Reportáž z koncertu SKINNY PUPPY

Včera (9.srpna) se kolem osmé hodiny večer rozezněl přeplněný sál Roxy destruktivní smrští noisu, industrialu a nadupaného EBM za doprovodu bizarních tanečků a masek obou účinkujících těles.

 

 

 



První z nich - nepříliš známy projekt noisového provokatéra a superhrdiny béčkových komixů Otto von Schiracha rozmetal publikum naprosto nečekanou a nepolapitelnou "spatláží" všech možných stylů od hip hopu přes ruské lidové halekání až po tekkno. Ze všeho nejvíc mi to ale připomnělo technogrindové zvracení charakteristické pro festivaly typu Fekal Party. Na noisové scéně najdete buď ortodoxní fanoušky zbíječek provrtávajících se obří masou plechu za příšerného skřípotu nebo nastrojené recesisty a vtipálky jakým je právě Otto von Schirach. Už jsem viděl na koncertech všemožných stylů leccos, ale nikdy jsem se nesetkal s tak propracovanou image superhrdiny béčkových sci-fi 60.let -

Navlečený do slipáčů přetažených přes punčochy se zlomocnými stahováky na zápěstí, tajemnou páskou přes oči a vlajícím supermanovským pláštíkem působil "frontman" tohoto one-man projektu opravdu nebezpečně komi(x)cky. A když se v polovině vystoupení na pódium vrhlo obří monstrum připomínající mutaci tuleně s mamutem a začalo zápolit s naším superhrdinou ozbrojeným světélkujícím mečíkem, nezbývalo než ocenit geniální choreografii a teatrálnost této show mohutným potleskem. Představte si muzikální podobu klenotů béčkové kultury jako je například "Robot Monster vs Aztek Mummy" prohnanou továrním ventilátorem a nebudete daleko zběsilostem Otto von Schiracha.



Štěkání, zvracení, rapování a okleštěné výkřiky s doprovodem totálního hudebního výplachu však nepřišly každému na chuť. Po více než půlhodinové zběsilé pornohororové strkanici tak byla většina zúčastněných ráda, že se na pódiu objevil třetí špatně identifikovatelný superzáporák a rebelujícího noisaře vyhnal do šaten.

Konečně se začalo schylovat k vystoupení **Skinny Puppy** . Ani dost vysoké vstupné neodradilo fanoušky této královny na "dark electro" scéně a Roxy praskající ve švech připomínalo spíše pavilon Indonéské džungle pražské Zoo. Kdo chtěl vydržet po celou dobu vystoupení musel před začátkem podstoupit ochlazovací tělesnou kůru a spláchnout se narvaný do umyvadla proudem studené vody.

Pak už na se na vyvýšené zdrátované plošině objevil dredatý klávesák cEvin Key, bubeník Justin Bennett rozezněl svojí rozlehlou soupravu čítající kromě řady činelů a tomů i několik padů a za "paravánem" potřísněným krví se ozval hlas Niveka Ogreho. Jednoduchý, ale dokonalý trik se stínohrou provázel celé vystoupení a frontman projektu ho rozvíjel sérií bizarních masek s obrysy stromů či robotických monster.

Když se ale po dvou skladbách rozžhavené Roxy těšilo na pana Ogreho osobně, zmizela kapela v zákulisí a za nechápavých pohledů a pokřiků se dlouho nic nedělo. Potom se ukázali organizátoři z DsmackU a slušně sdělili, že nastal jakýsi problém s elektřinou. Úplnou pravdu jsem se nečekaně dozvěděl po návratu z koncertu na informačním serveru novinky.cz, kde se psalo že "Kvůli zavadě na elektřině, způsobené právě bleskem měl problémy koncert kapely Skinny Puppy v pražském klubu Roxy. Kapela s přestávkami kvůli výpadkům odehrála jen několik písní." ...Jak dokonale hororová atmosféra! Na(ne)štěstí však nikdo z nás uvnitř bouřku nepostřehl, takže se této "výmluvě" příliš věřit nechtělo.



