Ohlédnutí za rokem 2017 - část druhá

Tentokrát se o své pohledy podělil Ashley Dayour, zástupci spolků Ash Code, La Scalrta, Lapis Exilis, None, Lahka Muza, Terminal State nebo Fara. 

Jenom připomeňme otázky a hurá na to.

1) Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2) Jaký byl Tvůj nejsilnější hudební zážitek roku 2017?
3) Co považuješ za největší hudební průšvih/zklamání uplynulého roku?
4) Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2018?

ASHLEY DAYOUR (WHISPERS IN THE SHADOW / THE DEVIL & THE UNIVERSE)

1) Vlastně toho moc nebylo, 2017 nebyl dobrým rokem na muziku. Nebo aspoň ne na můj vkus. Spíš jsem ho vnímal jako takový ten rok "furt to samý, furt to samý". Nicméně velikým překvapením bylo nové album Rogera Waterse "Is this the life we really want?" I když je mu přes 70, s tímhle sólovým počinem je na vrcholu i díky textům, které patří ke špičce dnešní doby. Navíc je deska velmi dobře zprodukovaná Nigelem Godrichem, který se proslavil prací s Radiohead. Pro mne jasné aklbum roku, které se mnou cvičí v mnoha různých ohledech a je přesně tou pravou deskou v ten pravý čas.

Kromě toho se mi hodně líbili noví Flaming Lips, deska "Oczy Mlody". Drogová mlha moderní psychedelie. Takhle by měla znít současná psychedelická hudba. Nicméně z naší scény nic moc. Deska "Blood" od Then Comes Silence je celkem super. Moderní postpunk v celé své kráse. Tak trochu jsem se posunul k vážné hudbě a tam je toho spoustu k objevování. Současná rocková hudba mne momentálně sakra k smrti nudí.

2) Vidět Nicka Cave živě ve Vídni. Absolutně ohromující. Jeden z nejlepších koncertů, které jsem za svůj život viděl. Dechberoucí. Tenhle chlap jezdí po vrcholech a jediná věc, kterou můžeš dělat, je ho v posvátném úžasu sledovat. Co se týče vlastního hraní, hodně jsem si užil hraní s The Devil & The Universe na WGT a taky ve Varšave. Bylo to v den rakouských voleb a já jsem vymlacoval svoje znechucení a vztek do toho ubohýho kotle. Divim se, že to vydržel. Byla to taková poměrně očistná zkušenost. 

3) Hmm... asi nové album Fever Ray. Já mu prostě nerozumím. Na téhle cestě jí nemůžu následovat :).

4) Fakt se těším na vydání nového alba Whispers in the Shadow v dubnu. První po čtyřech letech a zároveň pro nás v mnoha ohledech znamená novou éru. Taky je to koncert The Devil & The Universe v Moskvě, který bude speciální. A coby posluchač jsem natěšený na koncert skladatele filmové hudby a mého oblíbence Clinta Mansella (mimochodem v Praze) a samozřejmě Rogera Waterse ve Vídni.

ASH CODE

1) Alessandro: Nedokážu vám říct pořadí, ale hodně jsme v dodávce poslouchali tyhle desky: Sally Dige "Holding On",   Drab Majesty "The Demonstration". Schonwald "Night
Idyll", Chelsea Wolfe "Hiss Spun" a Selofan "Cine Romance".

2) Claudia: Bezpochyby naše první latinskoamerické turné loni v srpnu. Poprvé jsme opustili náš světadíl a byla to fantastická zkušenost. Čtyři skvělé koncerty v Peru, Argentině a Mexiku. Nakopávající, ale taky velmi únavné dobrodružství, které si – jak doufáme – zase brzy zopakujeme.

3) Adriano: Nedokážu označit nějaké konkrétní zklamání z roku 2017. Obecně – svět mainstreamové hudby se hroutí a kvalita jejích počinů se s každým rokem zhoršuje. Naštěstí může naše undergroundová scéna pořád nabídnout spoustu zajímavých věcí. Musíme se vzepřít a pokračovat v tvrdé práci!

