Rozhovor s labelem Synth-Me: Účelem vydavatelství je vyšlapat cestu novým projektům

Vydavatelství temných hudebních stylů u nás není zrovna přehršel. Když se tu pak takový label zničehonic objeví, nemůžeme jej nechat bez povšimnutí. O osudech v Praze sídlícího labelu Synth-Me vám povypráví jeho provozovatel Andrej Stojlov. 
 
Sanctuary.cz: Sídlí label Synth-Me opravdu v Praze? Pokud ano, co se stalo, že z Ruska přesídlil k nám?
 
Andrej Stojlov: Ano, sídlí v Praze. Původně byl label Synth-Me opravdu z Ruska, ale od začátku to nebyl můj label. Založil ho Alex z ruského indistriálního projektu Diezel Xzaust pro nové ruské, běloruské a ukrajinské projekty, ale po nějaké době už v tom nechtěl pokračovat. Já jsem byl nejspíš jako poradce, ale od začátku jsem měl vliv na vydavatelství, hledal jsem nové skupiny, pomáhal jsem s remixy atd. Když se Alex rozhodl, že nebude pokračovat se Synth-Me, převzal jsem label já. V té době jsem už žil v Praze, takže Synth-Me teď sidlí v Praze taky.
 
Sanctuary.cz: Co stálo za jeho založením?
 
Andrej Stojlov: Jak jsem řekl - hlavním účelem vydavatelství je vlastně vyšlapat cestu novým projektům a vydávání remixových alb známých skupin, což se stalo jenom jednou s Vigilante, ale remixy byly od ruských a ukrajinských kapel, což je taky reklama pro domácí skupiny.
 
Sanctuary.cz: Na stránkách se label prezentuje jako „web-label“. Co to znamená?
 
Andrej Stojlov: Web-label znamená, že vydavatelství vydává hudbu pro stahováni zdarma na internetu.  Nevydávám CD ani placená alba a singly. Samozřejmě, že pokud někdo chce zaplatit nějakou částku, tak na Bandcamp je možnost „Name your price“, ale všechno je mozné i zdarma.
 
 

 

Sanctuary.cz: V Rusku v poslední době vznikl poměrně velký počet hudebních vydavatelství – ScentAir, Insane rec., SkyQode – čím se Synth-Me od nich liší?
 
Andrej Stojlov: Synth-Me je první stanice cesty mladého projektu v hudebním světě dark scény. ScentAir, Insane Records, skyQode a ostatní vydávájí alba na CD. Synth-Me ne. Pokud můj projekt najde něco lepšího, než free download na internetu, to znamená, že práce Synth-Me je dokončená a proběhla tak, jak měla. Spolupracuju s některými z ruských vydavatelství a nekteré projekty Synth-Me už jsou v jejich seznamu na budoucnost.

Jak to dopadne nevím, ale zájem určitě mají. Jiný rozdíl od ostatních je v tom, že Synth-Me nemá určité zaměření na nějaký styl. Na Synth-Me jsou kapely synthpopové, gothicrockové, electro-industrialní a rhythmic noisové. Např. ScentAir vydává nejvíc synthpop, Insane Records dark electro a EBM. Já nechci to omezení a vydávám všechno. Poslední dobu jsem založil pododdělení Synth-Me, které má název NoiseUp, na kterém vydávám víc experimenálni věci jako noise, power electronics, death-industrial apod.
 
Sanctuary.cz: Brzy po založení začal label Synth-Me vydávat i EPčka a alba i zahraničním kapelám a projektům jako Vigilante, Distortion Six nebo nejnověji The Terror. Jak k tomu došlo?
 
Andrej Stojlov: Když jsem převzal Synth-Me, bylo tam jenom pár zahraničních kapel. Chtěl jsem rozšířit nejen geografické hranice vydavatelství. ale taky stylistické. K ruským a ukrajinským kapelám se přidaly projekty z Norska, Německa, Francie, Slovinska, Česka, USA a Argentiny a k dark electro, EBM, synth-goth a electro-industrialu se přidal synthpop, rhythmic noise, klasický industrial a dark ambient, horror punk s death-rockem, electroclash a bude toho ještě víc.
 
 

 

Sanctuary.cz: Nedá nám to, abychom se nezeptali na trochu ošemetnou otázku - ruský label a vydané ukrajinské projekty. Jak k tomu došlo a cítíš jistou kontroverzi mezi ruskou a ukrajinskou temnou scénou, nebo je to právě naopak?
 
