Březnové strašání

Třikrát hurá. Tedy - hurá, hurá, hurá. Duchové, násilníci, hororové klasiky i československý horor. Máme co dělat, milí zlatí. Pardon - černí!

Každý čin má svůj následek. Alespoň se to říká. A s touto myšlenkou jde do kin nová duchařina dvojčat Spieringových "Winchester: Sídlo démonů". To máte tak. Tatík se proslaví legendární značkou pušek a má tak nepřímo na svědomí solidní množství lidských životů. Ne všechny oběti jeho kulek (jakože kulek z jeho pušek) dojdou klidu a potomstvo šikovného řemeslníka má rázem o zábavu a nechtěnou společnost postaráno.

"Věříte na duchy? Okna, za nimiž je zeď, dveře otevírající se do prázdna, schodiště, co nikam nevedou, tajné chodby, propadliště, sloupy postavené vzhůru nohama, labyrint místností. Obrovské sídlo Winchesterů tíží hrůzyplná atmosféra i historie. Jeho stavba probíhala nepřetržitě 38 let, 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Jakákoliv přestávka měla mít strašné následky. Chodbami domu se na přelomu století plíží tajemná postava celá v černém, nikdo nesmí vidět, co se skrývá pod černým závojem.

Není to ovšem démon, je to lady Sarah Winchester. Vdova a dědic zbrojního impéria Winchesterů, jejichž opakovací pušky pomohly dobýt Ameriku a zabily tisíce lidí. Lidí, jejichž prokletí a duchové teď rodinu pronásledují na každém kroku. Duchové, které na našem světě drží jen jejich neukojitelná touha po pomstě. Jedinou šancí, jak je upokojit, je stavět pro ně sídlo. A tak vystrašená, posedlá a prokletá lady Winchester staví dům zasvěcený duchům. Staví zámek, vězení a bludiště v jednom, zatímco ti nejstrašnější z všudypřítomných démonů se stále snaží vyřídit si s Winchestery svoje hrozivé účty."

 


Winchester: Sídlo démonů - trailer

 

Originálním námětem se neproslaví ani další krvák, který tento měsíc proletí kinosály. Johannes Roberts, který se zatím nejvýrazněji zapsal laškováním se žraloky ve snímku "47 metrů", se totiž pustil do pokračování dalšího z řady filmů, v nichž čelí členové nešťastné domácnosti invazi nevítaných vetřelců. "Oni 2: Noční kořist" naváže na deset let starý kousek "Oni". Nakolik úspěšně, to se teprve uvidí.

"Rodinu, která se na noc ubytuje v odlehlém kempu, navštíví tři maskovaní psychopati a podrobí je zkoušce až po ty nejzazší meze."

 


Oni 2: Noční kořist - trailer

 

Slušnou porci násilí slibuje taky film "Nikdys nebyl" režisérky Lynne Ramsay. Joaquin Phoenix si v něm zahrál řízka, kterému není cizí někoho zpohlavkovat. Případně něco trochu horšího. Jednoho dne však narazí kosa na kámen a i na ostrého chlapíka to, zdá se, začne být trochu moc. 

"Joe je válečný veterán, který si nese celou řadu jizev. Nejen z nasazení v Afghánistánu, ale i z dětství, kdy musel čelit brutálnímu otci, a ze své kariéry agenta jednotky FBI pro boj s prostitucí. Svůj bezvýchodný život tráví mezi domem, kde žije jeho podivínská matka, a nebezpečnými misemi, na nichž zachraňuje ženy, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem. Významný senátor si ho najme, aby přivedl zpět jeho nezletilou dceru, která skončila v jednom z anonymních domů, v nichž kvete dětská prostituce. Joe bere své osvědčené kladivo a vydává se na další výpravu za spravedlností. Tentokrát však nezůstane jen u záchrany bezbranné ženy. Joe mimoděk zasáhne do pedofilní sítě, jejíž vlákna vedou vysoko... Od té chvíle se jeho existence dostává do krvavé spirály, jejíž násilnost překonává i předchozí traumatické zážitky."

 


Nikdys nebyl - trailer

 

V březnu se navíc dočkají Festivalu otrlého diváka i v Brně. Kino Scala uvede 9. března filmy "Bubák Bubby", "Zpovědník utěšitel", "Velké kozy na Havaji" a "Chamraď". O čem jednotlivé snímky jsou si můžete přečíst v minulém Strašání.

Chcete si raději číst? Pokud jste dosud míjeli povídkovou sbírku "Noční směna" Stephena Kinga, máte příležitost tuhle chybu napravit. Asi nejvíc ceněný soubor, který kdy mistr napsal, vydává Beta Dobrovský a pro obal byl použit plakát k úspěšnému krátkému filmu z české provenience "Jsem brána", jehož předlohu právě v tomto titulu najdete. 

"Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne. Příznivci krále hororu dobře vědí, že Stephen King nevyniká jen znamenitými romány, ale píše i skvělé povídky. Ve dvaceti zneklidňujících příbězích této sbírky to dokazuje s virtuozitou přímo mistrovskou.