4) Claudia: Pracujeme na nové desce, která by měla spatřit světlo světa na jaře. Máme také domluvené koncerty na celý 2018. Bude to intenzivní rok.

EBLIS MÜLLER (LAPIS EXILIS)

1) Black Mirror "No Colours For Concern".

2) Hrát koncerty je pro mě vždy silný zážitek.

3) Pop.

4) Těším se, že budu víc koncertovat.

ANNA NIN (NONE)

1) Bylo toho hodně. Moc se mi líbila deska od I Tpame I Tvrame a taky "Sibling Lovers" od Kollaps. A samozřejmě EP "Disposition" a "Benath The Fold" od Lunacy. Nadšená jsem byla i z Dune Messiah ("The Iron Oak"), Whispering Sons ("White Noise"), Sextile ("Albeit Living"), Security ("Arid Land"), Age Eternal ("Das Meer"), Fornet, Second Still, Schwefelgelb a War Scenes ("Unsystematic Scheme").

2) Každý rok je to stejné – píseň "Good Morning Captain" od Slint. Ten moment, jak na konci začne křičet, je ten nejúžasnější hudební zážitek vůbec, pro mě je to navíc spojeno se spoustou dobrých vzpomínek.

3) Vadí mi, jak se Nick Cave a Morrissey na pódiu mění v bohy nebo co, to mi přijde směšné a nepatřičné.

4) Těším se na novou desku od The Soft Moon a snad vyjde i něco nového od Kollaps. A taky očekávám debutové album od darkwave Bring Her, ta by se snad měla objevit koncem roku 2018.

 

AELETH KAVEN (LA SCALTRA)


1) Album „Burning For The Ancient Connection“ od Your Life On Hold. Je to velmi atmosférická deska se skvělými kompozicemi. Zvláště skladba „Phoenix“ se hluboce dotkla mého nitra, ale všehovšudy každý track z té desky má své vlastní kouzlo vrhající mystický stín, což miluju. Koukni na ty texty – jsou psány srdcem a duší. Vážně skvělá práce!

2) Nejlepší bylo zjištění, že Paradise Lost zase začali dělat zatraceně oldschoolově doomovej materiál… A pro mě osobně bylo nejsilnějším zážitkem vystoupení s La Scaltra v Praze. Nikdy předtím jsem nestála na pódiu před tolika lidmi… bylo to skvělé a strašidelné zároveň. Tenhle pocit ale naštěstí netrval dlouho, jinak bych mohla kvůli panice úplně ztratit hlas a místo zpěvu předvést kachní taneček, to by bylo k popukání. 

3) Žádné zklamání se nekonalo.

4) V tenhle moment vážně žádná očekávání nemám… spíš počítám s překvapeními, ale jedna věc tu vlastně je – Misfits s Glennem pojedou tour po Evropě, to bude super!

FERO (FARA)



1) Predpokladám, že vás zaujímajú nahrávky z roku 2017. Z domácej scény by som upozornil na dvojcedečko "Apoka" od košickej electropopovej kapely Kurkus. Zo svetovej na album "The Circle" od nemeckej post-metal kapely Heretoir.

2) Jednoznačne Hradby Samoty v Jelšave! Perfektné miesto, lineup aj organizácia. Dúfam, že HS sa v Jelšave ešte niekedy zopakujú. To miesto má hneď niekoľko špecifík. Doporučujem aspoň pozrieť fotky. Takisto by som chcel upozorniť na multižánrový minifestival "Xichtoplesk" v Košiciach, ktorý je z roka na rok lepší.

3) Hudobný průšvih?

4) Debutový album budapeštianskej kapely Entrópia Architektúra.
 

CHRIS XX (TERMINAL STATE)

1) KIFOTH "Extensive report" - dobry posun vpred, ISH "Structures of mind" – fantasticky album! A konecne vysly album Fix8:Sed8 "Foren6".

2) Urcite Skinny Puppy/Ohm v Prahe. A potom nase miniturne Terminal State s Kifoth. A samozrejme, koncert s Lahkou Muzou.

