Zeptejte se...VNV Nation

Okay, okay, já vím, řešili jsme, že bychom pro změnu mohli posbírat i otázky pro někoho jiného, než pro nějakou kapelu, ale zase, když už jsme dostali tuhle příležitost, byla by škoda jí nevyužít...;) Máte totiž možnost zeptat se legendární industrial/electro formace VNV Nation...


Zdroj: Ezechiel

Historie VNV Nation začíná roku 1990, kdy se Ronan Harris (produkce, hudba a texty) přestěhoval z rodného Dublinu do Londýna, a začal vytvářet hudební mix inspirovaný převážně soundtrackovou a taneční hudbou v kombinaci s orchestrálními prvky. Roku 1994 se do projektu zapojil živý bubeník Mark Jackson, a následně vyšlo na labelu Discordia první plnohodnotné album "Advance and Follow", následované roku 1998 deskou "Praise the Fallen.

Pořádný zájem však vzbudil až počin "Empires" z konce roku 1999, který se umístil na předních příčkách německých alternativních hitparád, což vyneslo kapele jistou popularitu. Kapela se však neustále hudebně vyvíjela, brázdila vody industrialu a elektroniky, aniž by díky kombinaci se silným emotivním hlasem Ronana Harrise a "rockovostí" písniček působila "diskotékově". Tyto vlivy jsou už dobře patrné na čtvrté oficiální desce "Futureperfect" z roku 2002, která opět zaujala posluchače alternativní elektroniky, a singl "Beloved" dokonce pronikl i do étéru některých větších médií.

Roku 2003 VNV Nation zakládají vlastní label "Anachron Sounds", aby vytvořili zázemí pro své budoucí počiny. Jedním a na dlouhou dobu posledním z nich se po double DVDčku "Pastperfect" z roku 2004 měla stát výborná deska "Matter and Form", která spatřila světlo světa roku 2005. Sedmé místo v US Billboard Electronic Chart, třicáté druhé v US Billboard Independent Chart, a dokonce první příčka v German Alternative Album Chart je jen část výčtu úspěchů, které "Matter and Form" díky svému citlivému mixu industrialu, elektroniky a rocku přinesla. Album probíhá hned několika světy - od nesmlouvavě tvrdých industrial/electro pasáží, přes rockové pecky s orchestrálními aranžemi, až po zamyšlené balady, vše propojené skvělým hlasem Ronana Harrise a specifickou "nadpozemskou" atmosférou.

Avšak studiová práce je jenom částí prezentace VNV Nation. Pověstné jsou jejich živé koncerty, které doslova přetékají energií. Bez jediné chybičky zpívající Harris neustále pobíhá po pódiu jako zvíře zavřené v kleci a komunikuje s diváky, podporován výbušnými beaty obrovského (doslova) Jacksona. Jako jistou referenci můžeme uvést, že právě VNV Nation byli návštěvníky festivalu zvoleni za "nejlepší live kapelu na CastleParty 2006". A nutno dodat, že právem - ještě nikdy jsem neslyšel elektro kapelu, která by působila tak emotivně *(nezaměňuj s "emo" :D - pozn Ezechiel)*.

V současné době se očekává vydání dalšího alba s názvem "Judgement", které na labelu "Anachron Sounds" vyjde 5. dubna 2007. Oficiální zprávy hovoří o *" ...albu plném kontrastů a soudržnosti, které analyzuje dnešní svět z pohledu hodnot, etiky, psychiky a směru, který každý ve svém životě hledá, stejně jako odpovědi na otázky. Každá část alba vyplývá z té předchozí a ústí tak v neustále se transformující tepající, živoucí, ale přitom jednotný útvar..."*

21. března 2007 startuje ve Frankfurtu tour k desce, během které projede kapela celou Evropu *(ačkoliv nám se samozřejmě vyhne...:-/ - pozn. Ezechiel)*, jižní Ameriku, Asii a Australii. A když už se nepodaří VNV Nation vidět v Čechách, můžeme alespoň využít příležitosti a zeptat se jich, na co chcete...

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Zajimalo by me, jak probihala tvorba na albu Judgement, vlivy, napady, inspirace, postupy, ....(podle toho co jsem cetla,) Je tedy mozne album brat jako celek s nejakym jednotnym ucelenym nazorem ci poslanim, nebo nejakymi myslnekovymi tendencemi?...<br />Pak také , nemuzu opomenout fakt, ze na Nemecko pripada 12koncertu, je to kvuli popularite a zajmu nemeckych fans,( prvni dva koncerty uz jsou vyprodane) nebo z jineho duvodu? Nenasla by se pri pristim turne skulinka pro CR?<br />Kdyz uz Ez zminil tu CP, tak by mozna bylo fajn se zeptat, jak oni sami vnimali atmosferu cele CP, zda je letosni neúčast nebude tak trosku mrzet... <br />A jak se tesi na Gothic Cruise 2007, což je celkem zajimava akce do neobvyklosti abych tak rekla, na krizniku se nehraje kazdy den(popripade, zda je to poprve, co se ucastni teto akce- to jsem nenasla, to by me take zajimalo)<br />Well, nic dalsiho me nenapadá, ale urcite jeste dodám, kdybych si na neco vzpomnela;-)
a proc neprijedou do cech
Jednoduchá odpověď: žádný pořadatel v české Dark scéně není dost velký sebevrah, aby to utáhl finančně s tak těžkým prodělkem, jaký by zaručeně byl. Tolik lidí by na ně nepřišlo.
Tak ted nevim zda jsem nejak prehledla kdy se to odesila, tak pro pripad ze je to jeste otevrene, by me zajimalo....k te atmosfere CP...konkretne jestli pocituji rozdil mezi pristupem 'vychodnich' fanousku a atmosferou na koncertech oproti zapdni evrope...a naproti tomu, jaky je rozdil koncertovat v Americe. A pokud to nezni prilis retardovane...tak bych se chtela nejakym zpusobem zeptat...'jak se vidi za dvacet let'? Ani ne jako kapela...spis jako lide? A kdyby se zahledeli zpet, jsou na tom miste, na kterem predpokladali (doufali) ze budou na zacatku...pred temi dlouhymi, mam rict 17 ci 13...lety?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.