Zavede nás na důvěrně známá, obyčejná místa, která na první pohled nevzbuzují žádné podezření. Střední škola, prádelna, kukuřičné pole, to nejsou místa, kde by měl člověk obavy, jenže ve světě Stephena Kinga může démonickým silám sloužit každé prostředí. Když je doba příhodná, mají temné síly moc a oběti jsou zaskočeny nepřipravené…"

 

 

Soubor několika příběhů vyjde u Bety také Kingovu synátorovi, dnes už taky známému spisovateli Joe Hillovi. Na co s v knize "Divné počasí" můžete těšit?

"Co kdyby mrak, který vypadá jako UFO, byl opravdu UFO? Co kdyby fotoaparáty opravdu uměly krást duši? Co kdyby při dešti místo kapek začaly z nebe padat ostré střepy? 

Momentka, V nebi, Déšť a Nabito – čtyři mrazivé, důmyslně propracované povídky, v nichž hraje hlavní roli děsivé nadpřirozeno i neméně děsivá realita moderní společnosti – a také hrdinové z masa a kostí, kterým budete držet palce až do poslední chvíle."

 

 

Bavil vás nejnovější "Vetřelec"? Potom si možná počíháte na knihu Alana Deana Fostera s poněkud krkolomným názvem "Vetřelec: Covenant - počátek", která je prequelem k událostem zmíněného spektáklu a vydává ji Baronet.

"Kolonizátorská vesmírná loď Covenant se připravuje ke startu a probíhá výběr posledních členů posádky – a v této chvíli dojde k řadě násilných činů, které odhalí spiknutí, jehož cílem je sabotovat start. Přesto zůstávají pachatelé neodhaleni a jejich motivy neznámé. Hrozba zasáhne i samotného Hidea Yutaniho – nejvyššího šéfa čerstvě spojené firmy Weyland-Yutani – v podobě únosu jeho dcery.

Je tohle spiknutí výsledkem firemní špionáže, nebo jde o něco ještě horšího? Mezitím kapitán Jacob Branson a jeho manželka Danielsová připravují loď, náčelník bezpečnostní služby Dan Lopé získá klíčovou členku svého týmu a spojenými silami se snaží zastavit technicky vyspělé sabotéry dřív, než zahyne někdo další a samotná loď na oběžné dráze bude zničena."


 

 

V první knize ze série "Déšť" Gregga Hurwitze dolehne na bezstarostné dětství stín neznámého zla. Přesně takhle to máme rádi. Nakolik se napínák "Invaze ženců" vyvedla, na to si budeme muset počkat. Vydává Talpress.

"Patnáctiletý Chance a jeho téměř osmnáctiletý bratr Patrick bydlí na farmě kousek od zapadlého městečka, uprostřed lesů a polí, a prožívají své každodenní starosti dospívajících chlapců. Jednoho dne však spadne z nebe meteorit a poklidné dny se rázem změní v boj o přežití. Z dospělých se vinou neznámé infekce stanou chodící zombie, pro které jsou všechny děti do osmnácti let lovná zvěř. Odvážný Chance se snaží zjistit, odkud a proč hrozba přišla a kam se ztrácejí odchycené děti. Naučí se pohybovat v nebezpečném prostředí a bojovat o každodenní přežití, aby časem zjistil, že on i jeho bratr byli předurčeni k záchraně světa."

 

 

Možná si vzpomenete na rozhovor s Markem E. Pochou, který jste si u nás mohli přečíst. Po kanibalech a ufounech se tento slovenský maniak vrhl na vyvražďovák a výsledkem je nový titul "Na dušičky zomrieš". Vydává Hydra.

"Lucia je komplikovaná stredoškoláčka, neistá sama sebou. Akoby nestačilo, že chlapec, do ktorého je po uši zamilovaná, sa páči jej najlepšej kamarátke – triednej kráľovnej krásy –, musí dievča čeliť strašným tieňom minulosti a smrteľnému nebezpečenstvu nadprirodzeného pôvodu…

Podarí sa Lucii prekonať všetky nástrahy, nájsť svoj smer v živote a dospieť? Podarí sa jej prežiť? Príbeh o priateľstve, zrade, rodinných putách a zakázanej láske vás vtiahne a nepustí!

(Upozornenie: Dej obsahuje popisnú nahotu, scény s krvou striekajúcou z okýptených rúk, temné pohanské rituály a drastické vražedné vyčíňanie maniaka v maske. Odporúča sa preto len silným povahám s pevnými nervami a dobrým žalúdkom. Viac na autorovej stránke www.markepocha.webnode.sk.)"

 


Jednoho Pochu máme i u nás. Na konci března vydává novelu ze světa duchů "Stíny jeviště" také Robert Poch. Vypadá to, že i nadále se máme na co těšit, co se krváků týče, takže věřme v hrůzostrašnější zítřky!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Safra, zase mi nakladatelstvi kazi plany! Kdyby ten King vysel o tyden, dva driv, tak bych mel pro mamu mnohem lepsi narozeninovej darek! Tak ho asi dostane letos se zpozdenim... :^)
Naštěstí se knížky nekazí a není jich nikdy dost.:)
To jo, akorat davat narozeninovy darek par tydnu po neni uplne ideal. :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.