3) citim velky a stale sa prehlbujuci rozdiel medzi mainstreamom (a bohuzial don spada coraz viac kapiel) a tym co sme zvykli nazyvat undergroundom. tam hore uz chyba entuziazmus a pokora, rozrasta sa pozerstvo, to vsetko zabija prirodzeny talent. upada zaujem ludi o scenu.

4) Som zvedavy, kam sa bude uberat tvorba Front Line Assembly, kde by mal vyjst dalsi soundtrack k pokracovaniu Airmech, snad to nebude sklamanie ako Echogenetic. Snad sa dockam aj noviniek z tabora Fear Factory, od "Genexusu" uz je predsa dost dlha doba. a dufam v dobre nakopnutie muzy, aby sme tento rok dokoncili album Terminal State. 

GUDRUN (LAHKÁ MÚZA)

1) Každým rokom je to akosi ťažšie :). Ale dobrá hudba vzniká stále, aj keď zásadné revolučné témy už nie sú možné z pochopiteľných dôvodov. Určite je to ale nový album St. Vincent "Masseduction" (hlavne skladba "Los Agelles"), Gary Numan "Savage (Songs From A Broken World)", Goldfrapp "Silver Eye" a Zola Jesus "Okovi".

2) Začriem do našich :). Veľká výzva bol určite postapo festival Junktown, kde sme hrali s LM na scéne S.P.A.D. Celá  tá atmosféra bola neskutočná a veľmi sme si ten náš „galaktický“ performance užili. Niečo podobné bol aj festival Castle Party, kde sme hrali od roku 2000 piaty krát. Chceli sme hrať v Kostole a organizátori nám vyhoveli. Bola to v skutku dobrá voľba a opäť nádherný pocit vidieť plné auditórium, ako sa celý ten čas baví s tebou. Taktiež koncert vo Viedni, kde sme hrali s Hieros Gamos ako predkapela pred Grausame Tochter, si veľmi ceníme. Odozva bola na Rakušákov nadštandartne srdečná. K silným zážitkom patria koncerty v Bratislave, ako ideálnej platforme na stretávania sa s našimi slovenskými fans. Výborný bol koncert k 33 rokom na hudobnej scéne. Tiež nás potešila v závere roku komplilácia Dark Tunes!

3) Detailné poznanie, ako vlastne fungujú tzv. centrá na podporu nezávislej kultúry v SR. Sú financované z grantov Ministerstva kultúry, ale kým nie si evidovaný na MK ako profesionálny umelec, tak si tam paradoxne vôbec nezahráš, lebo oni podporujú len „svojich“. Proste forma štátneho dohľadu nad „nezávislou“ kultúrou. Skutočne alternatívne veci tam samozrejme nedostanú priestor a sú vytlačené na samotný okraj subkultúry, čím sú odsúdené na postupný výmaz. 1984 v praxi. 

4) Opäť sa zameriam na očakávania mojich kapiel. Hneď v úvode roka sa tešíme s LM do Brna na tanečno/hudobný festival Dance Macabre (proběhl 6. ledna - pozn, redakce), radi by sme sa opäť ukázali s Múzou aj Hieros Gamos v Prahe, tešíme sa na špeciálne vystúpenie Hieros Gamos na Junktowne a na ďalších akciách. Dokončujeme záznamy z vystúpenia na CP 2017 a HG vo Viedni a zvažujeme v roku 2018 vydanie ďalšieho DVD. To prvé DVD Performance vizuálne mapovalo obdobie od 1993 - 2015 a týmto by sme naviazali na ďalšie obdobie, ktoré bolo v tomto ohľade plodné. Pracujeme na nových skladbách LM, ktoré chceme v priebehu roka postupne predstaviť publiku. Takže veľa práce pred nami! Roku 2017 rozhodne ďakujeme za silné zážitky a hlavne za ľudí s ktorými sme ich mohli uskutočniť tak, že na ne môžeme naviazať v roku 2018! Tešíme sa na vás a ďakujeme svojim fanúšikom za stálu podporu. Bez nej by to celé nemalo zmysel.

Další pohledy budou následovat... a jak jste rok 2017 viděli vy?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.