Prodleva byla opravdu nekonečně dlouhá, ale alespoň prospěla uvolněním částí míst vepředu a někdy kolem půl 10 se Skinny Puppy, velmi nadšeně přijati, vrátili zpět. Playlist ale i přes komplikace čítal dlouhý seznam známých hitů, hodně se hrálo z nové desky, ale největší zážitek plynul pochopitelně z pozorování počínání Niveka Ogreho. Kromě již zmíněné psychedelické stínohry se motal po pódiu ověšený hadicemi a pistolí každou chvíli kropil sebe nebo diváky litry umělé krve. I když se bohužel neobjevil ve své nejznámější masce přerostlého rozpáraného opeřence, ke konci se vynořil ze zákulisí s postapokalyptickým modelem člověka postupně se měnícího v robota. Litry krve a nepřetržité pózy při zpěvu však zpěváka natolik vyčerpali, že před přídavkem jej museli ostatní zvedat na nohy, aby zapěl poslední píseň a pak se znaveně odplazil z dosahu skandujících koncertem nadšených fanoušků.



Když jsme se po koncertě odebrali k baru zapít nezapomenutelný zážitek tvrdě vystojeným a draze zaplaceným pivem, už už se objevily gorily z ochranky se slovy "deme domů" a skoro násilně prostor vyklidily. Mírně pokažený dojem bylo možné si spravit na afterparty ve Styxu.

Co říct závěrem?... Skinny Puppy i po tolika letech existence nemají nadále problém nabídnout opravdu kvalitní, strhující show. Těžko si vůbec představit, kde by stál tento hudební žánr dnes, kdyby se před tolika lety nezrodil geniální nápad zakládajících členů vydat se dosud nepoznaným směrem syrové temné elektroniky. Snad se jich zas dočkáme maximálně za dva roky..









VÍCE FOTOGRAFIÍ http://sanctuary.cz/galerie/thumbnails.php?album=27

A pro fajnšmekry playlist:

Anger
Ugli
Dogshit

blesková pauza

Tormentor
Politikil
Rodent
Pedafly
Worlock
I'mmortal
Dig It
Amnesia
Hardset Head
Fascist Jock Itch
Haze


