Lednové strašání

Letos se vracíme k oblíbenému jménu hororové rubriky a věříme, že vás budeme zásobovat natolik hrůzostrašnými příběhy, že z nich budete mít těžkou hlavu jako pan hrábě Felix Teleke z Tölökö!

Hned na začátku roku můžete vyrazit na už čtvrtý díl poměrně oblíbené série "Insidious". Ovšem na první dva snímky Jamese Wana se pár let nazpět Leighovi Whannellovi příliš navázat nepodařilo a tentokrát dostal režii na staorst Adam Robitel, který stojí kupříkladu za pokračováním nechutnosti "Contracted". Leigh však zbastlil scénář, nechme se tedy překvapit, zda bude "Insidious: Poslední klíč" za něco stát.

"Čtvrtá část kultovní série Insidious odhalí záhadnou minulost vyhledávané parapsycholožky Elise. Ta v mládí žila v malém městě v Novém Mexiku, její domov však byl zároveň domovem temných sil, a tak netrvalo dlouho a její život se obrátil naruby. Nyní ji nejnovější klient přivádí zpět do domu hrůzy a Elise se musí vyrovnat s vlastní děsivou minulostí."

 


Insidious: Poslední klíč


Nemáte chuť na stokrát převařený čaj a ocenili byste raději něco syrovějšího? I když se nejedná o čistou stylovku, o napětí v thrilleru "Odnikud" zdá se nouze nebude. Téma je staré jako lidstvo samo. Pomsta. Pod tento německý snímek se podepsal režisér Fatih Akin a první reakce jsou velmi dobré.

"Život Katji se otřese v základech, když při bombovém útoku přichází o syna a manžela. Rodina a přátelé se jí snaží být v těžkých chvílích oporou, Katja ovšem nemůže jít dál s vědomím, že vrazi její rodiny chodí beztrestně po svobodě. V hlavní roli thrilleru Fatiha Akina o pomstě a spravedlnosti exceluje Diane Kruger." 

 


Odnikud - trailer

 

Zajdete někdy do divadla? Možná právě nyní máte příležitost. Divadlo Sentiment v Praze totiž 29. ledna znovu představí publiku úspěšnou hororovou komedii "Drákula vs. Frankenstein"! Další podrobnosti hledejte ZDE.

"Píše se rok 1896. Jules Verne právě dopsal svůj Vynález zkázy. V Budapešti byla otevřena první linka metra. Došlo k prvnímu doloženému usmrcení chodce automobilem. V časopise National Geographic poprvé otiskli fotografii nahých ženských ňader. A na kanadské řece Klondike bylo objeveno zlato. Tyto události jsou ovšem pro náš příběh naprosto bezvýznamné. Důležitější je, že se toho roku kdesi v Transylvánii otevřely dveře prastaré krčmy a vešel jimi jeden zvídavý muž. Jen díky němu máme dnes příležitost odhalit historiky i romanopisci opomíjenou kapitolu dějin, ve které se prokletí nejslavnějšího upíra střetne s šílenstvím neméně známého vědce.

Konečně dostanete příležitost shlédnout ten zaručeně pravdivý příběh, který se stal předlohou hned několika klasických titulů hororového žánru. Položíme si společně mnoho otázek a na většinu z nich vám dáme odpovědi. Stvořil například Viktor Frankenstein skutečně ono pověstné monstrum nebo se jen Mary Shelleyová nechala unést svou bujnou fantazií? Byl Drákula doopravdy jen bezcitný netvor, jak jej vylíčil Bram Stoker, anebo byla autorova vize zkreslena nějakými nám doposud neznámými okolnostmi? Vydáte-li se s námi zpět do roku 1896, dostane se vám odpovědí dokonce i na to, kam chodí Igor na záchod, jak je na tom Drákulův milostný život či zda je možné stvořit ženu bez mozku. A pokud by vám i to bylo málo, přidáme ještě zaručený recept na nesmrtelnost. O tu nám jde totiž především."

 

 

Máte už přečteny všechny horory od pana Stephena Kinga? Máte dokonce přečteno i jeho pojednání o hororu jako takovém? Potom si přečtěte také něco o vašem oblíbeném spisovateli. Nakladatelství Baronet totiž vydalo knihu George Beahma "Stephen King - Čtyřicet let hrůzy".

"Kdo by neznal mistra děsu Stephena Kinga, jednoho z nejplodnějších a nejúspěšnějších autorů dnešní doby! Napsal na šedesát románů, k tomu na dvě stovky povídek a novel, prodal stovky milionů výtisků knih po celém světě…

Na slovo vzatý znalec Kinga, spisovatel George Beahm, přichází se zasvěcenou, rozsáhlou a velmi podrobnou knihou věnovanou osobnímu životu a profesionální kariéře tohoto oblíbeného autora. Nejde však o žádné akademické pojednání, ale čtivě psaný náhled do Kingova života a díla, prošpikovaný anekdotami, komentáři a rozhovory s jeho přáteli, kolegy a učiteli, kteří ho dobře znají. Líčí jeho mladá léta v Durhamu v Maine, studia v bouřlivých šedesátých letech, počáteční boj s nouzí, kdy se snažil sehnat práci, později vyučoval na střední škole a ve volných chvílích psal, dlouhou cestu k vydání prvního románu Carrie v roce 1974 a desítky let následující kariéry autora bestsellerů, vedoucí až na pomyslný trůn krále hororu.

