Rozhovor s The Prostitutes

Martin DestroyerPřinášíme Vám stručný rozhovor s jediným českým zástupcem, který se letos objeví na festivalu Wave Gotik Treffen.











CZ Sanctuary: Rád bych se Tě zeptal, jak se vám podařilo (jako letos jediné české kapele) dostat na Wave Gotik Treffen?

Martin Destroyer: Podařilo se to díky agentuře A.S.S. z Hamburku, se kterou jsme navázali spolupráci s tím, že nás budou bookovat v Německu, Rakousku a Švýcarsku, a toto je první výsledek.

CZ Sanctuary: Byl to váš záměr, zahrát si na tomto festivalu, nebo vás tím agentura trochu překvapila?

Martin Destroyer: (smích)… to opravdu nebyl náš nápad. Každopádně nás to pobavilo a oslovilo, tak jsme si řekli „proč ne?“, a teď to bereme jako výzvu.

CZ Sanctuary: Takže to berete jako hozenou rukavici?

Martin Destroyer: Vokoveme se, nabarvíme si ksichty na bílo a vyrazíme do Lipska.

CZ Sanctuary: K tomu jsem se chtěl dostat - gotická komunita je známa svou extravagantnější módou, připravujete trochu jiný šatník pro německé publikum?

Martin Destroyer: Ne, jedeme tam sami za sebe a doufáme, že nás fanoušci nesežerou.

CZ Sanctuary: Neviděl bych to tak černě, těch post punkových kapel bude letos na WGT opravdu hodně. Cítíte se stále být ještě postpunkovou kapelou ovlivněnou Joy Division, nebo to letošní bookování přišlo tak trochu s křížkem po funuse?

Martin Destroyer: Ne, to si nemyslím. To z čeho vycházíme i v dnešní době post punk určitě je, a to přesto, že je nová deska mnohem barevnější, a najdeš tam jak čistě akustické písničky, tak i čistě elektronické. Náš sobotní set samozřejmě přizpůsobíme prostředí a myslím si, že mimo mísu určitě nebudeme.

CZ Sanctuary: Právě z postpunkové větve gotiky budou na WGT vystupovat takové legendy jako Specimen nebo Section 25, chystáte se na festivalu nějaký koncert navštívit?

Martin Destroyer: Určitě bych rád viděl Specimen, jejich výběrovku jsem si náhodou koupil před 10 roky a poslouchal jsem jí pořád dokolečka. Hrozně se mi líbila, a tak bych je naživo určitě chtěl vidět...

CZ Sanctuary: Dá se tedy říci, že byli The Prostitutes ovlivněni kapelou Specimen?

Martin Destroyer: To se stoprocentně dá říci, protože se mi jejich zvuk hodně líbí. Vzhledem k tomu, že jsme tu výběrovku s bráchou slyšeli nejmíň tisíckrát, tak to v nás nějaké stopy určitě zanechalo. My k té gotice máme blízko i přes třeba Siouxie & The Banshees, Sisters Of Mercy, The Mission a další -  máme tyhle věci rádi, takže tu spřízněnost cítíme.

CZ Sanctuary: Když už jsi nakousl ty Sisters Of Mercy. Navštívil jsi jejich poslední koncert v Praze?

Martin Destroyer: Poslední jsem nestihl, ale osobně jsem viděl jejich předskakování Depeche Mode v Bratislavě, a popravdě řečeno se mi to moc nelíbilo, přišlo mi to celý už pasé. Na tom stadiónu to vyznělo hrozně - dokážu si představit, že v uzavřeným klubu by to bylo lepší, takto mi to přišlo trochu jako karaoke v maskách.

To je bohužel společným jmenovatelem většiny zásadních kapel z 80. let, jako třeba Alien Sex Fiend, kdy jejich současné živé vystoupení dnes moc smysl nedávají. V těch osmdesátkách, kdy jejich muzika byla nová, to bylo jiné. V dobách, kdy elektronika smíchaná s ostrým punkem, takovým vyvazbeným rock’n’rollem, byla čerstvým vánkem na hudební scéně. Na druhou stranu - svoje místo na hudební mapě tyhle kapely samozřejmě mají.

CZ Sanctuary: Děkujeme za odpovědi. Vy přicházíte na WGT na řadu v sobotu odpoledne na jediné stage, která je venkovní, takže držíme palce i s počasím.

Martin Destroyer: Díky moc.

The Prostitutes

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.