někde narazili. Nepřehlédnutelný je ale i line-up letošního ročníku: Přijedou Kraftwerk se svou 3D show, zahraje i triphopová legenda Morcheeba nebo skotští altrockeři Primal Scream. Domácí barvy hájí mimo jiné třeba shoegazeová hvězdička Manon Meurt nebo navrátivší se klubová veličina Khoiba.


kdy: 21. - 22. června
www.metronomefestival.cz/

---------------------------------------------------------

Moravany nad Váhom nedaleko slovenských Piešťan budou dějištěm devátého dílu experimentálních, ambientních a hlukových slavností jménem Hradby Samoty. V čele obsáhlého seznamu účinkujících najdete švédskou legendu Rogera Karmanika a jeho death-industrialové dítko Brighter Death Now, plno bude určitě i na cover-neofolkový ansámbl Death in Rome. Z Francie dorazí i Arco Trauma se svým projektem Sonic Area, z domovských luhů a hájů zmiňme třeba jihlavské apoštoly temnoty Tábor radosti nebo grindcore/industriální Pražáky M.A.C. of MAD. Program je samozřejmě podstatně naditější a uspokojí každého hlukomilce.


kdy: 4. - 6. července
www.hradbysamoty.org

---------------------------------------------------------

 

Po pětadvacáté zařve na české festivalové scéně mamut jménem Rock For People. Loni tu jako headliner vystoupili legendární Prodigy a nikdo nemohl tušit, že se jejich jméno zakrátko zapíše do historie i jiným, daleko černějším písmem. Letošní výročí se v Hradci Králové odehraje za účasti Manic Street Preachers či Franz Ferdinand, účast potvrdili i čelní představitelé Neue Deutsche Härte, němečtí Eisbrecher nebo manchesterská gothpopová kometa Pale Waves.

 

kdy: 4. - 6. července
www.rockforpeople.cz

---------------------------------------------------------------

Trenčínské letiště opět poskytne útočiště dalšímu ročníku Pohoda Festivalu. Hlavní hvězdou letoška bude ex-Oasis Liam Galagher, zahrají ale i britští indierockeři The 1975, ruští Die Antwoord Little Big nebo kalifornští indus noise/hiphopeři Death Grips. Neuvěřitelně vyvážená kolekce interpretů řadí festival právem mezi nejlepší open-air akce kontinentální Evropy.

 

kdy: 11. - 13. července
www.pohodafestival.sk

---------------------------------------------------------------

masters_of_rock_logo

 

Sedmnáctý ročník metalového festivalu Masters of Rock neplánuje bořit zaběhnutá klišé nebo přinášet bůhvíjaké novinky. Většina vystupujících už tu v minulosti zahrála (někteří i mnohokrát), místem konání zůstává taktéž areál likérky Rudolfa Jelínka ve Vizovicích. Zahraje tu Tarja i Within Temptation, bubáky potěší vystoupení švédských Deathstars, milovníky středověku potom německý medieval metal Saltatio Mortis.


kdy: 11. - 14. července
www.mastersofrock.cz

---------------------------------------------------------------

Největší středo a východoevropský dark alternative festival Castle Party asi nikomu představovat nemusíme - ostatně s řadou z vás se v kempu nebo na hradním nádvoří potkáváme pravidelně a i letos můžete čekat obsáhlý report z akce. Letos tu narazíte třeba na Lord of the Lost, Merciful Nuns, Deathstars, Atari Teenage Riot, Aeon Sable, Solar Fake nebo God Module. Na viděnou v bazénu!


kdy: 11. - 14. července
www.castleparty.com

---------------------------------------------------------------

Patnácté půlkulatiny ska/reggae/punkového festu Mighty Sounds proběhnou znovu na táborském letišti Čápův Dvůr. Jedním z headlinerů jsou švédští punk/rock/alternativci Turbonegro, potkáte tu i rakouské psychobilly Bloodsucking Zombies from Outer Space, jejich kanadské soukmenovce The Brains nebo domácí The Rocket Dogz.


kdy: 12. - 14. července
www.mightysounds.cz

---------------------------------------------------------------

Jedenácté pokračování kutnohorské hipsterpřehlídky Creepy Teepee je limitováno tisícovkou návštěvníků a vypadá to, že už je taktéž vyprodáno. Podhoubí alternativní scény letos seznam vystupujících buď umně skrývá, nebo jen neumíme hledat na internetu. Můžete si ale být jisti, že dostanete pestrou směsici kapel a interpretů ze samého okraje hudebního spektra.

kdy: 12. - 14. července
www.creepyteepee.org

---------------------------------------------------------------

Organizátoři moravského open-air klenotu Colours of Ostrava vytáhnou letos z rukávu trumf v podobě kultovních The Cure. To ale zdaleka není vše, co můžete pod siluetou těžebních věží vidět - objeví se tu i britské electropopvé trio Years & Years, postrockoví Mogwai, izraelský indie-pop-folk Lola Marsh nebo kanadský dreampop Elisapie.

 

kdy: 17. - 20. července
www.colours.cz

---------------------------------------------------------------

Brutal Assault dospěje letos k úctyhodnému čtyřiadvacátému pokračování. I tentokrát se milovníci kovových žánrů můžou těšit i na celou řadu "doplňkových" stylů a kapel. Zmínit můžeme třeba synthwave Gost nebo Carpenter Brut, aggrometalisty Combichrist a objeví se i Anekke van Giersbergen se svou novou equipou Vuur.


kdy: 7. - 10. srpna
www.brutalassault.cz

-----------------------------------------------------------------

Areál letiště ve Vyškově bude hostit šestnáctý ročník punk/ska/HC/rockabilly festu Pod Parou. Dorazí třeba nehynoucí punkeři The Exploited, ska-punkoví amíci Less Than Jake, německé psychobilly Mad Sin i jejich američtí kamarádi Rezurex.

 

kdy: 15.  - 17. srpna
www.podparou.cz

-----------------------------------------------------------------

Šesté pokračování festivalu Rock of Sadská znovu zapátralo u našich západních sousedů a přiveze sem dávku řádně německé tvorby. Potkáte tu třeba zasloužilé indusmetalisty Megaherz či představitele Neue Deutsche Härte Stahlmann nebo Hämatom. Plus česká rock/metalová špička.


kdy: 16. - 17. srpna
www.rock-of-sadska.cz/

----------------------------------------------------------------

 

Co bychom to byli za promotéry, kdybychom si nepřihřáli také naši vlastní polívčičku. Čtrnácté pokračování goth happeningu Prague Gothic Treffen rozloží síly do dvou dnů a tří klubů, ve kterých můžete narazit na švédské taneční hvězdy Covenant, jejich synthpopové krajany Kite, kanadské post-postpunkery Actors, portugalské gotiky NU:N, slovenskou L'ahkou Múzu a Projekt203 a domácí Das Funus.



kdy: 23. - 24. srpna
http://sanctuary.cz/pgt/

-----------------------------------------------------------------

Tak už máte jasno, kam se letos vydáte? Nebo jsme na něco trestuhodně zapomněli? Pokud ano, podělte se s námi i ostatními do komentářů pod článkem!

Hezké hudební léto vám přeje redakce Sanctuary.cz.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.