Andrej Stojlov: Ruské a ukrajinské projekty spolupracovaly vždycky. Ruské projekty byly součástí ukrajinských festivalů a naopak. Samozřejmě, že poslední dobou tomu politická situace nenapomáhá, ale adekvatní hudebnici odlišují politiku od hudby, i když mají svůj názor. Mám taky svůj názor na to, co se děje, ale nemichám politiku a hudbu, takže nemám problém s vydáváním ruských kapel, když jsem původně z Ukrajiny.
 
Sanctuary.cz: V poslední době vydává label čím dál víc muziky, která není čistě „Synth“. Proč?
 
Andrej Stojlov: Synth v názvu neznamená, že základem vydavatelství je synthpop nebo synth-goth. První synthpop na Synth-Me má číslo 37. Synth je zkratka. Zkratka od „synthetic“, „synthesizer“ a „synthezis“. Synth je vlastně syntéza, což podle Wiki je „proces spojování dvou nebo více částí do jednoho celku“. Deathrock, synthpop, EBM, dark electro, rhythmic noise atd. do temné scény.
 
Sanctuary.cz: V seznamu více než čtyřiceti vydaných titulů najdeme i český projekt Silent Lost Soul. Jak jste na něj narazili?
 
Andrej Stojlov: Vždycky hledám nové projekty přes Bandcamp, Soundcloud, Facebook apod. SLS jsem našel na Bandcampu a od té doby spolupracujeme. Podobně jsem našel několik dalších projektů.
 
 

 

Sanctuary.cz: Je vedle něj nějaký další projekt z České republiky nebo ze Slovenska, se kterým jste v kontaktu a rádi byste ho vydali?
 
Andrej Stojlov: Ano, mám v plánu projekt z České Republiky, ale nechám si to ještě pro sebe, protože práce nad materiálem je v procesu a nevíme, kdy bude album hotové.
 
Sanctuary.cz: Chce i do budoucna label zůstat „web-labelem“? Nebo máte ambice začít vydávat placenou hudbu nebo nosiče ve fyzické podobě?
 
Andrej Stojlov: Fyzickou podobu mám vždycky v hlavě, ale Synth-Me zůstane web-labelem. Plán na vydávání CD na nejblížší dobu nemám, ale když se to stane, stahování zdarma zůstane a CD budou jenom na objednávky předem.
 
Sanctuary.cz: Na jaký release z katalogu Synth-Me jsi osobně nejvíc hrdý?
 
Andrej Stojlov: Takových je dost. Skoro každý projekt vydavatelství je zvláštní. Ruský industriální projekt Synthetische Lebensform, ruská kapela KryoniK Moon, projekt Antilav, německý rhythmic noise Stahlschlag, americký synthpop A Million Machines, ruský projekt Omnimar už známý na německém vydavatelstvi darkTunes a ruská kapela Mea Vita. Podle mě jsou nejlepší na Synth-Me a mají největší zájem poslouchačů. Jsem hrdý i za remixy těchto projektů.

Remixy dělali belgičané Signal Aout 42, němci Absurd Minds, Mechanical Moth, Desastroes, re:\legion, Vainerz, švýcaři Metallspürhunde, americký projekt Oneiroid Psychosis, maďaři Plazmabeat, český projekt mulHia a dost exotických projektů: Zaliva-D (Čina), Winter Soul (Jížní Afrika), Bespa Kumamero (Japonsko) a Your Bunny Rot (Izrael).
 
 

 

Remixy jsou docela nedotknutelnou částí Synth-Me. Vždycky hledám remixy odlišné od originálu stylu, aby hudba zněla jinak. Vždycky je to zajimavé, jak jiné projekty v úplně jiném stylu vidí a slyší hudbu. Podobný přístup jsem měl i v době, kdy jsem žil v Izraeli, kde jsem začínal hrát jako DJ - čím rozmanitější je playlist, tím lepší reakce a tím víc lidí se bude těšit na další party.

Sanctuary.cz: ​V letošním roce slaví Synth-Me pět let od založení. Chystá pro tuto příležitost něco speciálního?
 
Andrej Stojlov: Na tuhle chvíli nic speciálního neplanuju. Ale všechno je možné.
 
Sanctuary.cz: Jaké jsou plány vydavatelství do budoucna?
 
Andrej Stojlov: Mám rozepsáno z hlediska vydávání na nejblížší 3 měsíce. V plánu mám nové album Synthetische Lebensform, úplně novou polskou synth-goth/darkwave kapelu Convulsia Darklove a její nové album, ještě pár ruských kapel různých stylů (dark electro, gothic electro/darkwave, gothic rock atd.), nové skladby Silent Lost Soul, kolekce nejlepších skladeb Stahlschlag s exkluzivními remixy a další zajímavosti a překvapení včetně i českého. Takže stay tuned a Synth it up!
 
 
Všechny tituly labelu Synth-Me najdete na jeho Bandcampu.
 
 
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.