Kniha je bohatě ilustrována známými americkými umělci Michaelem Whelanem a Glennem Chadbournem a doplněna velkým množstvím fotografií."

 

 

Fascinuje vás klasik Esgar Allan Poe? Potom máte možnost pořídit si luxusní vydání některých jeho prací pod souhrnným titulem "Jáma a kyvadlo a jiné povídky" v netradiční podobě o kterou se postaralo nakladatelství XYZ.

"Jedinečné, luxusní vydání v grafickém konceptu uznávaného výtvarníka a tatéra Lukáše Musila, jehož jméno a přezdívka Musa se stala ve velmi krátké době uznávaným pojmem na naší umělecké scéně.

Sugestivní vyprávění o obsedantních vášních a závislostech, hrůze z předčasného pohřbu, o ponurém domě, jenž se i s posledními potomky šlechtického rodu pomalu rozpadá, o vězni, který je odsouzen ke strašlivě krutému trestu smrti, napíná a děsí čtenáře už více než sto padesát let. Výbor povídek slavného amerického prozaika Edgara Allana Poea představuje sedmadvacet fantastických, mystických, hororových, tragikomických, groteskních i detektivních příběhů, které nestárnou a získávají si srdce čtenářů i dnes."

 

 

Něco hororové exotiky si můžete užít díky aktivitám nakladatelství Argo, které na náš trh přivedlo román argentinského spisovatele Lujána Marcela "Podhoubí". Ten si vystačí i bez bubáků a nástrojem mu bude jen lidská krutost...

"Hororový příběh uznávaného argentinského autora, jehož dějištěm se stává chata v idylickém údolí. Muži po večeři popíjejí na verandě, ženy vaří kávu a myjí nádobí. U bazénu sedí tři dospívající děti, čtvrté – čerstvě dospělý muž – na večírek právě přijíždí. Bude třeba dojet autem pro led, který právě došel… Konec zdánlivě všedního prázdninového dne se pro dvě rodiny stane začátkem tragédie, rozpoutá příval lží a krutosti. Začne se odvíjet příběh o ztrátě nevinnosti, bolesti a chorobné sexuální touze. Dvoje letní prázdniny postačí k tomu, aby se idylické místo proměnilo v peklo."

 

 

Jestli vás rozdovádí každý příběh v němž se třeba jen šustne Cthulhu či některý z Prastarých, potom vás třeba potěší kniha "Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých". Tu napsali rukou společnou Stephen Jones a John Llewellynn a o vydání u nás se zasadili u XYZ.

"Kolem kostela Všech svatých v Londýně odnepaměti docházelo k neobvyklým jevům a nevysvětlitelným zmizením. V roce 1990 se na místo vydává skupinka v čele s Robertem Chambersem z washingtonského Útvaru pro vyšetřování Cthulhu, která má za úkol prozkoumat působení nadpřirozených sil. Netuší však, že se s nimi budou muset také utkat! Během čtyř dnů a nocí pronikají čím dál hlouběji a hlouběji do tajů paranormálního světa a odkrývají děsivé poznatky, které by raději měly zůstat hluboko pod zemí…"

 

 

Pakliže rádi louskáte příběhy v nichž hrají hlavní roli sérioví vrahouni, pak se vám možná zavděčí Baronet, který nám předkládá napínák Fiony Cummins "Chrastění kostí". Dovoluje si dokonce na samotného Hannibala Lectera, tak uvidíme, zda to nebude příliš velká troufalost....

"Sériový vrah až do morku kostí. Psychopat mnohem děsivější než Hannibal Lecter.

Plánoval dobře. Vede dva životy. V jednom je stejný jako kdokoli jiný. Ale v tom druhém je správcem morbidního muzea své rodiny. Nyní nastal čas na rozšíření sbírky. Je připraven nasytit svou posedlost, je na lovu. Jakey Frith a Clara Foyleová mají něco společného. Mají něco, co on potřebuje. Začíná děsivá hra na kočku a myš mezi hrozivým sběratelem, Jakeyho otcem a Ettou Fitzroyovou, detektivní seržantkou, která únos dětí vyšetřuje.

Příběh knihy Chrastění kostí Fiony Cummins je zasazen do londýnské čtvrti Blackheath a zkoumá ten šev temnoty, který prochází námi všemi. Zápas mezi světlem a stínem, vykoupením a pomstou."

 

 

Ani tentokrát nebude chybět české zastoupení a stejně jako minule se o něj dokonce postaral smíšený pár. Jiří Šedý a Zuzana Gajdůšková mají na svědomí přběh, který nazvali "Doktor Karies" a hledat jej můžete v katalogu nakladatelství Netopejr. Máte strach z bílých plášťů...?

"Irenu bolí zub. Ta bolest je ukrutná, drásající, neustupující. Prášky nezabírají, ke svému zubaři se bojí. Na scéně se objevuje tajemný doktor Karies. Jeho přístup je vynikající, jeho osobnost inspirativní, jeho ošetření bezbolestné, úleva okamžitá… Ale ošetření má háček: Irena se začíná měnit. Lidé kolem by se měli začít bát."

 


Na začátek roku to vůbec není špatná nadílka. Vybrali jste si nebo ne? Ta šup uvařit rum s čajem a hurá do peřin!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Toho Poea s ilustracemi od Musy jsem našel pod stromečkem. :) Je to moc hezky zpracované.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.