Přídavek:
Social Deception
Testure

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mrzi me, ze jsem to prosvihla:sad:....Ale musim rict, ze fotky vypadaji dost zajimave, pusobive;-) ;-)
jéé, no, vypadá to vážně úžasně.. 8-O<br />A Robot Monster vs Aztek Mummy? Wow.. To chtělo víc fotek!
Víc fotek najdete zde: http://www.techno.cz/party/report/rav/2007/0809_skinny_puppy/
Letos bezkonkurenčně nejhorší koncert. Vedro, Puppies zněli hrozně ploše (asi věděli, pro koho hrají) a návštěvníci se chovali jako HOVADA. Nevím, proč museli nutně skákat, kopat, řvát a mávat rukama jako šílenci. Skutečně si neužívám, když na mě někdo zleva vylévá pivo a zprava mě mlátí do zad. Když si chtěli vybíjet agresivitu, měli si jít někam do ústraní rozbít hlavy. Fakt všem takovým účastníkům vřelý nedík za zkažený koncert.
Nevím jak ty, ale já koncert beru jako vydařený, a to nejen kvůli bezkonkurenční podívané. Nevím, zda jsi byl někdy na hojně navštíveném v Roxy, ale tato výheň je zde pokaždé při plném domě. To, že zvuk v Roxy taky není ideální ví každý pravidelný návštěvník klubu. No a co se týče té agresivity, já byl celkem vpředu, ale při zdi a žádná agresivita nablízku. U tvrdé elektroniky se dá čekat tvrdé publikum a ne žádná zadumaná selanka. Změnou pozice bys možná dosáhl příjemnějšího zážitku.
Vyjádření k problémům při koncertu skupiny Skinny Puppy - http://klub.roxy.cz/index.php?dok=00190000000736,det
Tvrdé = blbě agresivní? Stála jsem relativně při zdi a vepředu a výpady pogujících šílenců mne dost citelně zasahovaly. Pravda, hořce lituji toho, že jsem hned od začátku nezakotvila na balkoně.<br />Já nevím, ale srovnám-li to např. s Prague Industrial Fest, kde byly, vzato kolem a kolem, ještě tvrdší elektronické kapely a tedy tím pádem i tvrdší publikum a lidé tam skutečně až na pár výjimek zadumaně stáli. <br /><br />Ten plochý zvuk nebyla výtka na stranu klubu (Herr von Schirach měl zvuk dobrý), ale spíš kapely, která pragmaticky odvrhla svoji zvukovou bohatost a soustředila se jen na co nejvíce rytmické a "vibrující" pasáže - jak říkám, věděli, pro koho hrají. Říkejte mi klidně suchare, ale já si na koncert chodím poslechnout hudbu, sledovat kapelu a pódiovou show a ne se opájet adrenalinem. Tak trochu jsem myslela, že to takhle vnímá více lidí. Chyba. Nu, poučení propříště, velmi dobře si rozmyslím návštěvu koncertu, kde nejsou místa k sezení.
Sadako (N.D.I.): tak mas bejt vzadu :-) jednoduche
[7] Napadá mě takový experiment. Zkus navrhnout pořadatelům Night Side festivalu, aby se do koncertního sálu Rock Café (žánrově stejný klub jako Roxy) umístily židličky. Byl bych rád u toho a sledoval, jak se na to organizátoři budou tvářit 8-O Myslím, že jim čelit klesne poměrně nízko. :-D
N.D.I.: Nac ten pesimismus? Takove veci se proste bohuzel deji na vsech koncertech a to se vubec nemusi jednat o tvrdou hudbu. Kdyz se sejde skupina opilych blbecku, muze pokazit treba i jazzovy koncert se salem plnym zidli. Jiste, nebylo prijemne, ze po sobe lidi slapali a snazili se tlacit dopredu, ale jak uz tu bylo receno - to je situace s kterou se musi na velkych koncertech pocitat. Staci vybrat nejakou strategickou pozici mimo vsechny, co maji tu potrebu uzit si koncert po svem a davat pozor na kolemjdouci, aby se clovek krome v potu netopil jeste v pivni sprse....Zvukove to sice zadna studiovka nebyla, ale taky jsem od toho jako ostatni vic necekal a tak jsem byl uplne spokojenej 8-)
BeoWulf: Bohužel měřím pod 160 cm, takže zezadu nic neuvidím. Musím dopředu. Ale jak říkám, tloukla bych hlavou do zdi, že jsem nešla na ten balkon.<br /><br />Pavel Zelinka: Ale no tak. :-) Já vím, že je to v určitých prostorách neproveditelné. Jednoduše si takové koncerty propříště velmi, velmi dobře rozmyslím. :-)<br /><br />Paesant: No jo, ale tady těch blbečků byla přesilovka...já dost naivně očekávala, že když nebudu uprostřed, že se mi největší vřava vyhne..tak nevyhnula. :-) A hudba...opravdu, byli si kucí kanadský vědomi toho, pro koho hrají. Já to sice čekala, ale stejně mi to přišlo líto.
Obojí celkem masakr, ale Otto von Schirach mne i rozesmál - kdo ho neviděl live, ten musel zaplakat :-D Je fakt, že Skinyn Puppy mi přijde že vsadili hlavně na energii a rytmus, ale asi právě na to lidi (aspoň většina) asi i přišla....takže vlastně proč ne :-D
a pro ste nepsali taky o nine inch neils?
v tom pripade by Sadako nemohla jit ani na Night Side, Drop Dead Festival (na Prahu se chysta gothic pogo), Castle Party, WGT, atd., ani na metalove a dalsi akce... nejake vhodne misto se da najit vzdycky, s ohledem na aktualni stav situace pokazde jinak, a vim o cem mluvim, pac pro to mam take jiste sve duvody, a vetsinu akci navstevuji. nemohu nazvat mozna i vetsi cast navstevniku akci "blbecky" :-P
[13] No....mohli byhcom udělat stručný report, ale bylo by to bez fotek, tak nevím, jestli to má smysl.....stačí, když řeknu,ž e NIN byli super? ;-) :-D
DarkOrion: Podle mě podobné frenetické pohyby, které tam někteří předváděli, patří např. na afterparty a ne na koncert, kam (jaké překvapení) může jít někdo taky za jiným účelem, než je "vypuštění páry." Nicméně, byla opravdu moje blbost, že jsem nešla na ten balkon. :-/ Mohla jsem být otrávená jen z jekotu publika. :-)
[15] nestaci meli by jste udelat i report ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.